A férfi egészsége

A szeretkezés felvonásai

Mi történik pontosan a szeretkezés során? Amikor igazán belemelegszik, talán nem ez a kérdés lebeg a szeme előtt, de ne feledje, hogy „a tudás hatalom”, és ez a hálószobák világára is érvényes. Ahhoz, hogy igazán jó szerető váljon önből, nem árt, ha ismeri, hogy miként működik a saját és párja teste.

Igaz vagy hamis?

A férfiak és a nők nemi reakciója eltérő.

Hamis. A két nem szexuális izgalmi reakciója hasonló lefutású. Az izgalmi szakaszt, amelyben a hímvessző, illetve a csikló megmerevedik, férfinál és nő­nél egyaránt a plató, majd az orgaz­mus, végül pedig a lecsengés követi.

Érzéki tudomány

Furcsa még belegondolni is, ahogyan hideg tekintetű, fehér köpenyes tudó­sok, kezükben jegyzetfüzettel nézik végig száz meg száz szerelmespár ficánkolását az ágyban. Pontos mérése­ket végeznek, aprólékosan feljegyez­nek mindent, színeket, méreteket, a férfiak merevedésének mértékétől a nők orgazmus közbeni hüvely-össze­húzódásáig. Nem egyszerű feladat, lássuk be, de hát ezt is meg kell csinál­nia valakinek.

A nehéz feladatra vállalkozó kuta­tókat William Mastersnek és Virginia Johnsónnak hívták, akik az Egyesült Államokban az ötvenes évek végén és a hatvanas évek elején nem kevesebb, mint 382 nő és 312 férfi közreműködésével több mint tízezer légyottot követ­tek figyelemmel – a legkülönfélébb változatokban, persze. Mérföldkőnek számító könyvüket, a Humán Sexual Response-t 1966-ban adták ki. Ebben a lehető legapróbb részletekig elmagya­rázzák, hogy mi történik a férfival, il­letve a nővel szeretkezés közben.

Azóta más kutatók már vitába szálltak a szerzőpáros egyes állításai­val; ezen kritikák közül a legfontosabb talán, hogy a Masters és Johnson által sokszor hangsúlyozott egyformasággal szemben a szexualitásban valójában több az egyénekre jellemző, specifikus vonás. Ezt leszámítva azonban az em­lített könyv azóta is alapmű maradt.

A szerzők négy szakaszra osztot­ták a szeretkezést, ezek: izgalom, plató, orgazmus és lecsengés. Később ki­egészítették a képet egy ötödik, beve­zető szakasszal, amelyet vágyakozás­nak neveztek el. Ebbe minden beletar­tozik – az általános jó közérzettől a szexi ruháig -, ami csak egy férfit és egy nőt közel hozhat egymáshoz. Elő­ször most lássuk, mi is történik a sze­retkezés hagyományosan vett első két szakaszában.

Kezdődik az izgalom

Az izgalmi fázis elején a férfinak rend­szerint merevedése támad, amely megmaradhat, de le is lohadhat, hogy aztán a későbbiekben újra jelentkez­zen. A herezacskó bőre megfeszül, és a herefüggesztő izmok feljebb húzzák a heregolyókat.

A nőnél először nedvesedés indul be. A csikló vérrel telítődik, és meg­duzzad, a nagyajkak is megnagyobbodnak, és szétnyílnak. A hüvely meg­hosszabbodik, nyálkahártyája pedig sötétebb színt ölt. A méhnyak és a méh megemelkedik. A mellbimbó megkeményedik, és mind a férfi, mind pedig a nő szívverése felgyorsul, vér­nyomásuk megemelkedik.

A szenvedélyes plató

A plató az az összekötő szakasz, ami­kor a pár rendkívül heves nemi izgal­mat él át. Masters és Johnson kiemeli, hogy a plató lehet igen rövid is, és az orgazmus hamar bekövetkezhet, ha a pár már erősen felizgatta egymást a tu­lajdonképpeni szeretkezés megkezdé­se előtt. Másrészt azt is megfigyelték, hogy akik hosszan elnyújtják az izgal­mi fázist, és nem kapkodják el a szerelmeskedést, több alkalommal is ide-oda tudnak váltani az izgalmi és a pla­tó szakasz között.

A plató idején mindkét fél szívrit­musa tovább emelkedik. A légvétel gyorsabbá és sekélyebbé válik, míg az izmok megfeszülése fokozódik. A hím­vessző makkja szélesebbre duzzad, és megsötétedik. A herék megnagyobbod­nak, ahogyan fokozódik a vérellátásuk. Eközben a heregolyók tovább emelked­nek, és kissé el is fordulnak, hozzápré­selődve szinte a gáthoz (a végbélnyílás és a herezacskó töve közti területhez). A péniszből pár csepp folyadék távozik, amely még nem ondó, bár időnként tar­talmazhat egy kevés spermiumot.

A plató idején a nőknél a hüvely al­só szakasza jelentősen megduzzad. Et­től a hüvelynyílás beszűkül, szorosab­ban rátapad a hímvesszőre. Masters és Johnson véleménye szerint ez az egyik oka annak, hogy a hímvessző mérete nem annyira fontos az élvezet szem­pontjából. A másik fontos ok, hogy a hüvely érző idegvégződéseinek zöme szintén az alsó szakaszban található. Ez azt okozza, hogy a mélyebbre ha­toló pénisz viszonylag kevéssé érzé­keny területeket tud ingerelni a női test belsejében.

