Allergia és asztma

Amikor az asztma végzetessé válik

Az asztma miatt beálló halál közvetlen oka általában a hirtelen légzésleállás vagy a légmell, amikor a mellhártyán keletkezett lyuk miatt összeesik a tüdő. Nagy-Britan­niában évente mintegy 1500-an halnak meg asztma miatt, ebből 25 gyermek.

Beszűkült légutak: az asztmás roham folyamata!

Irritáló anyag tapad meg az egyik hörgőcskében. Egészséges tüdejű em­bernél egy köhögés kimozdítja onnan, vagy kiseprik a csillószőrök. De aki asztmás, annál az irritáló anyag hisztaminok és más vegyületek felszabadulását váltja ki, s ezzel kezdetét veszi az asztmás roham dominóeffektusa.

Asztma fulladás

Normális hörgőcske

Az izmok ellazultak, az erek si­mák, a vékony nyákréteg pedig segíti a felszín tisztán tartását.

Hörgőcske asztmás roham alatt

A kiváltó okra adott túlzott kaszkádreakcióban az izmok összehúzódnak, a nyálkahártya megduzzad, és nagy mennyiségű nyák termelődik. A vég­eredmény légszomj, köhögés, zihálás, nehézlégzés és egyéb asztmás tünetek.

Asztmás hörgő

Halálesetek száma: Hazánkban 2002-ben 206 beteg halt meg asztma miatt. A betegség döbbenetesen gyors terjedése ellenére a halálesetek száma az 1980-as évek csúcsa után mostanában már nem nő tovább. Azt azonban továbbra sem lehet előre jelezni, hogy az asztmá­sok közül kinél magas a halálozás kockázata.

Szerencsére vannak bizonyos jelek, amelyekből sejteni lehet, hogy az állapot hirtelen súlyossá és életveszélyessé válhat. A kutatók megállapították, hogy a beteg­ségben elhunytak közül sok személynek már korábban is volt súlyos rohama, s néhá­nyuk emiatt gépi lélegeztetésre is szorult. Lehetséges, hogy akiknél életveszélyes epizódok lépnek fel, azok nem érzik meg a szervezetük oxigénszintjének csökkené­sét, s emiatt nem kezdik meg időben a kezelést sem.

Noha egyes halálesetek valóban váratlanok, az utólagos vizsgálatok szerint gya­koribb az, hogy az elhunytak nem törődtek egyre rosszabbodó tüneteikkel, nem kértek időben segítséget, vagy nem szedték rendszeresen a gyógyszereiket. Az em­berek hajlamosak azt gondolni, hogy jól vannak, és már nincs is szükségük a rend­szeres gyógyszerszedésre.

Nem múlik el: Ez igen veszélyes dolog, és nem lehet elégszer hangsú­lyozni: az asztma nem múlik el!

 

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.