A férfi egészsége

A szerelmi előjátékok mestere – tippek férfiaknak

Talán nincs is olyan férfi, aki ne hallotta volna már százszor, hogy a legtöbb nőnek hosszas szerelmi előjátékra van szüksége ahhoz, hogy igazán élvezze a szeretkezést. Ha tehát jó szerető, komoly partner, valamint tisztességes férfi kíván lenni, gondoskodnia kell a megfelelő előjátékról.

„A szex egyike a kilenc oknak, amiért érdemes feltámadni – a többi nyolc igazából nem is lényeges.”

Henry Miller: Big Sur and the Oranges of Hieronymus Bosch

Előjáték a jobb szexhez

A legtöbb férfiban felmerül az a nyil­vánvaló és nem kevéssé önző kérdés, hogy vajon ez az egész előjáték-herce­hurca mennyiben jó neki magának.

A válasz szerencsére nem nehéz: nagyon jó. A sietős közösülés és a kel­lemesen kiélvezett szerelmi együttlét közötti különbség olyan, mint egy gyorsétteremből hazacipelt pizza és egy ötcsillagos étterem kínálata közöt­ti felmérhetetlen eltérés. Természete­sen előfordul, hogy a gyorsan megejtett szeretkezés is izgalmas, ám az iga­zán nagyszerű szexhez bizony idő kell.

A modern világban az ember saj­nos öntudatlanul is átveszi a rohanó életstílust, ami megfosztja egy sor ha­gyományos élvezettől.

A szexterapeuták megfigyelték, hogy az elnyújtott szerelmes együttlét azért jó, mert az esetek többségében sokkal intenzívebb élményt nyújt. A férfiak egy része legalábbis esküszik rá, hogy minél hosszabb ideig tart a szerelmeskedés, annál nagyobb a vé­gén az élvezet.

Minél több örömre vágyik az ágy­ban, természetesen önnek is annál több örömet kell szereznie a párjának. Ha a kedvese szereti a hosszú előjáté­kot, ön viszont hamar a lényegre akar térni, a legjobb, ha hol az egyikük, hol a másikuk kedve szerint történnek a dolgok. A kiadós szerelmi előjáték se­gít, hogy erősebb kötődés alakuljon ki önök között. Amikor a férfi mindent megtesz, hogy kielégítse a nőt, legkö­zelebb a nő őt tünteti ki figyelmével.

Legyen még érzékibb szerető!

Az évszázadok során ezernyi techni­kát eszeltek ki mind a nők, mind a fér­fiak, hogy megőrjítsék egymást az ágy­ban, ám a legtöbb érzéki fogás vég­eredményben közös alapon nyugszik: az érzékelés művészetén. A híres ame­rikai szexterapeuták, William Masters és Virginia Johnson egyszer azt írták: „Ahogyan a szó a költészet alapanya­ga, a szín pedig a festészeté, az érinté­sek adják a szex eszközkészletét.”

Masters és Johnson tették népsze­rűvé az „érzékek összpontosítása” névre hallgató technikát. (Ez a techni­ka beválik az impotencia kezelésekor is.) A módszer lényege, hogy a pár anélkül, hogy ténylegesen közösülne, felváltva cirógatja egymást, tetőtől tal­pig az egész testen. A cél az, hogy a fi­gyelmet átirányítsák a mindenáron való orgazmusról a lehető legszéle­sebb spektrumú érzékelésre. Az elér­heti, hogy az egész testfelülete egyet­len erogén zónává váljon.

Az érzékek összpontosításával azért lehet olyan eredményesen fokozni az iz­galmi állapotot, mert ennek révén a pá­rok megtanulják az igazi ellazulást sze­retkezés közben. Bármelyik szexuális tanácsadó megmondhatja, hogy minél nyugodtabb, minél feszültségmentesebb az ember az ágyban, annál csodá­latosabb élményekben lesz része.

Amitől a másik fél beindul

Vajon mivel lehet felizgatni egy nőt? És miben különbözik a nők izgalmi állapota a férfiakétól?

