Fájdalom enyhítése

Aranyér tünetei, aranyér kenőcs, műtéti kezelés

Az aranyér szó sokakból csak gúnyos mosolyt vált ki, ám az állapot okozta fájdalom, gyulladás és viszketés egyáltalán nem mulatságos.

A nem megfelelő étrend, az egészségtelen életmód mellett a szülés és az elhízás is felelőssé tehetőek az aranyér kialakulásáért. A probléma a lakosság harmadát érinti, elsősorban a nők körében elterjedt.

Maga a betegség a vénás erekben pangó vér jelenségével van kapcsolatban. A végbéltájon levő vénás érrendszerben nincsenek áramlásszabályozó billentyűk, így bevérzések, aranyeres csomók jöhetnek itt létre. Többféle tényező szerepet játszik kialakulásukban, így a már említett egészségtelen étrend, a várandósság időszaka, vagy akár a nagy súlyok emelése is.

Aranyeres csomó az érfal megrepedése kapcsán alakul ki a végbélnyílás körül, a bőr alatt gyakorlatilag bárhol ezen a részen. A külső és a belső aranyeres csomók együttesen is megjelenhetnek, kiboltosulnak. Ha a záróizom összehúzódása miatt leáll a vérkeringés, a csomó a testen kívülre záródhat, ami nagyon fájdalmas, és veszélyes is, hiszen vérrögöket tartalmaz.

A probléma mindenképpen megoldást igényel, hiszen a kezeletlen aranyér elkezdhet nedvezni, szennyeződhet széklettel, hegek, ekcéma, fekély kialakulásához vezethet.

Az aranyeres panaszok közül a leggyakoribbak az égő érzés, a fájdalom, a gyulladás, vérzés, váladékozás. Amennyiben csak viszketés jelentkezik, de azon felül más nem, akkor nagy valószínűséggel nem aranyérről van szó.

Az aranyér tünetei

Az aranyér leggyakoribb tünete a vécépapíron vagy a székleten, illetve a vécékagyló vizében látható élénkvörös vér. Emellett székletürítés után saj­gást vagy kellemetlen viszketést is érezhet. A külső aranyér a végbélnyílás körüli fájdalmas duzzanat vagy kemény csomó formájában jelentkezhet, míg a belső aranyér olykor átcsúszhat a végbélnyíláson, s ez a kizáródott aranyérnek nevezett, igen fájdalmas állapothoz vezethet. A kinyomódó aranyér olykor visszatolható a helyére, bizonyos esetekben azonban csak a műtéti beavatkozás segíthet.

Jegyezzük meg! Szerencsére az aranyér és a vele összefüggő fájdalom némi gondosko­dással az esetek többségében megszüntethető: a meleg fürdő, a széklet­ürítés utáni alapos tisztálkodás, a jegelés, a rostbevitel növelése, a több vízfogyasztás és a rendszeres testmozgás mind segít az állapot megelőzé­sében. Ám ha az aranyér nem múlik el, lehet, hogy orvoshoz kell fordulni megfelelő gyógyszerért – vagy akár műtétért.

Ne csüggedjen!

Az aranyeret a pácien­sek mindössze 10-20 százalékának eseté­ben kell megműteni.

Aranyér

Aranyér kialakulása, hogyan is alakulhat ki az aranyér?

Az ismételt kemény széklet ürítése miatti erőlködés, az elhízás, illetve a növekvő magzat okozta fokozott hasűri nyomás gátolja a végbéltájéki visszerekből a vér visszaáramlását, így ezek a visszerek állandó duzzanatát és aranyeresség kialakulását eredményezhetik. Ahogy a környezetében lévő idegeket nyomja, az aranyeres csomó fájdalmat és viszketést okoz. Székletürítéskor, erőlködéskor a csomó ki is vérezhet.

Figyelem! Ha a széklet véres, azt mindig ki kell vizsgáltatni. Amennyiben aranyeres csomóból származik, ártalmatlan. A véres széklet azonban vastag-vagy végbélrákra is figyelmeztethet.

Az első teendők

Először megpróbálkozhat néhány olyan változtatással, amely a legtöbb esetben elmulasztja az aranyeret s megszünteti a fájdalmat.

1. Használjon gyulladáscsökkentőket!

A vény nélkül kapható fájdalomcsillapítók, mint az ibuprofen, a Parace­tamol vagy az aszpirin, négy-hat óránként szedve átmenetileg mérsékel­hetik a fájdalmat és a gyulladást.

2. Használjon nyugtató krémet!

A vény nélkül kapható, fájdalomcsillapítót (lidokaint, prokaint) tartal­mazó aranyérkenőcsök vagy kúpok enyhíthetik a fájdalmat. Hatásos lehet az aranyérkendő (gyógynövénykivonatokkal átitatott nedves törlő­kendő), amely hűsíti és enyhén zsibbasztja a területet.

