A férfi egészsége

Borotválkozás és szakállápolás tippek

A fiúk férfivá érésének talán leglátványosabb jele az arcszőrzet megjelenése, a borotválkozás pedig az átmenetet jelző szertartás. Alighanem már az ősember is felordított, ha megvágta magát, ma már azonban a segédeszközök széles választéka áll rendelkezésre a tökéletes borotválkozáshoz.

Tudta? A világ alighanem leghosszabb szakállát gondosan tartósítva őrzik a washingtoni Smithsonian Intézetben. A norvég születésű Hans N. Langsethé volt, aki 1927-ben halt meg Iowa államban. A szakáll hossza 533 cm.

Az „igazi” borotválkozás

Van, aki a villanyborotva kényelmét kedveli, mások viszont a hagyomá­nyos pengére esküsznek. Kétségkívül „vizes” borotválkozással lehet a legrö­videbbre vágni a borostát, éppen ezért részesítik előnyben az érzékeny bőrű férfiak a villanyborotvát.

A villanyborotva azoknak a legelő­nyösebb, akik krónikusan visszanövő arcszőrzettel vagy bármilyen más bőr­problémával küzdenek. A villanybo­rotva ugyanis a hagyományos pengék­kel ellentétben nem húzza le a bőr leg­felső rétegét, aminek megvannak az előnyei és a hátrányai is. A „vizesen” borotválkozók naponta lehántják ma­gukról az elhalt bőrt, és ettől az arc­bőrük simább, a penge által ejtett vá­gások, karcolások azonban kiütést okozhatnak.

Villanyborotva használatakor ügyeljen arra, hogy az arca száraz le­gyen, mert ha nedvesen borotválja, az irritálja a bőrt, és kevésbé lesz alapos a művelet. Azon se lepődjön meg, ha a villanyborotvája több borostát hagy hátra, mint szeretné. A készüléket mindig ott tarthatja a táskájában, és napközben beugorhat a mellékhelyi­ségbe egy kis igazításra.

A „vizes” borotválkozás hívei néha kisebb-nagyobb vágásokkal, bőrirritá­cióval szembesülnek. Íme néhány, borbélyok által ajánlott fogás, amely csökkenti a bőrirritáció esélyét:

  • Ha az arca borotválkozás után rendszerint kivörösödik, előtte és utá­na is hűvös vizet paskoljon rá, ne me­leget. Legjobb közvetlenül fürdés vagy zuhanyozás után borotválkozni, ami­kor a bőr nedves.
  • Fontos, hogy mindenütt szálirány­ban vágja le a szőrt. A száliránnyal szembeni borotválkozás gyakran ered­ményez kis, pirosas dudorokat (pörsenéseket) és visszanőtt szőrszálakat.
  • A borotválkozással soha ne sies­sen, és ne használjon életlen pengét. A vérző, összeszabdalt, vécépapír-darabkákkal teleragasztgatott arc legjel­lemzőbb oka ugyanis éppen a roha­nás.
  • Borotválkozás után öblítse le az ar­cát hideg vízzel. A másik lehetőség, hogy jéghideg arc törlő kendőt szorít rá, hogy elzáródjanak a pórusok, és ne keletkezzenek kiütések, visszanőtt szőrszálak. Ha pedig borotválkozás utáni arcszeszt használ, alkoholmen­teset válasszon, hogy ne csípjen, és ne szárítsa ki a bőrét.

Tökéletességre törekvés

BorotválkozásA tökéletes borotválkozás után az arc sima, tiszta, vágásoktól mentes. A legrövidebbre hagyományos pengével vágható a borosta, az érzékeny bőrű, pattanásokkal, szemölcsökkel vagy visszanőtt szőr­szálakkal küzdő férfiak azonban előnyben részesíthetik a villanyborotvát, amely csökkenti a karcolások, vágások és a bőrirritáció veszélyét.

