Egészségügyi kérdezz-felelek

A nemi szervek váladékozása, viszketése

Egy ideje folyást vettem észre. Ez azt jelenti, hogy nemi úton terjedő betegségem van?

Bármilyen, a szokásostól eltérő váladékozás esetén azonnal forduljon orvoshoz! Nőknél a tejszerű, enyhe szagú váladék normális. Ha a folyás sűrű, fehéres, akkor élesztőgomba fertőzést jelezhet; ha híg, sötét és halszagú, bakteriális fertőzésre utalhat; ha sárga, szürke vagy zöld, a nemi úton terjedő Trichomonas vaginalis vagy a gonorrhea lehet a bűnös.

Férfiaknál az ondón és a vizeleten kívül semmilyen más váladék ürülése nem normális. A húgycső bakteriális fertőzése miatt zöldessárgás folyás jelentkezhet.

A nemi szervek viszketése

Nem múló nemi szervviszketéstől szenvedek. Mit tegyek?

Nőknél a legvalószínűbb ok valamilyen élesztőgombás fertőzés lehet; férfiaknál tinea cruris nevű gombás fertőzésre lehet gyanakodni. Mindkét problémára kaphatók recept nélküli gombaölő készítmények, de ezeket csak akkor használja, ha bebizonyosodott, hogy az ön esetében ezekről van szó.

Viszketést idézhet még elő a nemi herpesz (mindkét nem körében nagy számban fordul elő, sokszor anélkül, hogy az érintettek tudnának róla), lapostetű, orvosi kezelést igénylő bőrbetegség, például a (szeméremtestet megtámadó) Lichen sclerosus, esetleg a túl kemény szappanok, intim tisztálkodó szerek vagy izzadtság miatt kialakuló irritáció. A pontos diagnózist azonban csak az orvos tudja megállapítani, az alábbiakban mindössze néhány támpontot adhatunk.

Ezek:

  • A hüvely élesztőgombás fertőzése esetén: A viszketés mellett égő érzés jelentkezik, a szeméremajkak kivörösödtek, duzzadtak és darabos, fehéres folyás távozik. Klotrimazolt és ekonazolt tartalmazó, recept nélkül kapható gombaölő krémek és kúpok segíthetnek. Vényköteles tabletták és hüvelykúpok is vannak forgalomban; ezeknek általában flukonazol, ciklopirox, klotrimazol, dalacin, butokonazol, omokonazol a hatóanyaga. Mindenképpen mondja el orvosának, ha a probléma a kezelések ellenére ismételten kiújul, mert ezek a fertőzések akár 2es típusú cukorbetegség jelei lehetnek.
  • Tinea cruris a lágyékhajlatok és a nemi szervek környékének gombás fertőzése: Tünetei a viszketés és a vörös foltszerű kiütés. Ha megizzad (pl. edzés közben), amint teheti, cserélje le az alsóneműjét. A lágyéktáj hajlatait szórja be gombaölő hintőporral, ami megakadályozza a fertőzés terjedését és szárazon tartja a bőrt. Segíthetnek a vény nélkül beszerezhető, terbinafint, naftifint és klotrimazolt tartalmazó gomba elleni készítmények is, ha mégsem, akkor erősebb hatóanyagú, receptköteles orvosságra van szükség. Sikeres kezelés után is érdemes megelőzésképpen naponta használni valamilyen vény nélkül kapható szert.
  • Lapostetű: A szeméremszőrzeten láthatók is az apró, rákszerű tetvek és fehér vagy sárga színű serkék Recept nélkül kapható, permetrint vagy piretrint, fenotrint és dimetikont tartalmazó samponnal vagy krémmel szabadulhat meg tőlük.

Hiba lenne - kukoricakeményítőt használni izzadság ellen

Férfiak, ne higgyenek a kukoricakeményítőt ajánló tanácsoknak! Bőrgyógyászok szerint egyes élesztő­fajták igen jól érzik magukat benne és tinea cruris-fertőzést okozhatnak. Inkább gombaölő hintőporral tartsák szárazon a hajlataikat.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.