Panaszok és kezelésük

A kéz-, és csuklófájdalmak kezelése

Ezt a sérülést a kéz vagy a csukló pihentetésével, rendszeres jegeléssel és nem szteroid gyulladásgátló gyógyszerek szedésével lehet kezelni. Ha a fájdalom nem múlik el 2 hetes kezelés után, a beteg forduljon orvoshoz, hogy alaposan kivizs­gálják.

A következő recept a megduzzadt ízületekkel és pirossággal járó erős fájdalom kezelésére használható:

15 g keltikegyökértörzset, 10 g fahéjat, 12 g vörös ginzenggyökeret, 15 g illatos bazsarózsagyökeret, 15 g őszibarackmagot és 15 g fás bazsarózsagyökeret kerámiaedényben négy-öt pohár vízzel kell felforralni, majd további 30 percig lassú tűzön főzni. Szűrést követően egy tiszta pamuttörülkö­zőt ezzel a folyadékkal át kell nedvesíteni és ezt az érintett területre helyezni.

Próbáljuk ki az akupunktúrát?

Mivel a kéz és csukló betegségei igen változatosak, ezért tapasztalt akupunktúrás terapeutához kell fordulni a megfelelő kezelésmód érdekében. Az akupunk­túra igen hatékonynak bizonyult a Carpalis alagút-szindróma, valamint a kéz és a csukló ízületi gyulladásai kezelésében a gyulladás és a fájdalom csökkentésé­ben. Egy terápia 12 kezelési alkalomból áll és minden alkalom 30 percig tart.

Hogyan segít az akupresszúra?

A Hegu pont a kézháton, a hüvelykujj és a mutatóujj között található. A Wai Guan pont az alkar belső oldalán található, a csuklóránc középpontja alatt kö­rülbelül 3,75 cm-re. A Zhi Gou pont az alkar külső oldalán, körülbelül 5 cm-re a csuklóránc vonala alatt, az orsócsont és a singcsont (az alkar csontjai) között he­lyezkedik el. Az ujjbegyekkel kell ezekre a pontokra erős nyomást gyakorolni egy-két percig. A másik karon és kézen is el kell végezni ezt az eljárást.

Mit fogyasszunk?

Zöldhagymát, porcsint, tárót és keserű uborkát célszerű fogyasztani a fájdalom enyhítésére. Ki lehet próbálni a 20 g rúdfahéjból és 30 g friss gyömbérből főzött tea fogyasztását is. Az összetevőket két pohár vízzel addig kell főzni, amíg csak egy pohár folyadék marad vissza, és ezt kell teaként alkalmazni. Lefekvés előtt 30-60 g galagonyabort is el lehet fogyasztani a fájdalom kezelésére.

Figyelnünk kell arra, hogy mit eszünk

Teljes értékű diéta javasolt, amely teljes kiőrlésű gabonákból, friss zöldségekből és gyümölcsökből áll. Ez nélkülözhetetlen tápanyagokat biztosít a végtagok egészséges állapotának fenntartásához.

A gyulladás általában fájdalmat és kellemetlen érzést okoz az egész szervezetben, így a végtagokban is, ezért ét­rendünket úgy állítsuk össze, hogy kerüljük a gyulladást fokozó ételeket, példá­ul finomított cukrokat, hidrogénezett olajokat és glutént.

A lazac, a makréla és a dió sok esszenciális zsírsavat tartalmaz, ezért gyulladásgátló tulajdonságúak. Fogyasszunk C-vitaminban és bioflavonoidokban gazdag zöldségeket és gyümöl­csöket, mivel ezek az anyagok erősítik az ízületi szalagokat és inakat, ezáltal csökkentik a kéz- és csuklósérülések előfordulási esélyét. Ilyenek a bogyós gyü­mölcsök, a déligyümölcsök, a zöld leveles zöldségek és a sárgarépa.

Étrend-kiegészítők

Egy jó minőségű multivitamin megfelelő tápanyagokat biztosít a szövetgyógyu­lás elősegítéséhez. Kövessük a termék csomagolásán található használati út­mutatót!

