A férfi egészsége

Hogyan érjünk el többszörös élvezetet a szexben?

Vannak dolgok, amelyek túl szépek ahhoz, hogy igazak legyenek. Például amikor felhívja valaki telefonon, és közli, hogy épp most nyert egy nyaralást Hawaiira. Vagy amikor a szexuálterapeuta azt mondja, hogy a férfiaknak módjukban áll újra meg újra a csúcsra jutni… Pedig ez színigaz.

Hosszabb szeretkezés

Minden nő alkalmas a többszörös elélvezésre, ám a felmérések szerint csak a felüknek adatik meg ténylegesen, hogy részük legyen ebben az öröm­ben. Bármilyen hihetetlennek tűnjön is, egyes szakértők szerint a férfiaknál sem lehetetlen a többszörös orgaz­mus, csak némi odafigyelés és gyakorlat kell hozzá.

Jegyezzük meg! A férfiak többszörös elélvezésének egyik legismertebb szószólója Barbara Keesling. Keesling doktornő szerint elég gyakorlással a férfiak képessé vál­hatnak arra, hogy orgazmust éljenek át tényleges kilövellés nélkül, s így új­ra meg újra a csúcsra juthassanak.

Dr. Keesling módszere két pilléren nyugszik, az egyik testi, a másik szellemi. Először is, a férfinak naponta több alkalommal is tornáztatnia kell a PC-izmait (amelyekkel a vizelést sza­bályozza). Ehhez az kell, hogy ismétel­ten megfeszítse-elernyessze ezeket az izmokat. Ezt az egyszerű gyakorlatot négy-hat héten át kell végezni rendsze­resen.

Másodszor pedig az eszét kell hasz­nálnia, ami azt jelenti, hogy meg kell ta­nulnia pontosan felismerni izgalmi ál­lapota szakaszait szeretkezés közben. Ez ahhoz kell, hogy pont a megfelelő pillanatban tudja munkára fogni csodá­latosan edzetté vált PC-izmait, hogy elejét vehesse a kilövellésnek. Ehhez alaposan tanulmányozza az orgazmu­sig vezető érzéseket, miközben szerelmeskedik vagy önkielégítést végez. Dr. Keesling azt javasolja, hogy az élvezet megbecsléséhez használjon egy 1-től 10-ig terjedő skálát, ahol az 1 jelenti a teljes nyugalmat, és a 10 az orgazmust.

A „gyors menetek” örömei

Sok férfi számára meglepő, de a nők jó része tulajdonképpen nem utálja a gyors szerelmeskedést, már persze, ha nemcsak ez szerepel a palettán.

Egy szakértő szerint növelheti esélyeit a gyors szeretkezésre, ha arra biztatja partnerét, hogy maga kezdeményezze a szerelmeskedést, amikor éppen megkívánja önt, például ha fantáziálással vagy maszturbálással felizgatta magát. Meg kell tanulnia rugalmasnak lenni: egy sor jó alkalom kicsúszhat a keze közül, ha folyton a „tökéletes” pillanatra vár.

Alex Comfort doktor, a The NewJoy ofSex című könyv szerzője szerint a gyors menetek legfőbb gyönyörét alkalomszerűségük adja. Az ő szavaival élve „a röpke szeretkezés hirtelen ötlettől vezérelt legyen, villám­csapásként ragadja magával a párt, helyszíntől és időponttól függetlenül”.

Az izmok edzése

Arnold Kegel nőgyógyász még az ötvenes években dolgozott ki egy módszert a nemrég szült nők számára, akik vizelet­visszatartási problémákkal küszködtek. A Kegel-gyakorlatok az úgynevezett PC-izmokat erősítik, amelyek a szemérem­csont és a farkcsont között húzódnak. Amikor visszatartja vagy el akarja állítani a vizeletét, ezeket az izmokat szorítja össze. Ennek rendszeres ismétlése a Kegel-gyakorlat.

Ezeknek az izmoknak, illetve a Kegel-módszernek akkor mutatkozik meg a haszna a szexuális gyönyörök terén, amikor sikerül visszafojtani a kilövellést. Ezáltal elnyújthatóvá válik a szeretkezés, és a férfi is többször élhet át orgazmust. A PC-izmokkal a merevedés is keményebbé tehető, valamint a végső elélvezés is sokkal intenzívebb örömöt okozhat.

Kezdetben végezzen néhány össze­húzást: feszítse meg és ernyessze el a PC-izmokat tízszer, gyors egymásutánban. Ezek után próbálja meg összehúzva tartani úgy 15 másodpercig. Fokozatosan emelje az adagot, amíg végül napi tízszer eltudja végezni a „pumpáló” sorozatot és a feszítést is. Ezek után kísérletezzen a Kegel-gyakorlatokkal különböző testhelyzetekben, például hason fekve vagy hanyatt fordulva is.

Jegyezzük meg! Beletelhet egy hónapba vagy akár hat hétbe is, amíg jó formába hozza PC-izmait. Amikor már rászokott, a gyakorlatokat szinte ösztönösen fogja végezni.