A szexuális tanácsadók válasza a következő:

  • A nők igénylik a hosszas előjátékot, míg a férfiak szeretnének rátérni arra, ami szerintük a lényeg: a közösülésre.
  • A férfiakat jobban izgatja a partnerek változatossága, minta nőket. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a nőket kevésbé érdekelné a szeretkezés változatossága, mint a férfiakat.
  • A férfiak főként a nemi szervüket érő ingerlésre összpontosítanak, míg a nők szexuális érzékelése kiegyenlítettebb.
  • A nők számára sokkal fontosabb a szerelmi kapcsolat egésze, míg a férfiak képesek csak a szexre koncentrálni.
  • A nők szeretik azokat a férfiakat, akik szeretkezés közben átengedik nekik az irányítást; a férfiak pedig izgatónak tartják a kezdeményező nőket.
  • A férfiak jobban tűzbe jönnek a látvány­tól, mint a nők. A nők viszont rendkívül izgatónak tartják a hangokat, például amikor kedvesük felnyög az élvezettől.
  • A negatív érzelmek megölik a gyönyört. Mind a nők, mind a férfiak számára megszűnik a szerelmi élvezet, ha dühösek a másikra.

Hatásosak-e az afrodiziákumok?

A férfiak évezredeken keresztül keresték azokat az afrodiziákumokat, amelyek feltüzelik helyettük asszonyaikat. Sajnos azonban, dacára a tucatnyi csodaszernek (amelyek között olyan egzotikus dolgok is találhatók, minta szárított bogarakból készült „spanyol légypor”, az osztriga, a méhpempő, az őrölt rinocéroszszarv), ez a kutatás mindmáig eredménytelen maradt.

Michael Castleman, a Nature’s Cures és a Gyógynövény-enciklopédia című könyvek szerzője szerint az ember hiheti egyes nö­vényektől, hogy fűti a vágy, de valójában ezek sem képesek maguktól vágyakozást kelteni. Az egyik ilyen példa ajohimbin-nek nevezett fakéregkivonat, amelynek előírásos adagja megnöveli a hímvessző­ben a véráramlást. A ginzeng vagy a kávé pedig abban segíthet, hogy ébren tart a szeretkezésig – s végül is ez is valami…A ginzeng állítólagosán csodálatos hatását évezredeken át hangoztatták. Ez a metszet a XVII. században készült róla.

A simogatás művészete

A tapasztalt szeretők egész sor eroti­kus cirógatási formát tartanak raktá­ron, kezdve a „póklábakkal” (amikor is finoman vibráló ujjbegyekkel izgat­ják kedvesük bőrét), egészen a gyen­géd, szerelmi paskolásokig.

Barbara Keesling szexuálterapeuta híres könyve (How to Make Love Ali Night) sok-sok érzéki simogatási formát ajánl az érzékek felcsigázásához. Az érzékek összpontosításának techni­kája kiváló az impotenciával küszködő férfiak számára is, mivel a közösülés elodázásával tompítani lehet a teljesít­ménykényszer miatti lámpalázat.

A simogatást mesterfokon művelő párok külön figyelmet szentelnek az arc, majd a hát, aztán a has és végül a nemi szervek tájékának. A folyamatnak nem az az elsődleges célja, hogy átmasszírozza partnere izmait, hanem hogy megtanulja, milyen érzés kedve­se testével játszani. Minden fázis leg­alább 20 percig tartson, és közben tar­tózkodjanak a közösüléstől. A cél az, hogy megtanuljon nem egyből a behatolásra gondolni, hanem kellő mértékben örömét lelje a teljes testre kiterjedő erotikában.

Próbáljon gyengédebb lenni!

Sok férfi túl erősen, túl gyorsan szeret­kezik. A nők általában a következőket szeretnék: több időt, több simogatást és több kedves szót. Ez nem azt jelen­ti, hogy a nők képtelenek a szilaj sze­retkezésre – ahhoz azonban, hogy el­jussanak odáig, a legtöbbször szüksé­gük van a férfi figyelmes segítségére.