A halolaj mérsékli a gyulladást és megfelelő olajozottságot nyújt az ízületeknek. Szedjünk napi 4-6 g-ot két-három hónapig, hogy észrevehető hatást tapasztaljunk.

Vegyünk be naponta 1000-3000 mg C-vitamint is a kötőszövet erősítésére és az immunrendszer támogatására, illetve 1-2 kap­szula proteáz-enzimet is (éhgyomorra kell szedni) a gyulladás mérséklésére. A glükózamin-szulfát, amit általában kondroitin-szulfáttal kombinálnak, mér­sékli az ízületi fájdalmat és elősegíti a porc újraképződését. Vegyünk be napon­ta 400 mg glükózamint, 200 mg kondroitinnel. A metil-szulfonil-metán (MSM) természetes gyulladásgátló és ásványi ként is tartalmaz, ami a porc fontos összetevője. Szedjünk 200 mg-ot naponta.

Milyen gyógynövényeket szedjünk?

Szedjünk naponta háromszor 500 mg bromelaint, természetes gyulladásgátló hatásáért.

A kapszaicintartalmú krém segíthet gátolni a fájdalomüzenetek közvetítését az agyba. A krémet az érintett területen naponta 2-4-szer alkalmazzuk. Az ördögkarom (Harpagophytum procumbens) enyhíti az ízületek fáj­dalmait.

Fogyasszon a beteg 1500-2500 mg-ot naponta háromszor, kivéve ak­kor, ha epeköve, gyomorégése vagy fekélye volt. Az ízületi fájdalmak csillapítása céljából szedjünk olyan fehérfűz (Salix alba) -készítményt, amely 120 mg szalicint tartalmaz; vagy 5 ml-t tinktúra formájában naponta háromszor. Yukka-gyökeret hagyományosan alkalmaznak ízületi fájdalom kezelésére. Szed­jünk 1000 mg-ot naponta kétszer.

A gyömbér is gyulladásgátló tulajdonsággal rendelkezik és enyhíti a fájdalmat. Szedjünk naponta 3 alkalommal 1-2 gram­mot vagy 1-2 ml-t tinktúra formájában.

Miért jó a hidroterápia?

Áztassuk kezünket és lábunkat meleg keserűsós és ásványi sós fürdődben leg­alább 20 percig! Az ásványi sókból feltöltődik szervezetünk ásványianyag-raktára, és enyhül a kellemetlen érzés.

A legtöbb kéz- és csuklóprobléma (kivéve a sürgősségi ellátást igénylő esetek) a krónikus problémák közé tartozik, így homeopata orvos szakértelmét igényli. Az alábbi szerek a sérülés következtében kialakuló fájdalom enyhítésére szolgálnak.

  • Arnica montana: Ha a kezet és a csuklót érte a sérülés, ez a szer segít a szervezetnek kezelni a sokkot. Enyhíti a fájdalmat és segíti az eset­leges vérömlenyek felszívódását a sérülés nyomán.
  • Bryonia cretica: Amennyiben az Arnica hatásos szernek bizonyult a kezdeti problémák, a fájdalom és a duzzanat kezelésében, de nem érvényesül több jótékony hatása, váltsunk a Bryoniára. A fájdalom felerősödhet, rosszabbá válhat bárminemű mozgásra, és egyértelmű ja­vulás tapasztalható, ha a sérült kezet alátá­masztjuk és pihentetjük.
  • Rhus toxicodendron: Ha a merevség és a fájdalom romlik, amikor a beteg pihenteti a kezét, de rö­vid ideig tartó enyhe mozgásra javul.
  • Ruta graveolens: Ez a szer követheti a Bryoniát vagy a Rhust a gyógyulás későb­bi szakaszaiban. A merevség és a fájdalom egy bizonyos területre koncentrá­lódik, és ez a terület rendkívül kemény tapintató.

A kéz- és csuklófájdalom leggyakoribb oka az izmok, inak, ínszalagok és ízüle­tek túlzott megerőltetés következtében kialakuló gyulladása. A hatásos fájda­lomcsillapítás és a gyógyulás záloga az életvitel tudatos megváltoztatása, a megerőltető ismétlődő mozgások kerülése. A növényi szerekkel elsősorban a fájdalom és a duzzanat enyhíthető, valamint gyorsítható az izom- vagy ízületsé­rülés gyógyulása.