Mit tehet az orvos?

Ha az aranyér és a fájdalom nem múlik, az orvos nagyon sok mindent tehet. Először is megvizsgálja a végbelet, s talán szigmoidoszkópiát (vas­tagbéltükrözés) vagy rektoszkópiát (végbéltükrözés) is végez – fényforrás­sal ellátott eszközzel vizsgálja meg a vastagbelet -, hogy kizárja a súlyo­sabb problémákat. Miután megállapította, hogy valóban aranyérről van szó, az alábbi gyógymódok valamelyikét javasolhatja.

Gumigyűrűzés. A beavatkozás során az orvos egy vagy két szoros gumigyűrűt helyez az aranyérre, amelyek megszüntetik annak vérellátá­sát, így elhal és leválik. Mindazonáltal a beavatkozás után pár évvel az aranyeres csomók olykor ismét kialakulhatnak.

Szkleroterápia. Orvosa megfelelő vegyszert (mandulaolajba kevert maró hatású fenolt vagy sóoldatot) injekcióz az aranyér körüli területbe, s ennek hatására az aranyér összezsugorodik és 10 napon belül leválik. Csak kis aranyeres csomók esetén javasolják.

Infravörös koaguláció. Az orvos egy-két másodperces infravörös fény­kezeléssel véralvadást idéz elő az aranyérben, amely így jelentősen össze­zsugorodik. Szintén csak kis aranyeres csomók esetén ajánlják.

Segítsen magán!

Az aranyeres fájdalom kezelésének talán legfontosabb módja a megelőzés – ebben segítenek az alábbi tanácsok.

Rost. Fogyasszon naponta legalább 25-30 gramm székletlágyító hatású növényi rostot, például szemes gabonatermékeket, zöldséget és gyümöl­csöt (fél csésze főtt babban 6 gramm rost van, fél csésze parajban vagy egy almában pedig nagyjából 3 gramm). Minél lágyabb a széklet, annál kevésbé kell erőlködni annak ürítésekor. Ha nem képes az ételekkel elfo­gyasztani ennyi rostot, szedhet rosttartalmú táplálékkiegészítőket is.

Folyadékok. Igyon sok vizet, különösen akkor, ha növeli rostbevitelét -, hogy ezáltal elkerülhesse a széklet túl szárazzá válását.

Bogyós gyümölcsök. Egyes kutatások szerint ezek a – gyulladáscsök­kentő hatású flavonoidokban gazdag – gyümölcsök csökkenthetik az aranyér okozta fájdalmat, vérzést és viszketést, sőt még a kiújulás kockázatát is.

Engedjen a késztetésnek! Ha halogatja a székletürítést, a széklet könnyen beszáradhat, így nehezebben fog távozni, és talán erőlködnie is kell majd ürítés közben.

Testmozgás. Naponta mindössze 10-15 perc testmozgás két szempont­ból is előnyös hatású lehet: először is felgyorsítja az étel áthaladását a vas­tagbélen, másodszor pedig fölgyorsul a légzés és a szívritmus, ami serken­tően hat a bél izmaira, s ettől gyorsabbá válik a széklet ürítése.

Nedves vécépapír. Miután végzett, használjon nedves törlőkendőt vagy vécépapírt, mert ezek kevésbé dörzsölik ki a bőrt.

Gyógynövény-terápia. A végbélnyílásból kitüremkedő erekre kenjünk bazsarózsa- (pün­kösdirózsa-) kenőcsöt, belső, duzzadt aranyérre pedig alkalmazzunk szintén bazsarózsa hatóanyagú vég­bélkúpot. A vérző aranyéren a bűbájdió segít. Egyéb hatásos gyógy­növény még kenőcsként a köröm­virág, az orbáncfű, a salátaboglárka, a fekete nadálytő, a vadgesztenye és a cickafark. Az utóbbit borogatásként vagy gyógyteaként is használhatjuk.

Mozgásterápia. A gyenge vérkeringést – a probléma gyökerét – serkenti a rendszeres test­mozgás. Hasznos testgyakorlatként ajánlható még a tánc és a tajcsi.

Gyógyétrend és gyógytáplálkozás. Kerüljük a finomított, feldolgozott és tartósított ételeket, és naponta igyunk legalább hat-nyolc pohár vizet vagy hígított gyümölcslevet az étkezések között. Italunkba ke­verjünk naponta egykanálnyi len­magolajat. Szedjük a visszereknél javasolt táplálékkiegészítőket, s erős vérzésre vegyünk be vasat.

