Egészségmegőrzés

5 szívbarát étel!

Héjas pirított mandula

Egy marék mandulában 9 g egyszeresen telített zsírsav van. Ez a vegyületcsoport serkenti a „jó” HDL-koleszterin termelődését, s gátolja a veszélyes LDL-koleszterin felszaporodását. Az utóbbi mennyisége közel 10 százalékkal csökkenthető, ha édesség helyett naponta két alkalommal pirított mandulát nassolunk. A termés E-vitamint és flavonoidokat tartalmaz, melyek gátolják a plakkok lerakódását, vagyis az érszűkület, érelzáródás megjelenését.

Paradicsom

Egy több mint 35 ezer nő bevonásával végzett vizsgálatból kiderült, hogy 30 százalékkal kevesebb szív- és érrendszeri megbetegedés fordul elő azok között, akik hetente legalább 70 dkg-1 kg paradicsomot fogyasztanak. Megállapították, hogy napi 30 g (adalék-, színezék-, cukor-és tartósítószer-mentes) ketchup, sűrített paradicsom vagy 400 ml paradicsomlé fogyasztásának hatására három hét után 13 százalékkal csökken a szervezetben a káros LDL-koleszterin szintje.

A paradicsom tele van antioxidáns hatású likopinnal, C-vitaminnal, káliummal, és élelmi rostot is tartalmaz. Félórás főzés hatására a paradicsom likopintartalma feldúsul. 15 g szárított paradicsomban több vérnyomáscsökkentő kálium van, mint egy közepes banánban.

Avokádó

Egy mexikói egészségügyi szakintézmény kimutatása szerint 17 százalékkal csökkent az összkoleszterinszint azoknak a szervezetében, akik egy héten át mindennap ettek egy avokádót. A csökkenés a káros LDL-koleszterin és trigliceridek arányának visszaeséséből adódott, az egészséges HDL-koleszterin szintje emelkedett. Az ok: az érett avokádóban rengeteg az egyszeresen telítetlen zsír¬sav és a bétaszitoszterin.

Lazac

Az ómega-3 zsírsavakban bővelkedő halak között a lazac a „király”. 10 dkg-ja 99 mg eikozapenta-énsavat (EPA) és 342 mg dokozahexaénsavat (DHA) tartalmaz – e kétféle ómega-3 zsírsav mérsékli a nemritkán végzetes kimenetelű szívaritmia kialakulásának kockázatát, csökkenti a káros koleszterin szintjét, gyulladásgátló hatású, véd az érelmeszesedéstől, a vérrögképződéstől.

Zabkása

A zabban található béta-glükán vízoldékony rost, mely szivacsként szívja magába a bélből a koleszterint tartalmazó epesavat, ami a széklettel távozik a szervezetből. Az eredmény: kevesebb LDL-koleszterin szívódik vissza a véráramba.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.