A csikló tovább duzzad, de egyben vissza is húzódik a nő szeméremcsont­ja felé. Mivel a hüvelynyílást övező aj­kak erősen megnagyobbodnak, a csikló ilyenkor látszólag eltűnik. A fér­fiak elbizonytalanodhatnak ettől, hiszen legalábbis szemmel, nehéz meg­találni a csiklót ebben a szakaszban.

Jegyezzük meg! A nők mintegy 60 százalékánál erős szexuális pír lepheti el a test nagy részét, a combokat és a feneket is. A férfiaknak csak mintegy egynegye­dénél alakul ki ez a pír. Ekkor már nincs messze a következő állomás, az elélvezés.

Tartson tovább!

A plató örömeinél tart tehát. Hogyan tudná egy kissé elodázni az orgazmust? Van négy tippünk, ami működhet. Az egyik szakértő szerint a szeret­kezés meghosszabbítható, ha az érzé­keire összpontosít, nem pedig azzal próbálkozik, hogy miként távolodjon el a kellemes érzetektől. Egyes testhelyzetek, különösen, amelyeknél a nő van felül, segítenek a férfinak tovább kitartani.

A legbiztosabb módszer az elélve­zés késleltetésére, ha egy rövid időre leáll a szerelmeskedéssel. Amikor te­hát azt érzi, hogy közeleg a pont, ahonnan már nincs visszaút, húzza ki péniszét a partneréből, váltson test­helyzetet, simogassa kicsit a kedvesét, sétálgasson a szobában… bármit tehet, ami eltávolítja egy kicsit az orgazmus­tól. Idővel sikerül majd kialakítani a hosszabb szeretkezés rutinját.

Egy másik módszer, hogy uralma alá hajtsa az elélvezés pillanatát, ha edzésben tartja úgynevezett PC- (pubococcygealis, a herezacskó aljánál ta­lálható) izmait. Ezek ugyanazok az iz­mok, amelyekkel visszatartja, illetve elállítja a vizeletét. Ha összehúzza-elernyeszti ezeket az izmait, ezzel meg­erősíti őket, és képessé válik egyrészt elodázni az orgazmust, másrészt ke­ményebb merevedést produkálni. A többszörös orgazmus elérésében is fontos szerep jut ezeknek az izmok­nak.

A férfi- és a női szervezet szexuális válasza

1. Izgalmi szakasz

Fokozott véráramlás indul meg az ágyék felé. A pénisz és a esi kló megduzzad. A hüvely fokozottan nedvesedik és kitágul. A kis- és nagyajkak megduzzadnak. A nők és sok férfi mellbimbói megmerevednek. Fokozódik a szívverés, a vérnyomás és az izmok feszülése.

2. Plató

Tovább fokozódik a pénisz és a csikló duzzadása, azonban a csikló eltűnhet az erősen megnagyobbodott bőrredők között. A pénisz makkja megnövekszik, és némi folyadék távozik belőle (nem sperma, bár lehetnek benne hímivarsejtek). Felgyorsul a légvétel, tovább fokozódik a szívritmus, a vérnyomás és az izomfeszesség.

3. Orgazmus

A csípő akaratlan, gyors rángatózásba kezd, beleértve a méh összehúzódásait is. A prosztata összehúzódva váladékot présel ki magából, ami hozzá keveredik a spermához. A kilövellést erős, rövid izomösszehúzódások végzik, amelyek kipréselik a spermát a péniszből.

4. Lecsengés

A testműködés lassan normalizálódik. A nőknél többszörös orgazmus is előfordulhat.

Mire gondol közben?

Azt hihetné, hogy szeretkezés közben a hímvessző „gondolkodik” ön helyett, ám ilyenkor is az agyé a főszerep. Ha tisztán élettani szemszögből tekint az eseményekre, akkor az agyat buzgó szervezőmunka közepette találja, amint az egész testre kiterjedő szexuális aktivitást koordinálja, kezdve az arc kipirulásától a herék bizsergéséig. A test érzelmileg és lelkileg is túlfűtött állapotban van.

A gondolatok nagyban képesek fokozni a nemi élvezetet, ha izgató képeket fest maga elé kedveséről, vagy akár arról fantáziál, hogy éppen valaki mással szeretkezik. A baj abból ered, amikor a gondolatai megakadályozzák, hogy örömét lelje a szexben.

Különféle gondolatok befolyásolhatják negatívan az élvezetet

Például eszébe juthat, amit kiskorában hallott: „a szex mocskos dolog”; de elkedvetleníthetik a legújabb, AIDS-ről szóló statisztikák felrémlő részletei is. Kalandozó képzelete az aktuális napi gondokkal is foglalkozhat (a hímvessző gyakran a részvényárfolyamokkal együtt mutat le­vagy fölfelé); és az egyszerű unalom is romboló hatású. A legkínzóbbak azonban a férfi számára azok a valós vagy képzelt problémára vonatkozó gondolatok, hogy mint szerető nem teljesít elég jól.

Jegyezzük meg! Egyeseknél e bajkeverő gondolatok hatására odavész az erekció. A gyógymód az, hogy meg kell tanulni figyelmen kívül hagyni az elme fecsegését, és csakis a testre koncentrálni.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.