Aranyér otthoni kezelése gyógyítása

Tünetek

Az aranyérprobléma főleg a középkorú népesség betegsége. A végbéltáji visszerek kitágulnak, gyulladásba jönnek, megduzzadva vérző csomók formáját öltik. Van, akinél nyugtató kenőcs hatására elmúlik vagy tartó­san enyhül az állapot, másnál sebészi beavatkozásra lehet szükség; olyan gyakori műtét ez, hogy a hasi sebész munkájának jelentős hányada aranyér-operáció. Sokan – főként az erős szégyenérzet miatt – mégsem fordulnak orvoshoz.

Az alábbi lépésekkel megelőzhető az aranyér kiala­kulása, a vele járó viszketés, fájdalom, nem utolsósorban pedig elkerül­hető a műtéti beavatkozás.

Tipp! Ha mindennap reggelizünk, 75%-kal csökken az aranyér kialakulásának a kockázata.

Prevenció első körben

Erőlködni tilos! Valami nincs rendben, ha minden székeléskor erőlködni kell; az aranyér kialakulásának ez az elsődleges oka. A hosszas próbálko­zás is ártalmas, ráadásul rendszerint teljesen hiábavaló, csak a drága időt töltjük a mellékhelyiségben. Ha néhány perc alatt nem sikerül a dolog, próbálkozzunk egy óra múlva.

Székletlágyítás. Az erőlködés oka általában székrekedés. Az alábbi mód­szerek hatására a béltartalom lágyabbá, az ürítés könnyebbé válik.

Rostdús étrend. Amikor megkérdeztünk egy vezető gasztroenterológust, hogy székrekedés ellen mit ajánl a pácienseknek, egy szóval válaszolt:

Lenmagot. Az összes táplálék közül való­színűleg ebben van a legtöbb rost: egy evőkanálnyi (15 g) mag közel 4 g-ot tartalmaz. Az őrölt maggal megszór­hatunk joghurtot, palacsinta-, kenyér­ vagy pogácsatésztát, zabpelyhet, salátákat (melyeket jó ropogóssá tesz), spagettiszószt (amelyet feldúsít), sőt jég­krémhez, fagylalthoz is remekül illik. A rost úgy hat a bélben, mint valami szivacs: magába szívja a folyadékot, amitől dúsabbá és lágyabbá válik a széklet, tehát simábban távozik.

Ismét csak a mozgás. A belek serkenté­sének legjobb módja a rendszeres test­mozgás. Biciklizni, úszni, gyalogtúrákat tenni, teniszezni – bármi jó, ami javítja a keringést.

Kutatási eredmények! Egy kísérlet során negyven­három székrekedéses személyt vizsgáltak két csoportban: az alanyok egyik része naponta félórát tempósan gyalogolt és tíz percet súlyzózott, a másik csak henyélt. Az eredmény: az aktív csoport tagjainál 35 százalékkal enyhült a székrekedés.

Több folyadékot! Az erőltetett székletürítés hátterében többnyire az áll, hogy a bélsár túl száraz, mert a bélben nincs elég folyadék. Ennek oka az, hogy sok ember – főleg idősebb korában – nem iszik eleget. Mindig tartsunk magunknál egy kisebb palack ivóvizet, ásványvizet, és kortyol­gassuk olyan gyakran, hogy naponta legalább hatszor újra kelljen tölte­ni. Minimumcélként tűzzük ki napi másfél liter víz elfogyasztását.

Ütemezett ürítés. Talán furcsán hangzik, de a székelésnek is megvan a maga optimális ideje: reggel félórával fölkelés után, forró kávé vagy tea ivását követően szinte azonnal, főétkezések után pedig fél-, egy órán belül. Mostantól fogva ezekben az időpontokban üljünk vécére, s ha eleinte nem is történik semmi, a béltraktus idővel „megtanulja”, hogy ilyenkor ürítsen.

A kínok enyhítése

Az aranyérrel küszködő ember nehezen szánja rá magát a székelésre, a betegséggel együtt járó vérzés és heves fáj­dalom ugyanis kínszenvedéssé teheti a folyamatot.

Íme egy kis segítség:

  • Vécépapír helyett használjunk nedves törlőkendőt, az nem dörzsöli ki a végbélnyílás környékét, és ha csak lehet, székelés után mossuk meg ezt a területet.
  • Alkalmazzunk gyógykenőcsöt vagy kúpot, amely nyug­tató, gyulladáscsökkentő vagy érzéstelenítő hatású.
  • Vegyünk ülőfürdőt. Körülbelül 15 cm magasságig töltsük meg a kádat meleg vízzel, és üljünk benne húsz percig. Jótékony megoldás az is, ha meleg vízbe áztatott puha gyolccsal naponta többször átkötjük az aranyeres alfelet.
  • Használjunk gyógyülőpárnát. Ez a fánkhoz vagy úszó­gumihoz hasonlító párna alakjánál fogva üléskor teher­mentesíti a végbél tájékát. Gyógyászati segédeszközöket forgalmazó üzletekben keressük.

