A betegségek okai

A krónikus szisztémás gyulladás okai és 5 kezelési módja

Miről van szó?

A gyulladás az immunrendszer működésének következ­ménye. Sérülés vagy fertőzés esetén az immunrendszer sejtjei és vegyületei a helyszínre sietnek, hogy regenerálják a sérült szövetet vagy közömbösítsék a kórokozókat. A rövid lefolyású gyulladás hasznos és szükséges folyamat, ám a tartósan fennálló, krónikus, szisztémás (egész testre kiterjedő) lappangó gyulladás – melyet alacsony intenzitású belső fertőzések, illetve a dohányfüstből vagy más irritáló hatású anyagokból eredő „sérülések” idéznek elő – nagy kárt tehet a szervezetben.

Krónikus szisztemás gyulladas

Mi okozza?

Krónikus gyulladást okozhatnak a különféle allergének, méreganyagok, sugárzások, fertő­zéses eredetű és egyéb betegségek (kezeletlen fogínyvérzés, gyomorfekély, reuma stb.), továbbá az érfalak dohányzás, hipertónia vagy magas koleszterinszint okozta, mikroszko­pikus sérülései. A zsigeri szervek elzsírosodása (hasra hízás) ugyancsak gyulladáskeltő vegyületeket juttat a vérbe. A stressz, az állandó idegeskedés, a testmozgás hiánya, az ülőmunka, valamint az egészségtelen (zsíros, cukros) étrend szintén komoly szerepet játszhat a krónikus gyulladás kialakulásában.

Miért veszélyes?

Felgyorsítja az erekben a plakk-képződést, majd instabillá teszi a lerakódott plakkot, amelynek leváló darabjai eltömhetik az eret. A krónikus gyulladás ezenkívül inzulinrezisztenciát és seregnyi idült, súlyos betegséget okozhat (cukorbetegség, Alzheimer-kór, tüdőbaj, rák stb.). Csontritkulás okaként is említik.

A megelőzés fő lépései

  • ABBAHAGYNI a dohányzást.
  • TÖBB zsíros húsú tengeri hal, továbbá gyümölcs és zöldség fogyasztása; a telített zsiradékok (például zsírban sült ételek) és hidrogénezett növényi olajok, margarinok kiiktatása az étrendből.
  • LEGALÁBB 7-8 óra alvás naponta.
  • MÉRSÉKELT (de rendszeres) testmozgás.
  • FERTŐZÉSEK (például ínybetegség, Helico­bacter pylori) leküzdése.
Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.