A férfi egészsége

Hogyan lesz még jobb a csúcson?

Az orgazmus sokféle metaforával lefesthető: vulkánkitörés, tűzijáték, hegycsúcs, szárnyalás. Az életben az egyik legerősebb késztetés az orgazmus keresése, és ezt a biológiai folyamatot a tudomány is rég ízekre szedte. A gyönyör azonban továbbra is misztikus és csodálatos élmény marad.

Közelkép a nagy pillanatról

Ha a férfi elélvezését Masters és John­son nyomdokán úgy írjuk le, hogy „a húgycsövön végigfutó izom-összehú­zódások sorozata”, akkor körülbelül annyira járunk közel az igazsághoz, mintha Bruce Springsteen valamelyik koncertjét így határoznánk meg: „nép­szerű dalok hosszadalmas előadása nagy tömeg előtt”. A tisztán technikai megfogalmazás során ugyanis pont a lényeg vész el.

Az orgazmus klasszikus művészi leírása Ernest Hemingwaytől szárma­zik. Akiért a harang szól című könyvében híressé vált sorait Carole King dal­író is átvette tőle, ily módon: „meg­mozdult a föld”. A leghelyesebb, ha az orgazmus lel­ki gyönyörének leírását továbbra is meghagyjuk a művészeknek. A követ­kezőkben inkább tekintsük át, életta­ni szempontból mi is játszódik le a testben az elélvezés pillanatában.

A férfi

Férfiaknál az orgazmus két szakaszra osztható, bár ezt többnyire senki nem veszi észre, olyan kevés idő telik el a kettő között. Először egy sorozat ritmikus össze­húzódás felpumpálja a spermiumokat a heréből, és azok összekeverednek a prosztata által termelt ondófolyadék­kal. Ez a szakasz mindössze pár má­sodpercig tart, ám közben a férfit elönti az a földöntúli érzés, amelyet úgy fo­galmazhatunk meg, hogy „mindjárt el­élvezek”. Ez így is van. Hacsak valaki meg nem tanulja teljes mértékben uralni a kilövellést, akkor ehhez a szakaszhoz elérkezve annyi esélye van visszatartani az elélvezést, mintha a dagályt akarná visszafordítani.

A férfiorgazmus második szakasza a tulajdonképpeni kilövellés, amely 2-4 másodperccel később történik. Valóságos robbanás! Erős izom-össze­húzódások futnak végig a húgycső tel­jes hosszán, valamint a pénisz tövénél és magán a hímvesszőn is. Ezek a rán­dulások az ondót keresztülpréselik a húgycsövön, amíg az végül kilövell a hímvessző nyílásán át. Az ondó legnagyobb része az első három-négy rándulás során távozik. Ezután mind az összehúzódások ereje, mind pedig a folyadékmennyiség ro­hamosan csökken. Ahogyan a köznyelv mondja, ilyenkor a férfi „el­ment”.

A Nő

Kutatási eredmények! Masters és Johnson kutatásai megerő­sítették dr. Alfréd C. Kinsey 1950-es felfedezését, miszerint ahhoz, hogy egy nő elélvezzen, szinte mindig szük­ség van a csikló izgatására. Az is kide­rült, hogy a férfi- és a női orgazmus élettana nagyon sokban megegyezik.

Mindehhez a gondos megfigyelések még azt is hozzátették, hogy a nők tu­lajdonképpen még jobban is élvezhe­tik a szeretkezést a férfiaknál, mivel a nők képesek többszörös, valójában meghatározhatatlan számú orgazmus átélésére. Ebből az is azonnal látszik, hogy ezek a fehér köpenyes tudósok milyen sokban járultak hozzá a femi­nista forradalomhoz.

Ha már elég ingerlést kapott a csikló, a hüvely alsó szakaszán bein­dulnak az orgazmus izom-összehúzó­dásai. Ezzel egy időben léphet fel a péniszre tapadó, markolás szerű izom­szorítás is. Az izomrándulások lassan átterjednek az egész hüvelyre és a méhre is.

A nők elélvezéskori izomhullámzá­sai (amelyek hasonlíthatnak a szülés korai stádiumában tapasztaltakhoz), 0,8 másodpercenként követik egy­mást, ami pontosan megegyezik a fér­fiaknál tapasztalt összehúzódási frek­venciával. Ahogyan azt a férfiaknál láttuk, a nőknél is az első néhány izom-összehúzódás a legerősebb, ezek után intenzitásuk rohamosan csök­ken. Néha azonban az orgazmus lehet különösen erős és hosszan tartó is.

A férfiakhoz hasonlóan a nőknél is sokszor jelentkezik az elélvezéskor – mind akaratlagos, mind akaratlan – izomrángás, végig a testen, ám legin­kább szembetűnően az arcon.