  1. Ha teheti, zuhanyozzon le borotválkozás előtt, ettől puhulnak a szőr­szálak. Ha ez nem lehetséges, alaposan nedvesítse meg az arcát meleg – de nem forró! – vízzel.
  2. Kenje be az arcát borotvahabbal vagy zselével. A szappan kísértésének álljon ellen, mert hosszú távon kiszáríthatja a bőrét.
  3. A penge útjában feszítse ki az arcbőrét, és szálirányban haladjon. Az arcával kezdje, majd jöhet a bajsza, az álla, a nyaka. Ne kapkodjon. Ha nagyon rövidre akarja vágni a borostát, menjen végig kétszer.
  4. Öblítse le az arcát hideg vízzel, majd tegyen rá egy percre egy jéghideg, nedves arctörlő kendőt. Törölje meg az arcát,és ha akar, kenjen rá arcszeszt, de ne feledje, hogy az alkoholtartalmú szer csíphet, és kiszáríthatja a bőrt.
Jegyezzük meg! Simán, vágásmentesen szeretne borotválkozni? Haladjon mindig szálirányban.

Érdemes-e elektromosra váltani?

Elektromos borotvaÍzlés dolga, hogy a pengére és a vízre, vagy a villanyborotvára esküszik-e valaki. Az utóbbi használata kényelmesebb, és kevésbé valószínű, hogy vérfürdőt rendez az arcon. Ez pedig határozottan előnyös, ha az embert visszanőtt szőrszálak, foltokban kiütköző szőr vagy mindkettő sújtja. A villanyborotvától azonban nem lesz olyan szép sima a bőr, mint a vizes-pengés borotválkozástól. Ha pedig önnek hamar „beárnyékolódik” az arca, délben tehet ellene a villanyborotvával.

A villanyborotva hordozható, se víz, se borotvahab nem kell hozzá, így mindig nyugodtan magával viheti, és bárhol bármikor használhatja: a munkahelyén, a kocsiban vagy a legközelebbi mosdóban. Borotválkozás előtti arcvízre csak akkor van szükség, ha természetes úton nehezen szárad a bőre. Végezetül a villanyborotva sokkal kevésbé irritálja a bőrt, minta hagyományos penge, és visszanőtt szőrszálak is kisebb valószínűséggel jelennek meg az arcán, ha ezt használja.

Jegyezzük meg! A villanyborotva egyik fő vonzereje a hordozhatósága, hiszen így bárhol, bármikor lehet használni. Tiszta, száraz arcon a leghatásosabb.

Visszanőtt szőrszálak

Visszanőtt szőrszálAki nem borotválja le rendesen a nya­kát, majd merev gallérú inget vesz fel, és csinos nyakkendőt is köt, gyakran szenved fájdalmas, visszanőtt szőrszá­laktól. Leginkább a göndör hajú férfiakat sújtja ez a probléma, különösen az afrikai származásúakat. Már a szőr­tüszőben göndörödni kezd a szőrszál, és nehéz megállapítani, merre is van a szálirány.

Ha ön krónikusan visszanőtt szőr­szálaktól és bőre kipattogzásától szen­ved, ne feszítse ki a bőrét, amikor a pengével dolgozik. Ha a visszanőtt szőrszálak vagy a pörsenések komoly fájdalmat okoznak, forduljon bőrgyó­gyászhoz.

A visszanőtt szőrszálak – azok a fájdal­mas, vörös, elfertőződött mitesszerek – többnyire az erősen göndör hajú férfiak körében fordulnak elő. A normálisan növő szőrszálak a szőrtüsző nevű, hagymaszerű gyökérből előtörve áthaladnak a bőr rétegein, az irhán és a hámon. A visszanőtt szőrszálak viszont, ahogyan a nevük is mutatja, visszakunkorodnak a bőrbe. A borotvál­kozáskor begyulladó vagy irritált bőr súlyosbíthatja a visszanövést, és időnként fertőzést is okozhat.

Ott, ahol a szőrszál vissza kunkorodik a bőrbe, fájdalmas gyulladás keletkezik.