A meleg és hideg borogatás csodákra képes

A meleg fokozza a vérkeringést, javítja a vérellátást. A hideg csökkenti a duzza­natot és a gyulladást. Három percig takarjuk be meleg vizes borogatással a csuklót, majd fél percig borogassuk hideg vízzel. Ezt egymás után többször meg­ismételhetjük, de fontos, hogy az utolsó borogatás legyen hideg. A vérkerin­gés fokozható, ha a csuklót illóolaj-tartalmú készítménnyel vagy néhány csepp illóolajjal dörzsöljük be.

Ilyen célra alkalmas:

  • a lucfenyő (Picea abies),
  • az euka­liptusz (Eucalyptus globulus),
  • az erdeifenyő (Pinus sylvestris), a
  • borsosmenta (Mentha piperita),
  • a rozmaring (Rosmarinus officinalis)
  • és a teafa (Melaleuca al-ternifolia) illóolaja.
  • Kámfor: A kámfort tartalmazó készítmények kezdetben hideg érzést váltanak ki a bőrön, majd helyileg fokozzák a vérkeringést. A kámfortartalmú ke­nőcsök, balzsamok ritkán bőrirritációt vagy ekcémát okozhatnak. Ép bőrön, alacsony koncentrációban a kámfor biztonságosan alkalmazható.
  • Fekete nadálytő: A fekete nadálytő (Symphytum officináié) gyökere gyulladás­csökkentő hatása miatt alkalmas ízületi panaszok kezelésére. A nadálytő azonban májkárosító vegyületeket is tartalmaz, ezért a növényből készült ki­vonatokat tilos szájon át fogyasztani és sérült bőr kezelésére alkalmazni. A mérgező alkaloidok kismértékben az ép bőrön át is felszívódnak, ezért csak az olyan gyári készítmények alkalmazása javasolható, amelyek esetén a forgalmazó garantálja, hogy nem tartalmaznak az egészségre ártalmas mennyiségű májkárosító vegyületet. A népi gyógyászatban a növény gyökeré­nek vagy föld feletti részének forrázatát használták borogatásként, de biz­tonsági okokból a házi készítmények helyett az ellenőrzött összetételű gyári készítmények (krémek, kenőcsök) használata javasolt. Terhesség, szoptatás ideje alatt és kisgyermekeknek alkalmazása ellenjavallt.
  • Árnika: Az ízületi gyulladás és az izomfájdalom enyhíthető árnikakivonatot tar­talmazó kenőccsel, krémmel, vagy a növény tinktúrájával végzett helyi keze­léssel. A hegyi árnika (Arnica montana) virágzatának alkoholos kivonatát vízzel vagy kamillateával legalább háromszorosára hígítsuk, mert a hígítatlan árnikatinktúra helyi irritációt, bőrgyulladást okozhat. A növény virágza­tának 2 grammjából 1 dl vízzel készült forrázatát borogatásként alkalmaz­hatjuk. Árnika készítménnyel csak ép bőrön végezzünk kezelést, mert sérült bőrrel érintkezve nagyobb valószínűséggel alakulhat ki allergia a növénnyel szemben. Azoknál, akik már allergiásak az árnikával egy növénycsaládba (fészekvirágzatúak) tartozó növényre (pl. kamillára), nagyobb az allergia kockázata.
  • Pulsatilla pratensis: A betegség későbbi szakaszaiban alkalmazható, amikor a kiütések már megjelentek. A tünetek a hurut, a száraz száj és a lepedékes nyelv, ami az éjszakai orrdugulás miatt alakul ki. Amennyiben váladék jelenik meg, az sűrű és zöldessárga. Az egyébként jó kedélyű gyerek ilyenkor síróssá és ragaszkodóvá válik.

Ne erőltessük az evést!

Ne erőltessük az evést, ha a gyerek a lázas szakban van, különösen akkor, ha amúgy sincs étvágya. Sokkal fontosabb, hogy megfelelő mennyiségű folyadékot fogyasszon. Ez majd segít a testét állandó hőmérsékleten tartani, míg az evés növelheti a testhőmérsékletet.

 

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.