A férfi egészsége

A férfi egészsége – hogyan figyelmeztet a test a bajra?

Sok mindenre képes egy férfi odafigyelni, de a saját testére abszolút képtelen. Pedig az az igazság, hogy a szervezet folyamatosan igyekszik jelzéseket küldeni. Persze nem szavakkal, de attól ez még kommunikációnak számít, amire érdemes lenne odafigyelni.

Kérdés-felelet

K: A rák, a szívinfarktus, az agy­vérzés, a tüdőelégtelenség után mi a leggyakoribb halálok a férfiaknál?

F: A balesetek. Anyunak igaza volt, amikor azt mondta: „Ne szeleskedj annyit, fiam!”

A test üzenetei

„Ha tudtam volna, hogy ilyen soká fo­gok élni – mondta a híres jazzénekes, Eubie Blake százéves korában -, sok­kal jobban odafigyeltem volna az egészségemre.”

Nem is olyan rossz mottó ez, ha a saját egészségére gondol. Igen, a jó öreg Eubie megélte a száz évet, és tulaj­donképpen mindenkinek úgy kell gon­dolkodnia és cselekednie, mintha ilyen hosszú életre készülne. Az első lépés mindehhez elég egyszerű: csak alapo­san oda kell figyelni. Hányszor hallot­ta ezt a tanácsot, felszólítást már szüle­itől, a tanáraitól, a munkatársaitól és a szeretőitől!

És most ráadásul a saját teste is ezt kéri öntől?! A szervezet számtalan fajta fájdalmat is tud jelezni, kezdve a kisujjban keletkező szú­rástól egy kiadós hasfájásig. Számos egyéb érzéklet is utalhat bajra, mint például a láz, a puffadás és a vérzés.

Odafigyelés az egészségért

„Dolgozz keményen, játssz férfiasan”: általában ez a férfiak hitvallása, és emellett nem sok idő marad az egész­ségügyi problémákra. Émelygés, ál­matlanság, köhögés, torokfájás – mindezek csak múló kellemetlensé­gek lehetnek egy férfi életében, ame­lyeket ki kell bírni; vagy legfeljebb csak valamely általános orvossággal kezelendő problémáról lehet szó. A férfiak lehetőleg csak akkor mennek el az orvoshoz, amikor már komoly fájdalmaik vannak.

Vajon miért vár addig, amíg a test szinte ordít a kíntól, ahelyett hogy már előbb odafigyelne a mondandójára? Ez utóbbi jutalma ugyanis egészségesebb test lehetne, amely alkalmasabb arra, hogy hozzájuttassa az élet által felkí­nált összes örömhöz. Ha egyszer hallgatni kezd a jelzé­sekre, egyre jobban megérti majd a testnyelvet. Néha teljesen világos lesz, mit is akar mondani, máskor viszont időbe telhet, amíg megfejti az üzene­tet. Ha például folyton fáradtnak érzi magát, ez vajon attól van, hogy de­pressziós, vagy inkább attól, hogy nem alszik eleget?

Ilyenkor elővehet egy orvosi köny­vet, de ne feledje, egy könyv sem pó­tolhatja az odafigyelést a testre. Ne hanyagolja el magát, s ebben az esetben, ha másra nem, arra biztosan képes lesz, hogy pontosan elmondja az orvo­sának, mik is a panaszai.

Amikor cselekedni kell

Tegyük fel, hogy észlelte a test üzene­tét: valami nincs rendben. Vajon ilyen­kor mi a teendő? Négy alapvető válasz közül választhat. Hogy melyik mellett dönt, az természetesen a körülmé­nyektől is függ, de főképpen az hatá­rozza meg, hogy mennyire alaposan tudott odafigyelni a tünetekre.

Az első stratégia a kivárás:

Nem csi­nál semmit, és majd meglátja, hogy mi lesz. A test hihetetlen öngyógyító ké­pességgel rendelkezik, és sokszor tényleg a legjobb hagyni, hadd végez­ze el a munkát saját maga. Ha azonban a tünetek nem javulnak, vagy na­gyon erős fájdalmai vannak, minden­képpen forduljon orvoshoz.

A második fajta megoldás:

Amikor önmaga lát hozzá a probléma orvoslá­sához. Ez egyszerűen annyi, hogy be­vesz egy aszpirint, ha fáj a feje, vagy megfázás esetén bőségesen iszik folya­dékot. Ebben az esetben sem kerülhe­ti el az orvost, ha az állapota rosszab­bodik, vagy a tünetek hosszú ideig fennállnak. A legtöbb kisebb probléma elmulasztható az előbbi két megoldás valamelyikével. Vannak azonban olyan esetek is, amikor nem várható el az egyszerű férfiembertől, hogy megfelelő kezelésben részesítse önmagát. Ilyen­kor a harmadik megoldás: az orvos.

A negyedik lehetőség az azonnali elsősegély, azaz a mentő vagy a kórház baleseti osztálya

Erre akkor van szük­ség, ha a szervezet riasztó és súlyos ál­lapotról küld jelzéseket, amelyeknek a kezelése nem tűr halasztást, ha pél­dául erős, szorító fájdalmat érez a mellkasában.

Ha megtanul éberen figyelni szer­vezete jelzéseire, máris sokat tett az egészsége megőrzéséért. Vannak azonban olyan, sokszor igen súlyos be­tegségek is, amelyeknek nincsenek ér­zékelhető tünetei, legalábbis a korai stádiumban. Ezért mindenképpen ki kell egészítenie saját figyelőrendszerét a háziorvosnál tett rendszeres látoga­tásokkal, aki ismeri önt és a családban előforduló betegségeket is, és fel tudja ismerni azokat a problémákat is, ame­lyek az ön figyelmét elkerülnék.

