Gyermekbetegségek

Futball és kosárlabda gyermekkorban, melyiket válasszuk?

Futball

Ez a sport az egyik legnépszerűbb csapatjá­ték, rendkívül hasznos a társas szocializáció szempontjából, ráadásul elég hozzá egy labda, egy kis szabad terület és valamilyen tárgy, amivel a kaput kijelöljük. A foci fej­leszti a lábügyességet, amely direkten részt vesz a mozgásban, míg a kar az egyensúly megtartásában játszik szerepet, és segíti a mozgáskoordinációt. A focistának jó állóképességre van szüksége, ezért az edzések megerőltetőek. Fáradtságát csak a lelkesedés győzheti le.

Az ízületi, gyulladásos betegségben szen­vedők, valamint szívbeteg gyerekek nem űzhetik ezt a sportot. 4-12 évesen lehet elkezdeni futballozni, lányok és fiúk is játszhatják. Ezután kezdődik a valódi versenyzés szervezett bajnokságokban. A játékhoz egy mez szükséges (póló és nadrág), zokni és stoplis cipő, illetve a pályának megfelelő futballcipő. Ezen kívül ajánlatos boka- és sípcsontvédőt használni, ami véd az erős rúgásoktól. A kapusnak szüksége van kesztyűre és térdvédőre is, ami vetődés közben hasznos.

A leggyakoribb sérülések a lábat érik:

Ficam, húzódás, rándulás, csonttörés. Ha a lábszárat sípcsontvédő borítja, akkor kevésbé gyakoriak a törések. A cipő esetleg a lábkörmökön okozhat sérülést.

Kosárlabda

Nagyon összetett sportág: erősíti a lábizmot (futás, ugrás, elrugaszkodás), a karizmot (dobás, passzolgatás). Szükség van jó refle­xekre, az erőnlétre, kitartásra, gyorsaságra. Javítja a mozgáskoordinációt, és harmoni­kusan fejleszti a gerincoszlopot. Ezen kívül csapatjáték, megtanítja a társakkal való együttműködést, a szabályok tiszteletét és a korrektséget. Hatéves korig versenyek nélkül játsszák az úgynevezett baby basketet, 8-10 éves korban a minibasketet.

11-17 éves kor között különböző kategóriákban már rendeznek versenyeket. A meccs két 5 fős csapat között zajlik. A csapatok célja a pontszerzés, vagyis az ellenfél kosarába kell dobni a labdát, és közben az ellenfél játékosait megakadályozni abban, hogy kosarat dobjanak. Minden csapatnak van kb. 5-7 tartalék játékosa, akik lecserélik a pályán lévő játékosokat, így mindenki tud játszani a meccsen. A kosárlabdázáshoz megfelelő cipő, nadrág és mez kell. A játékot kosárlabdapályán játsszák, amelynek két végén a gyerekek testmagasságához mért magasságba teszik a kosarakat.

Kosárlabda veszélyei:

A balesetek nagyobbrészt az esésekből és az ütközésekből adódnak, elsősorban a boka (a felugráskor), a lábszár és a lábfej sérül gyakran. A kézen lévő ujjak is sérül­hetnek a labda elkapásakor.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.