Allergia és asztma

Hogyan őrizzük meg a tiszta levegőt? – Tippek asztmásoknak!

A dupla üvegezés, a központi fűtés és a padlószőnyeg mind sokat számít az otthon kellemesebbé tételében. Ám a korszerű, energiatakarékos otthonok­ba egyre kevesebb friss levegő jut be a szabadból, emiatt pedig nem tudnak távozni a szennyező anyagok és az allergének, ráadásul a páralecsapódás is komoly gondokat okozhat.

Hoppá! A korszerű, energiatakarékos otthonok­ba egyre kevesebb friss levegő jut be a szabadból.
Hoppá! A korszerű, energiatakarékos otthonok­ba egyre kevesebb friss levegő jut be a szabadból.

A jó szellőzés döntő fontosságú az egészséges belső környezet szempont­jából

A kutatások szerint a szobákban lévő levegő ma tízszer lassabban cserélődik, mint 30 évvel ezelőtt. Ne felejtsen el tehát rendszeresen szellőztetni – már napi 10 perc is segít­het -, éjszakára pedig nyissa ki a háló­szoba ablakát! A korszerű ablakok többségét ma már úgynevezett résszel­lőzővel készítik, ami lehetővé tesz némi légcserét, és gátolja a benti páratarta­lom túlzott megnövekedését.

Ha ön asztmás vagy allergiás, és sze­retné kint tartani a polleneket és egyéb külső szennyező anyagokat, érdemes lehet lakásszellőztető rendszert kialakí­tania, amely tiszta, szűrt levegőt juttat otthonába, míg az elhasznált levegőt a szabadba továbbítja. A rendszer telepí­tése azonban komoly anyagi befekte­tést igényel, emellett rendszeres kar­bantartás szükséges, hogy meggátolja a por, a szennyeződések és a mikrobák felhalmozódását.

Fontos az állandó szellőztetés!
Fontos az állandó szellőztetés!

Rossz szellőzés negatív hatásai

A rossz szellőzés egyik legtöbb prob­lémát okozó következménye a párale­csapódás, vagyis amikor a fürdés vagy főzés során keletkező vízpára lecsapó­dik a hideg felületeken, például az ab­laküvegen vagy a szekrények mögötti falrészeken. A régi épületekben a hi­deg, rosszul szigetelt, nyirkos helyisé­gekben volt páralecsapódás, amely kedvező körülményeket teremtett a pe­nészgombák elszaporodásához, s idővel korhadáshoz vagy rothadáshoz vezetett a padlóban, illetve a fa födémgerendákban. A gond az, hogy a jelenség egyre gyako­ribb az új építésű, korszerű, jól szigetelt lakásokban is.

A légtisztító berendezéseknek több különböző típusa kapható, sokféle áron: ezek segíthetnek csökkenteni a levegőben szálló allergének mennyiségét a lakásban. De ne gondolja, hogy ha légtisztítót vesz minden szobába, azzal végleg búcsút inthet az allergia okozta problémáknak.

De vigyázzunk hogy hogyan szellőztetünk!
De vigyázzunk hogy hogyan szellőztetünk!

Először is, bármit mondjanak is a hirdetések (márpedig ezek némelyike igencsak túlzó állításokkal kecsegtet), a légtisztítók szinte semmit sem érnek a legfőbb beltéri allergénnel, a poratkával szemben. Ennek az az oka, hogy az élő poratkák nem száll­nak a levegőben. A bútorokban, a függönyökben, a kárpitokban és a matracokban érzik jól magukat (egy átlagos ágyban akár másfél millió is élhet belőlük).

Másodszor, a készülékek nem sokat segítenek az asztma vagy az allergének ellen. Az amerikai Orvostudományi Intézetnek az asztma és a beltéri levegőminőség kapcsolatára vonatkozó vizsgálata szerint a légtisztítás „nem tekinthető mindig működő, nagy hatékonyságú megoldásnak az asztmás és allergiás tünetek enyhítésé­ben”. Más tudományos kutatások is hasonló eredményekre jutottak.

Amikor a szak­emberek kiértékelték tíz, a légszűrő berendezések asztmásoknál való hatékonyságát vizsgáló tanulmány eredményeit, arra a megállapításra jutottak, hogy a készülékek nem befolyásolták sem a gyógyszerhasználatot, sem a kilégzési csúcsáramlás reggeli értékét, bár az asztmás tüneteket mérsékelték.

Allergia esetében sem tapasztalható nagyobb hatékonyság. Noha egyes tanulmányok szerint a légtisztítók hatékonyan távolítják el az állatszőröket és állati hámsejteket, nem vagy csak alig mutatható ki enyhülés az allergiás eredetű légúti betegségek tüneteiben.

Ionizáló készülékek hatása az asztmásokra

A negatív töltésű ionokat előállító ionizáló légtisztító készülékeket gyakran reklá­mozzák úgy, hogy jót tesznek az asztmásoknak, ám egy 2004-es Cochrane-felülvizs-gálat szerint nem bizonyítható, hogy enyhítenék az asztmás tüneteket vagy javítanák a légzésfunkciót – sőt egyes kutatók úgy találták, hogy akár kedvezőtlen hatásúak is lehetnek.

Némelyik típusukból például ózon (a levegőben lévő oxigénnel szemben nem két, hanem három oxigénatomból álló oxigénmolekula) szabadul fel, ami bizonyí­tottan rontja az asztmások állapotát. Más típusaik (az úgynevezett ózongenerátorok) pedig elektromos töltések segítségével célzottan állítanak elő ózont. Az USA kör­nyezetvédelmi hivatala azt tanácsolja, hogy e berendezéseket csak olyan helyiségek­ben használják, ahol nem tartózkodnak emberek, mivel az ózon kárt tehet a tüdő­ben, és már viszonylag csekély mennyiségben is mellkasi fájdalmat, köhögést, légszomjat és torokirritációt okozhat.

Szobanövények a „természetes szűrők”

Egyes szobanövények, például a csokrosinda, természetes szűrőként működnek, különösen a formaldehiddel (fő forrásai a szigetelőanyagok, a papírtermékek és a tisztítószerek) és a benzollal (a dohány­füstben is jelen van) szemben. Nagyon hatékony még a gerbera, a borostyán, a botpálma és a bambuszpálma is.

Ne tartson viszont virágport termelő nö­vényeket, hiszen azok súlyosbíthatják az allergiáját vagy az asztmáját, sem pedig olyan növényeket, mint a Ficus benjamina, amely bőrallergiát, allergiás náthát és asztmát okozhat. Rendszere­sen cserélje a növények földjét, mert abban elszaporodhat a penész.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.