Veszélyes vagy biztonságos

Melatonin az álmatlanság ellenszere, egészséges vagy káros?

Az alvással foglalkozó tudós, William Dement amellett érvel, hogy az alvás „a legfontosabb tényező annak megjósolásában, hogy mennyi ideig fogsz élni – talán még a dohányzásnál, a sportolásnál vagy a magas vérnyomásnál is fontosabb”.

Egy tanulmány megállapítása szerint: Hosszú távon az alváshiány megbetegít. Egyre növekvő számú tudományos adat mutatja, hogy az alvásmegvonásnak az immunrendszer-károsító hatása van.
Alvatlanság
Alvatlanság

A kevés alvás negatív hatásai a következők:

  • Akik éjszakánként kevesebb mint hat órát alszanak, azok 12%-kal nagyobb valószínűséggel halnak meg huszonöt éven belül, mint akik esténként hat-nyolc órát alszanak.
  • Az álmatlanság miatt fokozatosan csökken az agyban a szürkeállomány mennyisége.
  • Az alvási apnoéban szenvedők telomerjei megrövidülnek, ami a korai öregedés jele. Nagyobb valószínűséggel alakul ki náluk magas vérnyomás, stroke és szívroham, továbbá minden betegségben nagyobb a halálozási arányuk. A Wisconsin Sleep kohosztvizsgálatban a komoly apnoéval rendelkezők 4,8-szer nagyobb eséllyel haltak meg rákban, mint azok, akik rendesen aludtak.

A kevés alvás negatív hatása azonnal jelentkeznek:

  • Fiatal férfiaknál egyhétnyi megrövidített alvásidő után a hormonprofil egy idős cukorbetegére hasonlít, inzulinrezisztencia, magas stresszhormonszint, alacsony tesztoszteron- és növekedésihormon-szint alakul ki.
  • Egy hét alváskorlátozást követően az immunrendszert érő kihívás után az antitestképződés a felére csökken.
  • Egészséges, fiatal emberekben az alváskorlátozás növeli az éhségérzetet, és elősegíti az elhízást.

Az alvás minőségét rontó betegségeket – mint például az alvási apnoét – kezelni kell. A folyamatos légúti nyomást biztosító kezelés (CPAP) sokat javíthat az alvási apnoéval összefüggésbe hozott halálozási kockázaton.

Az alváshiány vagy a rövidebb éjszakák miatti káros hatások egy része az elégtelen melatonintermelés mellékhatásából is következhet, amely pótlással esetleg orvosolható.

A sötétség hormonja

Ha a D-vitamin a napfény hormonja, akkor a melatonin az éjszakáé. Alvás közben termelődik, aminek a csúcspontja éjjel 2 óra körül van. A százéves kort megérteknél megfigyelték, hogy az egész életük során nagyon sikeresen tartották fenn a melatoninkiválasztás ritmusát.

Vigyázat! Nem szedhetnek melato­nint a gyermekek (csak kifejezett orvosi utasítás­ra), a terhes vagy gyer­mekvállalásra készülő nők, Hl. a koszorúér- és az autoimmun betegségekben szenvedők.

Az Egyesült Államokban a melatonint immár egyfajta csodaszernek tartják, amely az álmatlanság, a jet lag (a belső óra időeltolódás miatti átmeneti zavara) és egy sor egyéb rendellenesség kezelésére alkalmas. Valójában azonban nem áll rendelkezésre elegendő tudományos adat, amely az anyag­nak az emberi szervezetben kifejtett ezen hatásait támasztaná alá.

A szervezetünk is termel melatonint, ám ahogy öregszünk, egyre kevesebbet. A hor­mont az agy tobozmirigye termeli, nagyrészt éjjel, amikor sötét van; hatására elálmoso­dunk; a fény viszont csökkenti a termelődé­sét. A melatonin tehát ilyen módon segít a szervezet biológiai órájának beállításában.