Az orgazmus fokozása

 • Általában igaz, hogy az ember minél tovább tudja visszatartani az elélvezést, annál intenzívebb gyönyört fog átélni. Gyakorolja a minél hosszabb szeretkezést, majd amikor már majd­nem elérte a visszafordíthatatlan pilla­natot, újra meg újra fogja vissza magát.
 • Egyes testhelyzetekben sokkal érzé­kibb dörzsölést tud hímvesszőjének nyújtani. Kísérletezzen, amíg meg­találja ezeket a pózokat.
 • Ne szégyellje a nyögést, a hörgést és a jajgatást – ha hangokkal és szavakkal is kifejezi gyönyörét, az segít még jobban átélni az érzéseket.
 • Ha megedzi a PC-izmait (ezek azok, amelyekkel eltudja állítani a vizeletet is), ezzel sokat hozzáadhat a gyönyör­érzethez. (Kegel-gyakorlatok)

Mi történik orgazmus közben?

Az orgazmus első szakaszában az izom­összehúzódások a spermiumokat felpumpálják az ondóvezetéken keresztül a prosztatáig. Ennek váladékával össze­keveredve alakul ki az ondó. Masters és Johnson ezt a pillanatot az „elkerülhetetlenné váló kilövellés” állapotának nevezte. Ez a szakasz mindössze 2-3 másodpercig tart. A húgyhólyag alsó kijáratát egy gyűrűsizom lezárja, így az ondó nem tud a hólyagba jutni, illetve nem kerül vizelet az ejakulátumba.

Az orgazmus második szakaszában az újabb, erőteljes izom-összehúzódások keresztülpréselik az ondót a húgycsövön, majd a pénisz nyílásán át ki, a szabadba. Az orgazmus során a spermiumok a prosztata váladékával ondóvá egyesülnek, ami kilövellve távozik a péniszből

Tippek a hímivarsejtek egészségesen tartásához

A hímivarsejtek egészségesek és termékenyítőképesek lesznek, ha:

 • Leszokik a dohányzásról.
 • Nem viszi túlzásba az italozást (ez általában azt jelenti, hogy napi két egységnél nem iszik többet).
 • Nem hord szoros alsóneműt, és nem vesz sok forró fürdőt, mivel a heréknek a hűvösen tartás tesz jót.
 • Bőségesen fogyaszt antioxidáns hatású vitaminokat (E és C), valamint béta-karotint. Ezt úgy valósíthatja meg, ha naponta öt-kilenc alkalommal eszik valamilyen zöldséget, gyümölcsöt.
 • Szed olyan multivitamin-készítményt, amely ellátja napi legalább 20 milligramm cinkkel.
 • Kevéssé stresszes és idegesítő életet él.
 • Csak olyan ivóvizet fogyaszt, amely biztosan mentes az ólomszennyeződéstől.

Mitől lesz igazán jó egy orgazmus?

Egy sor szexuálterapeuta a megmondhatója, milyen sok pár vált valósággal az orgazmus megszállottjává. A férfiakat emészti a gond, hogy túl hamar szoktak elélvezni, míg a nők azért szomorkodnak, hogy képtelenek elég gyorsan elélvezni. Továbbá a férfiak és a nők közös bánata, hogy a beígért csodálatos „ég- és földindulás” valahogy mindig elkerüli az ő hálószobájukat.

Mind a férfiak, mind a nők eljuthatnak odáig, hogy annyira szeretnék kedvesüket csodálatos szexuális élményekben részesíteni, hogy a saját élvezetükről már-már megfeledkezni látszanak. Ez oda vezet, hogy világszerte nők milliói színlelik rutinszerűen az orgazmust, és férfiak milliói emésztik magukat amiatt, hogy esetleg nem elég jó szeretők. Néha már úgy látszik, mintha senki sem élvezné igazán a szerelmeskedést. Most már csak az a kérdés, mit tehetünk ez ellen?

A megoldás az, ha mindkét partner nyíltan tud beszélni arról, mit is szeret leginkább a szerelmeskedésben, valamint egyikük sem törekszik megszállottan arra, hogy gombnyomásra elképesztő orgazmusokat nyújtson a párjának. Két csoportra lehet osztani a szexuális örömöket: van olyan orgazmus, amely szinte csak fizikai szükségleteket elégít ki, és van olyan is, amelyet hatalmas lelki örömérzés hat át. A legcsodálatosabb ez a második típus; ilyenkor éli át az ember a kellő mértékű szerelmet, gondoskodást és bizalmat, amely megteremti férfi és nő között a páratlanul szép lelki kapcsolatot. A legtöbb ember szerint nincs ennél gyönyörűbb érzéki öröm.

 

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.