Legyen az arcszőrzet mutatós!

Vannak férfiak, akiknek szigorúan ke­rülniük kellene mindenféle szakáll vagy bajusz növesztését, különösen, ha finom vagy vékony szálú a szőrzetük, és többhetes várakozás után is csak szórványosan sarjad ki. Ha vala­kinek „édes kis babaarca” van, leg­jobb, ha csupaszon hagyja, bár vannak tekintélyes külsőre törekvő férfiak – különösen ügyvédek és professzorok -, akik arcszőrzettel igyekeznek lep­lezni kisfiús külsejüket. A szakállat ugyanis régóta az előkelő, disztingvált megjelenéssel köti össze a köztudat, az ősz szakáll pedig bölcsességet sugall.

Ha szakállnövesztésre adja a fejét, tudnia kell, hogy adott arctípushoz egy bizonyos szakálltípus illik. A dús szakáll és bajusz például a keskeny ar­con mutat a legjobban, a vékonyabb, ritkás szakáll, bajusz pedig a kerek ar­con. A kerek vagy szögletes archoz jól megy a kecskeszakáll és a bajusz, a szakállal nem érintkező bajusz pedig a kerek archoz illik. A „normál” sza­káll és az egyszerű bajusz az ovális arcon fest a legjobban.

Karbantartás

Egy borbély egyszer megjegyezte, hogy a szakáll olyan, mint a sövény: akkor a legszebb, ha rendszeresen nyírják. Ha tehát szakállnövesztést forgat a fejében, heti kétszeri nyírásra számítson. Legjobb akkor, amikor száraz a szakáll. Először fésülje meg. Az elektromos szakállnyíró sokkal könnyebben boldogul a feladattal.

A nyírás végeztével a szakáll vona­lát is meg kell erősíteni, azaz körbe kell borotválni. A szakáll oldalsó ré­szét a hosszúságszabályozó segítségé­vel felülről lefelé, a szakállnyíró szé­lességének megfelelő sávonként ha­ladva nyírja. A borbélynál vagy a fodrásznál tett látogatások között a szakállat naponta mosni, balzsamozni és fésülni kell. Ha nem tartja tisztán, alatta kemény és fehér lesz a bőr, ami a korpa biztos je­le. Ez esetben mossa korpásodás elle­ni samponnal, amíg újra lágy lesz, majd térjen vissza a régi kerékvágás­ba, a naponkénti samponozáshoz és balzsamozáshoz.

A borbély vagy a fodrász általában felismeri azt a szakálltáji fertőzést, amelyet általában a nem kellően tiszta vagy fertőző anyaggal szennyezett fésű, olló, penge vagy haj nyíró gép idéz elő. Ezért időszakonként samponnal mossa ki szakállápoló felszerelését, és ilyes­mit soha ne adjon, ne vegyen kölcsön. Ezzel a fertőzést meg lehet előzni.

Egyéb arcszőrzet

A legtöbb férfinál negyvenéves kor után beálló hormonális változás hatá­sára a legfurcsább helyeken burjánzik el a szőr, különösen a fülben és az orr­ban. Ez körömvágó ollóval nyeseget­hető, de aki fakasztott már vért ilyen művelet során az orrából vagy a fülé­ből, bízza magát a borbélyra. Az orr- és fülszőrzetet elektrolízis­sel tartósan is el lehet távolítani. Ez az abszolút biztonságos módszer apró áramütéssel pusztítja el a szőrtüszőt.

Hogyan kerülhetők el a vágások?

Nincs annál dühítőbb, mint amikor valaki egyfontos tárgyalás napján későn ébred, siet a borotválkozással, és a végén olyan az arca, hogy nyugodtan elmehetne egy horrorfilm szereplőválogatására. Ott áll tehát a fürdőszobában, eszelősen tépkedi a klozettpapírt, itatja fel vele a vért a vágásokról, és reménykedik, hogy mire nyilvánosan mutatkoznia kell, beheged a seb.