Az álompirula

A melatonintartalmú készítmények segítenek elaludni; a tabletta 20-60 perccel lefekvés előtt bevéve a leghatásosabb. A legmeggyő­zőbb eredményeket olyan egyéneknél érték el, akiknek a szervezetében valamilyen okból nem képződik elég melatonin.

A melatonin segít enyhíteni a jet lag tüne­teit – az álmatlanságot, a kimerültséget és az ingerlékenységet – is. A melatonin azonban nem segít minden utazónak, és ha rosszkor veszik be, fokozhatja a jet lag okozta kelle­metlenségeket. Ha ki szeretnénk próbálni, használ-e a melatonin a jet lag ellen, a meg­érkezés utáni első egy-két este vegyünk be 0,3-1 mg-ot.

Egyes szakemberek szerint a melatonin a téli depresszió ellen is hatásos. Az e rendel­lenességben szenvedők többnyire északon élnek, és télen reggelente egyre nehezebben kelnek fel. Biológiai órájuk már nincs össze­hangolva az idő tényleges múlásával. A kísér­letek szerint egy délután bevett kisebb adag melatonin előbbre állítja a biológiai órát, így megkönnyíti a reggeli felkelést, és egyben a téli búskomorságot is enyhíti.

A melatonin emellett antioxidánsként is hat, azaz semlegesíti a szervezetben képződő ártalmas szabad gyököket. Az epilepsziában szenvedők egy részénél jótékony hatásúnak bizonyult, másoknál viszont növelte a görcs-rohamok számát.

Biztonságos-e a melatonin?

E szer biztonságossága – és főként hosszú távú hatásai – még nem eléggé ismertek. Ez a kisebb adagokra is igaz, de a szakembe­rek sokkal jobban aggódnak a hormont nagy mennyiségben tartalmazó tabletták miatt, mivel a kockázat a koncentrációval egyenes arányban nő. A melatonin mellékhatásai a depresszió, a fejfájás, a nappali álmosság, az émelygés és a csökkent libidó. Szedése előtt feltétlenül kérjük ki orvosunk véleményét.

A reggelente használt nagy fényerejű, szé­les spektrumú fénykamra természetes módon gátolja a melatonin termelését, ám e beren­dezések egyelőre igen drágák, és használatuk­nak mellékhatásai is lehetnek.

A melatonin antimikrobiális hormon, sok jó hatással:

  • Növeli a növekedési hormon szintjét, kiterjeszti az ellenállással végzett edzés hatásait, és elősegíti az izomnövekedést.
  • A melatonin elpusztítja a tumorsejteket, és megelőzi a daganat növekedését. A melatonin meghosszabbítja a rákos betegek túlélését. Egy áttétes tüdőrákosokkal végzett vizsgálatban egyetlen beteg sem élte túl, ha csak kemoterápiát kapott, de akik kemoterápiás és melatonin keze! ést is kaptak, azoknak a 6%-a öt évvel később még mindig életben volt.
  • A melatonin rákellenes hatását megerősíti, hogy az éjszaka dolgozók között az átlagosnál magasabb a rákos megbetegedések aránya, míg a vakok között az átlagosnál alacsonyabb.
  • A melatoninnak antimikrobiális funkciói is vannak, és véd a Chlamydia nevű parazita baktérium fertőzése ellen.
  • Klinikai vizsgálatok bizonyítják, hogy a melatonin hatékony az olyan betegségek ellen, mint az irritábilis bél szindróma, a magas vérnyomás, a makuladegeneráció, a zöld hályog és a cukorbetegség.

Az agy krónikus fertőzései esetén a sejten belüli immunválasz triptofánt bocsát ki. Ez megakadályozza a melatonin előállítását.

Mivel a melatonin annyira fontos az egészség és az immunműködés szempontjából, ilyenkor fontolóra kell venni a pótlást. Az elhúzódó felszívódású melatonintabletta képes fenntartani a viszonylag egyenletes melatoninszintet egész éjszaka, megakadályozza annak leesését és a korai ébredést. A melatonin nem toxikus.

Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.