Prevenció második körben

A megfelelő póz. Az angol vécé kialakítása sajnos kedvez az aranyér ki­alakulásának, mert guggolás helyett – ami az ősi, természetes ürítőpóz -ülni kell rajta. A guggolás hatására jóval erőteljesebb inger keletkezik a bélsár kiürítésére; nem véletlenül maradt fenn a Balkánon és az arab országokban a „bolgár” vagy „pottyantós” vécé. A megoldás: tegyük a lábunkat a vécé elé tett kis sámlira, és húzzuk fel a térdünket.

Több bogyós gyümölcsöt! Az erdei gyümölcsök egyrészt rengeteg – a székrekedés ellen ható – rostot tartalmaznak, másrészt flavonoidokban is bővelkednek: e természetes növényi vegyületek gyulla­dáscsökkentők és érerősítők. Egyes aranyérgyógyszerek hatóanyagai a flavonoidok (tisztított formában), melyek a vizsgálatok szerint nemcsak a viszketést és a fájdalmat csökkentik jelentősen, hanem közel a felére mérséklik az aranyeres hajlamot, akinél a probléma gyakran kiújul. Emellett fogyasszunk minél több bogyós gyümölcsöt!

Összefoglalás

Okai. Többnyire székrekedés miatti erőltetett ürítés; elhízás; ülő életmód; terhesség (a hormo­nális változások és a hasűri nyo­más megnövekedése miatt).

Figyelmeztető tünetek. Élénkpiros vér a széklet felszí­nén, a törlőpapíron vagy a vécé­csészében; belső aranyérnél a végbélnyílásból kitüremkedhet és ki is záródhat egy vagy több nagy aranyeres csomó, amely viszket vagy fáj, nedvedzik vagy vérzik; külső aranyérnél fájdal­mas és vérző kis csomók a vég­bélnyílás körül.

Új fejlemények. A bevett se­bészi eljárás az aranyeres csomó beinjekciózása, kimetszése vagy vérellátásának elkötése. Új, kíméletesebb és a jelek szerint hatékonyabb módszer lehet a csomó vérellátásának infravörös fénnyel történő megszüntetése vagy a beteg szövet lézeres megsemmisítése.

Ha nagyobb a baj

Amennyiben aranyere súlyos vagy nagyméretű, orvosa az alábbi módsze­rek valamelyikét ajánlhatja.

Aranyérkimetszés. Ha az egyéb kezelések nem hatnak, vagy ha nagyon nagyok az aranyerei, orvosa azok műtéti eltávolítását javasolhatja.

Kapcsozás. Az aranyér körbekapcsozásával elzárható annak vérellá­tása. Bár ez a módszer általában a műtétinél kevesebb gyógyulási fájda­lommal és viszketéssel jár, nagyobb a veszélye annak, hogy az aranyér kiújul, netán kitüremkedik a végbélnyíláson keresztül.

Azonnali enyhülés

Ha a lehető leggyorsabban szeretné csillapítani fájdalmát, az aranyérkenőcs és más megoldások mellett próbálja ki az alábbi módszereket is.

Meleg fürdő vagy ülőfürdő. Ha naponta néhány alkalommal 10 perces meleg fürdőt vesz, az ellazítja izmait, s megtisztítja és megnyugtatja a fájó és irritált aranyereket és a végbelet is. A vízhez keserűsót is adhat, így az folyadékot fog kiszívni az aranyérben rekedt vérből, csök­kentve a duzzanatot.

Hideg fekete tea. Áztasson tiszta rongyot lehűtött, fekete teából készült főzetbe, majd óvatosan borogassa vele a fájó területet. Összehúzó hatásának köszön­hetően a fekete tea hatékonyan csökkenti az aranyérrel járó gyulladást.

Alternatív terápiák

Gyógynövénygyógyászat : Az összehúzó hatású növények enyhíthetik a viszketést és a vérzést. Próbáljunk meg erős zöld teába vagy boszorkánymogyoróba áztatott ruhadarabot tenni a külső arany eres csomókra, vagy adjunk 1/4-1/2 kupaknyi boszorkánymogyorót a langyos ülőfürdőhöz. Az aloe vera is hasznos lehet. A kamillás ülőfürdő is segíthet.

Forradalmi újdonságok

A lézersebészetet egyre többfelé alkalmazzák az aranyeres problémák megszüntetésére. Ez az eljárás erős fénysugarat használ a beteg szövetek elpárologtatására. Sokkal kisebb mértékű fájdalmat és vérzést okoz, mint a hagyományos sebészeti beavatkozás.

Akupresszúra

Testen kezelendő pontok: Vab-4, Vab-11, Kor-1, Kor-20. Fül: végbélnyílás, vastagbél.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.