A férfi egészsége

A biztonság érdekében

A nemi úton terjedő betegségek sokszor súlyos, nemegyszer hosszan tartó, sőt halálos kimenetelűek. Egyetlen gondatlan hancúrozásnak életre szóló következményei lehetnek. Napjaink szomorú valósága, hogy egy pillanatra sem lankadhat az ember figyelme, és mindig gondolni kell a biztonságos szexre.

Tudta-e? Minden évben világszerte mintegy 62 millió gonorrhoeás és 12 millió szifiliszes fertőzést regisztrálnak a felnőttek körében.

Tegye biztonságosabbá!

A szakértők szerint sajnos nem létezik biztonságos szex, csak biztonságo­sabb. Hacsak nem él a partnerével együtt szigorúan monogám életet már legalább fél éve – és mindketten átes­tek a HIV-teszten is -, a nemi úton ter­jedő betegségek lehetősége nagyon is küszöbön áll.

A biztonságosabb szex lényege, hogy kerülje a testnedvek keveredésé­nek lehetőségét a partnerével. Ennek az az oka, hogy a HIV és a legtöbb ne­mi úton terjedő betegség úgy kerül át egyik személyről a másikra, hogy a fer­tőzött fél ondója, hüvelyváladéka vagy vére keveredik az egészséges fél ha­sonló nedveivel.

A biztonságosabb szex első számú alapszabálya ezért, hogy szerelmeskedéskor mindig – ismételjük: mindig – viseljen nedvesített gumi óvszert. És használjon latex óvszert, mert a bá­ránybőr koton nem véd az AIDS ellen. A nedvesítésre azért van szükség, mert ez segít elkerülni a gumi óvszer szakadását. Ha a koton spermaölő vegyszerrel is el van látva, az jó a HIV vírus ellen is.

A végbélben történő közösülés ta­lán a legkockázatosabb a HIV-fertőzés szempontjából. Figyeljen oda akkor is, ha új partnere nemi szervét a nyelvével izgatja. A leghelyesebb, ha a fogászok által használt műtéti latexkendőn ke­resztül becézgeti a csiklóját. Ilyet a leg­több gyógyszertárban kaphat. Nem ki­fejezetten romantikus, az igaz, de jobb, mintha valami csúnya fertőzést kapna. Veszélyes lehet még a száj és a végbél­nyílás találkozása is, valamint a segéd­eszközök csereberéje (a dildóra is húz­zon óvszert), sőt, a nyelves csók is.