Egészségellenőrizés 10 pontban

A következő lista segít gyorsan áttekinteni egészségi szokásait:

  • Dohányzik-e? Ha igen, szokjon le róla, ez a legjobb, amit tehet az egészsége érdekében.
  • Milyen ételeket eszik? Fogyasszon kevesebb zsírt, viszont több zöldséget, gyümölcsöt és magvakat.
  • Mi újság a mozgással? Hetente legalább három alkalommal tegyen félórás sétát, elég gyorsan ahhoz, hogy felgyorsuljon a szívverése, viszont elég lassan is ahhoz, hogy közben beszélgethessen társával.
  • Csökkentse a napon tartózkodás időtartamát 10 és 16 óra között. Az erős napsütés a bőrrák legfőbb oka.
  • Eleget alszik-e? Törekedjen éjjelenként 8-9 órás alvásra.
  • Ismeri-e eléggé a saját testét? Havonta alaposan vizsgálja át magát, keressen szokatlan elváltozásokat. Tanulmányozza a családjában előforduló betegségeket.
  • Mennyi alkoholt iszik? Korlátozza az italozást átlag napi három egységnyire.
  • Rendben van-e a vérnyomása? A magas vérnyomás a szívinfarktus és az agyvérzés egyik legnagyobb kockázati tényezője.
  • Stresszes életet él-e? Mindig legyen a programjában egy-egy nyugalmas időszak is. És ne felejtsen el nevetni!
  • Van-e háziorvosa? Ha nincs, feltétlenül válasszon egyet!

Mikor kell orvoshoz fordulni?

A Legtöbb betegség kezelése megoldható úgy, hogy egy előre megbeszélt időpontban felkeresi a háziorvosát. Ha nagyon betegnek érzi magát, ne várjon esetleg napokig, hanem soron kívül menjen el az orvosához.

Jegyezzük meg! Vannak azonban olyan esetek is, amikor egy percig sem tanácsos várni, azonnal mentőt kell hívni, vagy el kell jutni a legközelebbi kórházba. Ilyen például, ha vért hány vagy köhög fel, ha szívinfarktusra gyanakszik, mert erős mellkasi fájdalmat érez. A lehetőleg azonnali szakszerű segítség ilyenkor életmentő lehet, s mindenképpen gyorsítja a majdani felépülést.

Az idő sokszor segít elmulasztani a bajokat, de vészhelyzetben minden perc drága. A következőkben azokat a tüneteket soroltuk fel, amelyek azonnali orvosi ellátást igényelnek.

Súlyos fejfájás

A rendkívül erős fejfájás, amelyet a nyak merevsége, láz és kiütések kísérnek, agyhártyagyulladásra utalhat. Azonnal hívjon orvost!

A beszédképesség, illetve az egyensúly hirtelen zavara

A beszéd, illetve a beszéd megértésé­nek zavara; az összpontosító képesség, a látás, az egyensúlyozó képesség elvesztése, romlása; az arcizmok gyengesége, érzéketlensége többnyire a test egyik oldalán és a végtagok több­nyire egyoldali lebénulása az agyvérzés jellegzetes tünete.

Hirtelen légszomj

Ha nem asztmás eredetű a probléma, és fél óránál tovább tart, nagy valószínűséggel infarktusa, szív­elégtelensége, anginás rohama van; vagy a tünete­ket tüdőödéma okozta (folyadék szaporodott fel a tüdőben). Hívjon orvost, vagy siessen a kórházba.

Erős hasi fájdalom

Állandósuló, egy óránál tovább tartó hasfájás, kü­lönösen, ha a has alsó jobb oldali részében fészkel, és láz is kíséri, vakbélgyulladásra figyelmeztet.

Erős mellkasi fájdalom

Ez az infarktus tünete lehet, különösen, ha a mellkas közepén jelentkezik, és kisugárzik a nyakba vagy a bal karba is. Az infarktus gyanúját erősíti, ha fullad, émelyeg és szédül is, izzad és elgyengül. Hívjon rögtön orvost vagy mentőt!

Balesetek

Nyilvánvaló a vészhelyzet, ha eltörött vala­melyik csontja, mély, illetve nagyméretű sebe van, súlyos égést szenvedett, vagy erős ütés érte a fejét. A lehető leggyorsabban orvoshoz kell mennie.

A szívritmus hirtelen megváltozása

Ha ennek semmilyen ésszerű oka nincsen, különösen ötvenéves kor felett ez vészhelyzetre utalhat. Hasonlóan nem jó jel, ha a pulzus tartósan 40 alá esik percenként, és szédüléssel, gyengeséggel jár. Ha a pulzus ok nélkül tartósan 125 fölé megy, idősebb korban életveszélyes állapot alakulhat ki.

Nem izomeredetű hátfájás

Ha a fájdalmat nem befolyásolják a mozdulatok, illetve a testtartás, s különösen, ha a vizelés gyakori, fájdalmas, esetleg véres, mindez vesefertőzésre utal, amelyet antibiotikummal kell kezelni.

Vérző végbél

Friss piros vérfolt keletkezhet aranyér miatt, ha azonban a széklet fekete és kátrányszerűen ragacsos, mindez a felsőbb bélszakaszok vérzésére utal.

Hirtelen fájdalom a herében

Felnőtteknél egyaránt jelezhet sérvet vagy az ondóvezeték gyulladását. Súlyosabb esetben lehet az ok herecsavarodás is, amely elzárja a herék vérellátását. Ez az állapot húszéves kor fölött ritka, ha azonban nem kezelik pár órán belül, a here pusztulását okozhatja.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.