Magasvérnyomás kezelése

Testmozgással a vérnyomáscsökkenésért

Ki­mutatták, hogy még eleve sovány emberek vérnyomása is csökken a rendszeres testmozgás hatására, így tehát azt mondhatjuk, hogy minden hipertóniában szenvedő betegnek fokoznia kell a testmoz­gást. Miből álljon ez? Nem kell feltétlenül kilométereket futnia min­den este a magas vérnyomásban szenvedő betegnek, de sok olyan módja van a testmozgás fokozásának, amit mindennapi tevékenysége közben, időt nem veszítve meg tud valósítani.

Tippek a mozgáshoz

Sokat számít pl., ha munkahelyére olyan úton megy be mindennap, illetve megy onnan haza, mely magában foglal egy kis gyaloglást is, lehetőleg olyan helyen-parkokon keresztül, csendes utcákban, melyekben jó a le­vegő. A ház körül esténként végzett rendszeres séta is nagyon hasz­nos lehet. Munkahelyén is érdemes a hipertóniás betegnek kihasználnia a lehetőségeket a több mozgásra, pl. nem kell feltétle­nül mindig a liftet használni, ha felmegy az emeletre.

A munka köz­ben naponta több ízben végzett néhány kinyújtózkodás, egyszerűbb tornamozdulatok, légzési gyakorlatok szintén sokat jelenthetnek, ha rendszeresen végzik őket, és a munka közben meggörnyedt hát, elgémberedett kéz, rossz keringésű, visszeres láb megmozgatása a vérnyomáscsökkentő hatástól függetlenül is egészséges ráadásul a munkateljesítményt is növeli.

Az intenzív testmozgás hatásosabb?

Intenzívebb testmozgás, sportolás természetesen még hatásosab­ban csökkenti a hipertóniás beteg vérnyomását, de ezzel már vigyáz­nia kell az ehhez nem szokott embernek. Hirtelen terhelés pl. hosszú téli tétlenség után elkezdett futballozás, fejelés nemritkán bokarándulásban, szalagszakadásban végződik, nem is szólva arról, hogy a szív és a vérkeringés sincs kellően felkészülve ilyen hirtelen terhelésre.

Súlyosabb szövődmények szívinfarktus, agyvérzés szerencsére ritkán fordulnak elő az ilyen meggondolatlan terhelések következtében, de a hipertónia által már károsodott szív és érrend­szer feltétlenül érzékenyebb és ezt nem figyelembe venni meggon­dolatlanság volna.

Óvatos kezdés

Alapszabály, hogy a fizikai terhelést nagyon óva­tosan kell kezdeni, fokozatosan emelve a lefutott kilométereket vagy a leúszott száz métereket. Nem véletlenül hangsúlyoztuk ezt a két sportolási formát, mely nagyon sokat segíthet a magas vérnyomás el­leni küzdelemben.

Ugyanis a laza izommozgásokkal járó sportok a legkedvezőbbek, míg az izmok tartós feszülése (pl. súlyemelés) köz­ben a vérnyomás emelkedni szokott. Laza és feszes izomműködést egyaránt igényel a kerékpározás, ezt tehát javasolhatjuk hipertóniás betegek számára, természetesen szintén a fokozatosság elvének be­tartásával.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.