A kapkodó borotválkozás a leggyako­ribb oka annak, hogy az ember megvágja magát. De még ha olyan óvatosan bánik a borotvával, minta sebész a szikéjével, néha akkor is vágást ejt. Hogy miért? A rengeteg szőrszál (becslések szerint 10 000 és 30 000 közé tehető a számuk) között apró, szabad szemmel sokszor nem is látható pörsenések, mitesszerek népesítik be az arcbőrt, a tetejüket letaroló penge után pedig vérfolt marad.

Jegyezzük meg! A hegeket, mitesszereket kerülje ki, mert csak felszakad a seb, ha leborotválja őket. Az időnkénti baleset persze elkerülhetetlen. Ebben az esetben vérzéselállító timsórudacskával kezelje a vágás helyét, ami fertőtlenít is. Segít az arcszesz is, de az alkoholosakat kerülje, hacsak nincsenek mazochista hajlamai.

Mikor hagyja ki a borotválkozást?

A Legtöbb férfi a simára borotvált bőrt kedveli, mert puha, fiatalos, életteli benyomást kelt. Az arcot azonban gyakran irritálja a „testközeli” borotválás, különösen, ha valakinek göndör a haja, vagy összevissza nő. A göndör haj borotváláskor gyakran visszakanyarodik a szőrtüszőbe, és gyulladást, visszanövést okoz. Az afrikai származású férfiak körében gyakori ez a tünet.

Ne borotválkozzon, ha a bőre össze van szabdalva, vagy az irritációtól piros, kidörzsölt benyomást kelt, illetve érdes, pikkelyes foltokat észlel rajta. Csak akkor fogjon hozzá újra, ha begyógyulta bőre. A sérült bőr borotválása olyan fertőzést okozhat, amelyet antibiotikummal kell kezelni.

Ha pedig annyi „szőrös napot” kell beiktatnia, hogy a munkaadója már nem nézi jó szemmel, próbálja ki a villany­borotvát. Ha nem válik be, fontolóra veheti az elektrolízist vagy valamilyen arcszőrtelenítő szert. Esetleg növeszthet szakállat, végleg megszüntetve a problémát.

Találjon rá a legjobb fazonra!

A szakáll fazonjának illenie kell a hajhoz. Akinek tehát hosszú a haja, növesszen hosszabb szakállat, a rövidebb hajúak pedig nyírják a szakállukat is rövidre. A legtöbb borbélynak komoly fejtörést okoz, ha az általuk megformázott szakáll-fajták nevét kérdezik. Sokszor egy-egy híres emberhez kötik, aki hasonlót viselt.

Van Dyke-szakáll

A 17. századi flamand festőről elnevezett Van Dyke-szakáll a beatniknél hosszabb és hegyesebb kecskeszakáll.

Abraham Lincoln-szakáll

Ez a viselet a hajdani amerikai elnök hagyományosabb arcszőrzetéhez képest ma már kevésbé dús és szögletes.

Elvis Presley-szakáll

Elvis élete vége felé, Las Vegas-i éveiben az álla vonaláig érő oldalszakállat viselt, amely, bár az álla szabadon maradt, szakáll benyomását keltette.

ZZ Top-szakáll

A rockegyüttes védjegye a csaknem derékig érő, lobogó szakáll. A legtöbb iroda házirendjébe azonban nem igazán illik bele.

Beatnikszakáll

Az 1950-es években divatos beatnikviselet kecskeszakállhoz hasonló, hegyes szőrcsomó az áll hegyén.

Soul patch

Val Kilmer viselt ilyet a Tombstone – A halott város című filmben, ahol Doc Holliday vadnyugati pionírt játszotta. A „soul patch” az állon, közvetlenül az alsó ajak alatt lévő kis szőrpamacs.

André Agassi

A sportban és a szórakoztatóiparban népszerű viselet borostának vagy „Ötórai árnyéknak” tűnik, és lazaságot sugároz.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.