Fogyás és jó fizikai állapot

Erősítő edzés fogyókúrázóknak?

Hölgyek, figyelem: az erősítő edzés ma már nem kizárólag a férfiak sportja. Lehet, hogy Önök számára ez a legjobb stratégia a fogyásra, jobb, mint a futás vagy a gyaloglás. Az eredmények pedig hamarabb mutatkoznak meg a tü­kör előtt, mint a mérlegre állva. A súlyzózás egyéb előnyei közé tartozik a csonterősítés és az egyensúly javítása – egyáltalán nem a dagadó bicepsz és a széles váll a cél.

Több energiát ége­tünk el erősítéssel, mint aerob test­edzéssel?

IGEN Az erősítő edzés az izomtömeg növelése révén serkenti az anyagcserét, és ez testtömegvesztéssel jár. A gyaloglás és a szobabiciklin való tekerés is kalóriaégető tevékenység, de az anyagcsere gyorsan, rendszerint 40 percen belül visszaáll az edzés előtti szintre. Nem ez a helyzet az erősítő edzéssel, amelyet rezisztencia-tréningnek is nevez­nek.

Kutatási eredmények! A Johns Hopkins Egye­tem kutatói szerint az erősítő edzések után még legalább két órán át fokozott energiafelhasználás jellemzi a szerveze­tet. Az edzés izomépítő hatású, és az izomtömeg fenntartásá­nak kulcsszerepe van abban, hogy az anyagcsere ne lassul­jon le a fogyókúrázás során.

A súlyzózás abban is segít, hogy az ember biztosabban áll­jon a lábán és jobban érezze magát a ruháiban, amelyek eredetileg már túl szűknek bi­zonyultak, az izom terjedelme ugyanis kisebb, mint a zsíré. A Brigham Young Egyetem kutatói összehasonlították az erősítő és az aerob edzések eredményeit. Középkorú nőket figyeltek meg, akik otthoni edzésprogram keretében heti háromszor végeztek erősítő edzést 12 héten át.

Kutatási eredmények! Az eredmé­nyek e hölgyek alakját illetően jobbak voltak, mint azok ese­tében, akik ugyanilyen gyako­risággal és ugyanennyi ideig gyalogoltak. Más kutatások szerint az erősítő edzés hatásá­ra kevesebb cukor raktározó­dik el zsír formájában. A súly­zókkal dolgozók vagy olyanok esetében, akik rendszeresen végeznek felüléseket és fekvő­támaszokat, kevésbé alakulnak ki a deréktájékon zsírpárnák, amelyek kockázati tényezőt jelentenek a cukorbetegség és a szív-ér rendszeri betegségek szempontjából.

Nehezebb súlyokkal nagyobb izomtöme­get lehet építeni?

IGEN Ha a cél a nagyobb izomzat, nehezebb súlyokat kell emelgetni.

Ha kalóriákat szeretne égetni az erősítő edzés során, két megoldás közül választhat: nehéz súlyokat emelget és gyorsan végez, vagy könnyebb súlyokkal dolgozik hosszabb ideig. A két módszerrel ugyan­annyi energiát lehet elégetni. Ha elsősorban nagyobb iz­mokra vágyik, válasszon nehe­zebb súlyokat, ám csak ha biztonságosan elbírja őket.

Ezzel másféle kihívások elé állítja szervezetét, és nagyobb mér­tékben növeli izomrostjai terje­delmét. Hogy világosabban lásson, képzeljen maga elé egy maratoni futót és egy sprintért, és hasonlítsa össze a testfelépítésüket. A sprinternek erőteljes lábizmai vannak, amelyeket valószínűleg azzal fejleszt, hogy nehéz súlyokkal végez lábnyomásokat. A maratoni futó inkább a kitartásra és az általános erősítésre koncentrál, és nincsenek a sprinteréhez ha­sonló duzzadó lábizmai.

Hasznosabb a súlyzózás, mint a gépek­kel végzett edzés?

IGEN A gépekkel ellentétben a szabad súlyzókkal végzett edzés során stabilizálni kell a törzsizmokat – például a hasiz­mokat – a gyakorlatok elkez­dése előtt. Nemcsak kemé­nyebben kell dolgozni velük (amivel több kalóriát lehet el­égetni), de a megcélzott izmo­kon túl másokat is erősíteni lehet.

További előny, hogy a szabad súlyzókkal végzett edzés közben mozgásunk köze­lebb áll az egyéb sportok, illet­ve a hétköznapi tevékenységek során előforduló mozgásfor­mákhoz. Csak változtatni kell a súlyzó fogásán, és máris egy másik izomcsoportot mozga­tunk meg.

Ha viszont kezdők vagyunk, vagy egy bizonyos izmot aka­runk fejleszteni, netán sérülés után helyreállítani, jobb, ha a gépet választjuk. A gépeken való munka kevesebb koordi­nációt igényel, és lehetővé teszi a súly kis lépésekben való fo­kozatos növelését. Kevesebb időt is vesz igénybe – egyik gépről a másikra gyorsan át le­het váltani minimális súlycse­rével vagy ülésállítással.

Segít a célzott edzés a kényes pontokon?

NEM Teljesen mindegy, hány felülést, lábemelést vagy törzscsavarást végez, a cél­zott edzés önmagában nem tünteti el a fölösleget.

Zsírpárnák vannak a hasán? Rajta, csináljon még több fel­ülést! Vastag a combja? Végez­zen minél több lábemelést! Sok ember vélekedik így, de sajnos nincs igazuk.

A baj az, hogy nem vesznek tudomást a probléma lényegé­ről, a zsírról. Bár a felülések és a lábemelések erősítik az adott pontokon az izmokat, sajnos nem tüntetik el az izmokat rejtő zsírréteget. Ha zsírpárna borítja a kőkemény hasizmot, csak a zsír látszik, és nem az áhított kockás has. A zsírtól csak az energiabevitel csökken­tésével és a test valamennyi iz­mának edzésével lehet megsza­badulni, ezzel ugyanis elérhető az anyagcsere felgyorsítása. Más megoldás nem létezik.

Az Amerikai Testedzési Ta­nács szerint:

A kényes területek problémáját csak az erősítő és az aerob gyakorlatok kombi­nálásával lehet megoldani. Az előbbiek ionizálják az iz­mokat, az utóbbiak pedig energiát égetnek el. A hasizom­gyakorlatok erősítik a deréktájat, a négyfejű combizom és a fenékizmok edzésével pedig kerekebb és magasabb lesz a tompor, és járáskor nem rezeg annyira a comb. A bicepsz és a tricepsz erősítésétől formásabb lesz a karunk.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.