Wellness otthon

Wellness a fitness és a hajlékonyság szolgálatában – A mozgással is hozzájárulunk egészségünkhöz

Az emberi testnek mozgásra van szüksége. Erre csak akkor döbbenünk rá, ha egy ideig megtagadjuk tőle. Ilyenkor az izmok megfeszülnek, az ízületek veszítenek hajlékonyságukból, és minden mozdulatnál van valami bajunk. A keringés és az anyagcsere már nem pezsdül fel, gyengének, erőtlennek és kedvetlennek érezzük magunkat. A legtöbb ember a mindennapokat mégis állva vagy ülve tölti. Ülünk az autóban és az irodában, állunk a szupermarket kasszájánál vagy a mozgólépcsőn, esténként pedig ismét ülünk a tévé előtt. Ilyen napirend esetén a mozgás nemhogy nem válik mindennapos programmá, hanem szóba sem kerül.

A mozgás fontossága:

Pedig a sport lényegesen több, mint izomépítés. Aki rendszeresen mozog, teste alakítható, hajlékony és erős marad, nem jelentkezik fájdalomérzet, feszülés. Mozgással még a kopási jelenségeket és a krónikus betegségeket is megelőzhetjük.

wellness_mozgas_fontossaga
Ha wellnessben járunk ne csak pihenjünk, de mozogjunk is.

A bőr és a szövetek feszesebbé válnak, jó alakunk lesz. Emellett a rendszeres edzés jót tesz a keringésnek is, javítja az egész test oxigénellátását, amely egészségesen és fitten tartja a szervezetet, valamint élénkíti az anyagcserét. Nem utolsósorban a fizikai tevékenység igen nagy hatással van lelkiállapotunkra is, mert befolyásolja a hormonok közötti együttműködést.

A rendszeres mozgás segít a stressz hormonok lebontásában, oldódik a belső feszültség, kiegyensúlyozottabbak leszünk, erősnek, dinamikusnak, élénknek érezzük magunkat. Az endorfin, a szervezetben keletkező „boldogsághormon” javítja a hangulatot, jó kedvre derít, és hosszú távon az elégedettség érzetét kelti. Egyszóval a mozgás igen nagy mértékben hozzájárul a jó közérzethez, és aki fitt, az egész egyszerűen jobban érzi magát. Ezért mindenképpen része kell hogy legyen wellness programunknak és mindennapi életünknek is.

Az azonban fontos, hogy ne legyen túlságosan teljesítményorientált, és ne tűzzön maga elé túl magas célokat. Próbáljon meg olyan gyakorlatokat keresni, melyekben örömét leli, és figyeljen testének jelzéseire. Mert végül is az a lényeg, hogy mindig jól érezze magát!

Hatékony edzés – Próbáljuk ki!

  • Ha van valamilyen sérülése vagy mozgásszervi megbetegedése van vagy nem érzi jól magát, akkor mindenképpen kérje ki orvosa véleményét, mielőtt sportolni kezdene.
  • A gyakorlatok végzéséhez viseljen kényelmes ruhát, ami nem gátolja a mozgásban.
  • A terhesség ideje alatt is ki kell kérni az orvos véleményé
  • Gondoskodjon arról, hogy a tornázás alatt ne zavarják. Csak akkor tud valóban a gyakorlatok helyes elvégzésére és a testére gyakorolt jótékony hatásra koncentrálni.
  • A helyiség, ahol a gyakorlatokat végzi, legyen jól kiszellőztetve, de legyen elég meleg ahhoz, hogy jól érezze magát.
  • A gyakorlatokat puha felületen végezze, például tornamatracon vagy puha takarón.
  • Először mindig melegítsen be egy kis mozgás Például pár percig táncoljon kedvenc zenéjére. Ilyenkor bemelegednek az izmok és a keringés is felélénkül. így megelőzi a sérüléseket, a nyújtó és erősítő gyakorlatok pedig jobban hatnak.
Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.