Wellness otthon

Most az a stretching?

A stretching „nyújtást” jelent, és egy olyan fitnesst-rendnek a megnevezése, amely az 1980-as években került az Egyesült Államokból Európába. Akkoriban úgy próbálták fokozni a test hajlékonyságát, hogy az izmokat lendületből végzett mozdulatokkal nyújtották. Ma a stretching a sport területén már régóta az alaprepertoárhoz tartozik, de a módszer sokat fejlődött az évek során. Ma a legtöbb nyújtó pozíciót statikusan megtartjuk, és csak bizonyos gyakorlatoknál kell a nyújtó hatást kis, kontrollált mozdulatokkal segíteni.

A nyújtás általában a sportprogram része, ez azt jelenti, hogy az ember sportolás előtt és/vagy után végez nyújtó gyakorlatokat. De végezhető önálló edzésként is, melynek célja a test hajlékonyságának megteremtése, illetve fokozása.

streching_gyakorlatok
Stretching gyakorlatok

 Hajlékonyság és életerő – Nyújtsunk amennyire csak tudunk!

A stretching növeli az izmok mozgásterjedelmét, rugalmasabbá teszi az izmokat, inakat, szalagokat és a kötőszövetet is. A hajlékonyság általában pozitív testtudattal párosul, mert az ember mozgékonynak és rugalmasnak érzi magát. Ez a rugalmasság átragad a szellemi teljesítményre és az életérzésre is, az ember lelkileg is rugalmas és alkalmazkodóképes marad. Ráadásul a nyújtás serkenti a keringést és az anyagcserét, jobb oxigénellátást biztosít, ezért az ifjúság forrása az egész szervezet számára.

A stretching azonban nemcsak puhává és hajlékonnyá teszi a testet és a végtagokat, hanem erősíti a testtudatot is. A nyújtás alatt minden figyelmünket saját testünkre összpontosítjuk és arra, ami jót tesz szervezetünknek.

A helyes nyújtás

Nyújtani mindenki tud korától, hajlékonyságától és fittségi állapotától függetlenül, mert a gyakorlatokat mindenki saját igényeihez tudja igazítani. Nyújtásokkal azok is tudják mobilizálni testüket, akik különben egyáltalán nem mozognak, csak arra kell figyelniük, hogy óvatosan hajtsák végre a gyakorlatokat.

Ötletek stretchinghez

 • Amikor felveszi a kiindulóhelyzetet, csak addig a pontig menjen el, amíg jólesik, ne érje el a fájdalomküszöböt!
 • Koncentráljon a testnek mindig arra a területére, amelyet éppen nyújt, és csak addig tartsa a pozíciót, amíg kellemesnek érzi a nyújtást.
 • A gyakorlatokat nyugodt környezetben végezze. Ha kevés ideje van, akkor inkább válasszon ki pár gyakorlatot, és ezeket ismételje.
 • A gyakorlatok alatt lélegezzen tudatosan és nyugodtan, lélegzetét ne tartsa vissza.
 • Az egyes nyújtó gyakorlatok között ne tartson hosszabb szüneteket.
 • Stretching után tartsa még egy kis ideig melegen testét, például zuhanyozzon le meleg vízzel, vagy vegyen egy kellemes fürdőt. Ez fokozza a lazító hatást.

Nyújtó gyakorlatok

 • A vádli: Ez a gyakorlat a vádli izmait, az Achilles-ínt és a térdhajlatot nyújtja.
 • A csípő elülső és a comb hátsó része: Ez a gyakorlat a hátsó combizmot és a csípőhajlító izmot nyújtja.
 • A comb belső oldala: Ez a gyakorlat a belső combizmokat nyújtja, és mobilizálja a csípőízületet:
 • A gerinc: Ez a gyakorlat a hát középső és alsó szakaszát nyújtja, és gyengéden oldja a feszüléseket.
 • A nyak- és mellizmok: Ez a gyakorlat a bicepszet, a mellkas és a nyak izmait nyújtja, és mobilizálja a vállízületet.
 • Az alkarok: Ez a gyakorlat az alkar izmait és a karban lévő inakat nyújtja, valamint mobilizálja a csuklót.
 • A gerinc ágyéki szakasza: Ez a gyakorlat tehermentesíti és nyújtja az ágyéki szakaszt. Ezenkívül a farizomra is nyújtó hatást fejt ki.
nyujto_gyakorlatok
Nyújtó gyakorlatok

 

Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.