Élelmiszerek

Avokádó származása, alkotóelemei, egészségtani jelentősége

Nem is olyan régen avokádót még csak különlegességeket árusító élelmiszerüzletekben találhattunk, napjainkban azonban ott van már minden szupermarket polcán. Az áttörést számára a dél-amerikai és mexikói konyha egyre nagyobb népszerűsége hozta meg.

Nyugodtan mondhatjuk, hogy valóságos kincs étrendünk számára, mert egyetlen más gyümölcs sem tartalmaz ilyen mennyiségű egészséges zsiradékot, valamint ennyi zsírban oldódó vitamint. íze és szokásos elkészítés módjai alapján tévesen zöldségfélének is szokták tekinteni.

Honnan származik az avokádó?

Az avokádó őshazája Dél-Amerika. Mexikói ásatások arra engednek következtetni, hogy a körte formájú, bőrhöz ha­sonlatos héjú gyümölcsöt ott már 9000 évvel ezelőtt is termesztették. A babérfélék családjába tartozó avokádó 15. századi felfedezését követően csak igen lassan terjedt el. A napjainkban ismert 300 fajtát három csoportba so­rolhatjuk: egyik a zöld, sima héjú mexikói, úgynevezett fuerte típus, a másik a sötétzöld, szemcsés héjú guate­malai, az úgynevezett hass, a harmadik a kettő kereszte­zésével létrejött karibi típus.

Érett állapotban a gyümölcs­hús vajpuha, színe a halványsárgától a halványzöldig terjed. íze csak egészen enyhén édeskés, némi diós ízzel. Ez az oka, hogy az avokádót inkább pikáns, semmint édes ízesítéssel szokás elkészíteni.

Milyen alkotóelemekből áll?

Az avokádó egyáltalán nem illik bele a gyümölcsökről ki­alakított képünkbe, minthogy a dióféléket és az olajbogyót leszámítva az egyetlen gyümölcs, amely jelentős mennyi­ségű zsiradékot tartalmaz – zsírtartalma általában meg­haladja a 20%-ot. Szerencsére ebben az esetben egész­séges zsírsavakról van szó, azokról az úgynevezett többszörösen telítetlen zsírsavakról, amelyeket az emberi szervezet önmaga nem képes előállítani, ugyanakkor nél­külözhetetlenek a szervezet működéséhez.

Az avokádó e zsírral együtt hozza magával a zsírvédő és zsírban oldódó E-vitamint. A benne található számos B-vitamin, elsősor­ban a B6, a pantoténsav, a folsav, a niacin és a biotin, igen fontos sok anyagcsere-folyamat, továbbá a szív, a máj és az agy működése szempontjából. Mindezek mel­lett az avokádóban igen jelentős mennyiségű kálium és vas is található.

Legfontosabb tudnivalók az avokádóról dióhéjban

  • Az avokádóban található B-vitaminok segítik az anyagcserét, csökkentik a szívinfarktus és a szélütés kockázatát, minthogy óvják az ereket az érelmesze­sedéstől.
  • A bőrápoláshoz és -gyógyításhoz reme­kül használható avokádóolaj ma már nélkülözhetetlen a kozmetikai ipar szá­mára.
  • Az avokádóban olyan keserű aroma­anyagok vannak, amelyek előnyösek stressz, idegesség és álmatlanság ese­tén.
  • Napi egy avokádó biztosítja folsav-szükségletünk 80%-át. A folsav külö­nösen fontos a terhes nők, valamint a szoptatós anyák számára.
  • A felvágott avokádót azonnal meg kell locsolni citromlével, különben pillana­tok alatt megbarnul.
  • Az avokádó csak nyers állapotban al­kalmas fogyasztásra. Hosszabb melegí­tés során ugyanis megkeseredik.
Egészségre gyakorolt hatása Az avokádó épen tartja a májat, és különösképpen előnyös a sok húst fogyasztók számára, akik­nek több B6-vitaminra van szük­ségük.

Az avokádó egészségtani jelentősége

Az avokádót éppenséggel zsírtartalma teszi értékessé és egészségessé. A benne található zsiradékok 85%-a ugyanis telítetlen zsírsav, melyek azonosak a jó minőségű növényi olajokban található zsírsavakkal. Épp ezek az esszenciális zsírsavak gondoskodnak a szív- és érrendszer védelméről. Közülük különösen hatékonyak az olajsavak, amelyek az összes zsírsav 60%-át alkotják, minthogy ezek képesek csökkenteni az LDL (rossz) koleszterin szintjét, ugyanakkor emelni a HDL (jó) koleszterin szintjét.

Az avo­kádóban ugyancsak megtalálható zsírban oldódó E-vita­min segíti ezt a folyamatot, ennek során megóvja a zsírsa­vakat az azokat fenyegető szabad gyököktől.

Az E-vitamin hatásos a száraz bőr gyógyításában és a gyulladásos fo­lyamatok leküzdésében is. Az avokádó messze kitűnik B1-vitamin-, elsősorban B6-vitamin-tartalmával, amelyben szervezetünk sokszor hiányt szenved. Az anyagcsere, azaz a fehérjék, a zsírok és a szénhidrátok szervezetünk­be történő felvétele, átalakítása és lebontása csak bősé­ges B-vitamin-ellátottság mellett működik tökéletesen.

A kereskedelemben többnyire kemény, éretlen avokádót forgalmaznak. Otthon cso­magoljuk be 2-3 napra újságpapírba. Az így utóérlelt avokádó megőrzi valamennyi táp­anyagát és bioanyagát.

Avokádókrém csírával

Hozzávalók (2 személyre)

1 evőkanál friss csíra, 1 kis mogyoróhagy­ma, ½  piros színű paprika, 1 érett avoká­dó, 1 evőkanál citromlé, só, őrölt bors, 1 kávéskanál világos szójaszósz

Elkészítés

A csírát szűrőkanálban forró vízzel leöblít­jük, majd lecsepegtetjük. A mogyoróhagy­mát megtisztítjuk, finomra vágjuk. A pap­rikát kimagozzuk, megmossuk, apró kockákra vágjuk. Az avokádót félbevágjuk, magját eltávolítjuk. A gyümölcshúst kika­parjuk a héjából, keverőtálban villával elpépesítjük. Azonnal rálocsoljuk a citrom­levet, sóval, borssal és a szójaszósszal ízesítjük, majd hozzákeverjük a csírát, a hagymát és a paprikát.

Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.