Jegyezzük meg! Minden szexuális úton terjedő be­tegség kezelhető, ha korai stádiumban felfedezik. Keresse fel orvosát, ha a táblázatban felsorolt tünetek bármelyikét tapasztalja.
A leggyakoribb, nemi úton terjedő betegségek leírása
BetegségMi okozza?TünetekKezeléseSzövődmény, ha nem kezelik
ChlamydiaBaktériumfertőzés, elsősorban hüvelyi vagy anális közösülés közben.Sok férfi és a legtöbb nő nem mutat tüneteket a Chlamydia-fertőzés során. Férfiaknál a tünetek - ha megjelennek - a fertőzést követő 1-6 héten belül jelentkeznek. A pénisz végén szúró fájdalom, vízszerű váladék ürül a hím­vesszőből, a herék megduzzadnak, a vizelés fájdalmas.Antibiotikum.Férfiaknál a herére húzódó fertőzés (epididymitis) terméketlenséghez vezethet. Nőknél súlyos fájdalmat, terméketlenséget okozhat.
HerpeszVírusbetegség, amelyet a fertőzött területtel való érintkezéskor lehet elkapni. Tünet­mentesen is fertőz.A kezdeti tünetek a fertőzést mintegy 1 héttel követően jelennek meg, először a nemi szervek viszketésével, fájdalmával, majd kiütések formájában. A kiújuló tünetek rendszerint kevésbé súlyosak.A herpesz nem gyógyítható. A súlyosabb esetek gyógyszerrel enyhíthetők.A felnyíló tályogok megkönnyítik a HIV-fertőzést.
GonorrheaA húgycső, a végbél, a száj, a torok bakte­riális fertőzése. Hü­velyi vagy végbélben történő közösüléssel, orális szexszel terjed.A fertőzés utáni első hét bármely napján jelentkezhetnek a tünetek. A vizelés fájdalmas, majd a péniszből sárgás váladék kezd ürülni.Antibiotikum.A nem kezelt gonorrhoea terméketlenséget okozhat, valamint átterjedhet az ízületekre, a szív­billentyűkre és az agyra is.
Hepatitis B és CVírusfertőzés. Vérrel, spermával, hüvelyváladékkal, nyállal terjed, többnyire a nemi érintkezés során.A hordozók egyharmada általában tünetmentes. Akiknél kifejlődnek a tünetek, lázasak lesznek, fáj a fejük, az izmaik, émelyegnek, étvágytalanokká válnak, hánynak és hasmenésük lesz. Előrehaladott állapotban sötét vizelet, hasi fájdalom, a bőr és a szemfehérje sárgulása jelentkezik.Általában magától elmúlik 8 héten belül, ám krónikussá is válhat. Mindenképpen orvosi ellátást igényel.A hepatitis B ellen van védőoltás.
HIV/AIDSVírusfertőzés, nemi úton, valamint fertőzött vérrel terjed. Az immunrendszert támadja.A fertőzést követő időszakban sokáig tünetmentes, de egyeseknél rövid lefolyású, nyirokmirigy-gyulladásra emlékeztető tünetek jelentkeznek. 3-6 hónappal később már kimutathatók a vérből az antitestek. Sok fertőzött férfinak hosszú évekig nincsenek tünetei. A kifejlődött AIDS lerombolja az immun­rendszert, utat nyitva ezzel a legkülönfélébb fertőzéseknek és bizonyos rákféleségeknek.Vannak már új vírusellenes szerek, amelyek lelassítják a betegség kialakulását.Halálos betegség.
Human papilloma vírusHüvelyi, anális vagy orális szex közben terjedő vírusbetegség.Néha tünetmentes. Férfiakban általában szemölcsképződés jelentkezik a pénisz hegyén. Ezek kis púpoktól kezdve nagy, karfiolszerű kinövések is lehetnek. Néha nedveznek és viszketnek is. A fertőzést követően pár hét, de néhány év is eltelhet a kialakulásukig. Sokszor olyan aprók, hogy nem is látszanak. A kinövések a végbélnyílásnál vagy a torokban is jelentkezhetnek.Ha nem kezelik, a kinövések elmúlhatnak, stagnálhatnak vagy növekedhetnek is. A vírust nem lehet elpusztítani, de a kinövéseket az orvos el tudja távolítani.Néha a pénisz vagy a végbéltájék elrákosodhat tőle. Nőknél méhnyakrákot okozhat.
SzifiliszEgysejtű (Spirochaeta) fertőzés, közösüléssel, anális, orális szexszel, illetve nyílt sebek érintésével terjed.A fertőzést követő 9-90. nap között sekély, fájdalommentes tályog alakul ki a fertőzés helyén, többnyire a hím­vesszőn. Egy hónap elteltével ez begyógyul. Mintegy 6 héten belül kiütés, bőrpír jelentkezik a tenyéren, a talpon, néha a szájon. A nyirokcsomók megduz­zadhatnak, és a nemi szerveken szemölcs­re emlékeztető kinövések jelentkezhet­nek. A tünetek elmúlhatnak, és ismét megjelenhetnek mintegy 2 éven keresztül, majd a betegség lappangó fázisba lép.A penicillin elmulasztja a betegséget, ám a kialakult károsodások már nem jönnek helyre.
Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.