A fő esemény

Amikor már megedzette a PC-izmait, és kiválóan ismeri a saját izgalmi álla­potát, meg kell tanulnia szüneteket beiktatni a különböző szinteknél. Na­gyon sokat számít, hogy partnere segí­tőkész és figyelmes legyen. Ha még eddig nem tette volna, most már min­denképpen avassa őt be abba, min is munkálkodik.

Tehát amikor elkezd szeretkezni, lassú ki-be nyomulásokkal juttassa el magát a fent említett skálán a 4-es szintig, ekkor álljon meg, lélegezzen mélyeket, és szorítsa össze a PC-izmát. Ezzel egy vagy két szinttel lejjebb tud­ja nyomni az izgalmi állapotát.

Ezután kezdjen ismét mozogni, és az előbbiekhez hasonlóan, meg-megállva, illetve az izmok működtetésével haladjon fel-le az izgalmi lépcsőfoko­kon. Ha már nagyon közel van a csúcs­hoz, vagyis a 10-eshez, erősen és hirte­len szorítsa össze a PC-izmokat, nyis­sa ki a szemét (dr. Keesling szerint ez elengedhetetlenül szükséges, habár ő sem tudja, miért), és vegyen egy na­gyon mély levegőt. Ekkor átélheti az elélvezés minden gyönyörét anélkül, hogy ténylegesen kilövellne. Ezután lazítson egy pár percig, elvégre meg­dolgozott a pihenőért.

Vajon tényleg sikerülhet?

Ugyanakkor sok szakértő szerint a többszörös orgazmust nem a férfiak­nak „találták ki”. Egyesek odáig men­nek, hogy a többszörös elélvezés haj­szolása helytelen, mert túl nagy meg­terhelést jelent, és előbb-utóbb szexuális zavarokat okozhat. Azt is érvként szokták felhozni, hogy sok férfinak épp elég gondot okoz az egyetlen orgazmus elérése, és csak majd csalódást jelentene még többre vágyni. Egyet kell értenünk azzal, hogy a férfiaknak másra sincs szüksé­gük, mint még egy szexuális tett kö­telező teljesítésének a kényszerére. Ugyanakkor semmi rossz nincs a Keesling doktornő és mások által kidolgozott módszerekben. Ha erre vá­gyik, nyugodtan próbálja ki a bemuta­tott technikákat. Azt azonban tartsa mindig észben, hogy a legfontosabb az egészben az élvezet legyen.

Kilövellés és orgazmus – mi a különbség?

A többszörös orgazmus eléréséhez fontos tudni, hogy az orgazmus nem azonos a kilövelléssel. Míg az utóbbi helyi érzés csupán, az ondó kipréselődésekor keletkező kéjérzet, addig az orgazmus az egész testet megrázó gyönyör.

Ez tulajdonképpen a Masters és Johnson által már jó néhány éve leírt, kétfázisos orgazmus elméletének más szemszögből való megközelítése. Az ő megfogalmazásukban az első szakasz a „kibocsátásra való felkészülés”, amikor a sperma feljön a herékből, és összevegyül a prosztata váladékával; a második szakasz pedig a tulajdonképpeni kilövellés.

Masters és Johnson szerint, amikor a férfi már elérte az első szakaszt, a második bekövetkezése elkerülhetetlen. Más szakértők azonban nem értenek egyet ezzel. Őszerintük átélhető az első szakaszt kísérő orgazmus anélkül, hogy a kilövellés végbemenne, még akkor is, ha normálisan ezek között csak pár másodperc szokott eltelni. Ezek szerint az a férfi, aki eltudja választani az orgazmust az ejakulációtól, a többszörös orgazmusra is képessé válhat.

Senki sem vitatja, hogy amikor egy férfi elélvezett, és kilövellt a spermája, elkerülhetetlenül a lecsengési fázisba kerül, amikor egy ideig nem képes a merevedésre. Ennek az időszaknak a hossza több tényezőtől is függ, például a férfi életkorától, attól, hogy milyen régen volt az utolsó szeretkezése ezt megelőzően, és persze attól is, hogy mennyire rámenős a partnere.

Szerelmi utójáték

Nők milliói tanúsíthatják, hogy a férfiak szerelmi tudománya az utójáték esetén hagy a legtöbb kívánnivalót maga után. A nők, akik lassabban válnak izgatottá a szeretkezés elején, lassabban jutnak el az orgazmusig, nem meglepő módon lassabban is csillapodnak le, miután elélveztek. Ez, valamint a nők többségére jellemző erős érzelmi megrázkódtatás, amely az orgazmust kíséri, azt okozza, hogy a nők számára az utójáték (ölelkezés, csókolgatás, cirógatás, turbékolás) sokszor sokkal többet jelent, mint a férfiaknak.

Glenn Wilson pszichológus szerint a szerelmeskedés utáni idő a legalkalmasabb a ragaszkodás és a nagyrabecsülés kifejezésére. A szerelmeskedés nem ér véget az elélvezés tűzijátékával. A csókolózás, a simogatás és az ölelkezés – egymás kellemes közelsége – adja meg a záró­akkordot

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.