A fantázia birodalma

Gyakorlatilag mindenki eljátszik néha erotikus gondolatokkal. Ez fontos részét képezi a nemi életnek, és segít izgalomba jönni a kellő pillanatban. A fantáziából csak akkor adódhatnak gondok, amikor már fontosabbá válik a valóságnál.

A szeretkezés közbeni fantáziálás segít fokozni a gyönyört. Egyes férfiaknak csak bizonyos elemekre koncentráló képzeletviláguk van, mások viszont összetett, filmszerű történeteket gondolnak ki. A férfifantázia örökzöld slágerei közé tartoznak a leszbikus női jelenetek vagy a feleség, illetve barátnő elképzelése más férfival. A képzelt jelenetek gyakran a tilosban kalandoznak, mint például a nyilvános helyen vagy azonos nemű partnerrel folytatott szeretkezés. Sokak bűntudatosak emiatt, mivel úgy érzik, hűtlenné váltak közben. A képzelődés azonban nem ugyanaz, mintha a valóságban is félrelépne. Kellemes, izgató érzés, semmi több.

Ugyanakkor nem mindig jó ötlet, ha megosztja kedvesével képzeletbeli jeleneteit. Gondolja csak el, mit érezne szegény, ha elmesélné neki, hogy szerelmeskedés közben mindig a legjobb barátnőjét képzeli a helyébe. Próbálja meg előbb kiismerni partnere érzelmeit a szexről és a fantáziálásról. Ne legyen erőszakos! Ha már mindketten felszabadultan beszélgetnek a szeretkezésről és az elképzelt helyzetekről, előbb-utóbb a konkrét fantáziálásról is szó eshet.

Egész napos izgatás

Megpróbálhatja a szerelmi előjátékot folyamatos tevékenységgé alakítani a nap folyamán. Például rendkívül izga­tó lehet, ha a munkahelyéről felhívja a kedvesét, és elmondja neki, hogy ép­pen róla fantáziált. Kérdezze meg tőle, milyen fehérnemű van rajta, és ecse­telje, hogy mit tenne vele, ha otthon lennének.

A megfelelő hangulat

A közvetlen környezet erősen befolyá­solhatja a szerelmeskedés minőségét, így érdemes odafigyelni a részletekre. A meleg, lágy megvilágítás – különö­sen a gyertyafény – szinte nélkülözhe­tetlen, és a megnyugtató zene is sokat segíthet. A szoba legyen elég meleg ah­hoz, hogy mindketten kellemesen érezzék magukat. A telefont kapcsol­ja, illetve húzza ki, és ha gyermekei vannak, legyen biztos abban, hogy nem nyitnak be a szobába.

Tanuljon meg jól csókolni

A csók önmagában is fontos része a szerelmeskedésnek, és a jó csók olyan, mint a művészet. Ajkaival bánjon gyengéd ujj akként, amelyekkel párja ajkát, bőrét cirógatja. Soha ne csücsö­rítsen keményre feszített ajakkal, hi­szen a csók érzékiségét pontosan az ajkak lágy, erotikus érintése adja. Tartsa észben, hogy a csók nem pusztán az ajkak találkozásából áll. Szerelme teste valóságos felfedezésre váró kontinens ajka és nyelve számára.

A masszázs gyönyörei

A híres antropológus, Ashley Montagu egyszer azt írta, hogy az ujjbe­gyek az ember egyik legfontosabb erogén zónái. Hogy ez mennyire igaz, azt a legjobban talán a masszázs művésze­te bizonyítja.

A bőr a legnagyobb szervünk, amelynek minden négyzetcentimétere tízezernyi érzőideg-végződést tartal­maz. Amikor ezek a receptorok az érintés során ingerületbe jönnek, az idegimpulzusok végigszáguldanak a gerincvelőn, fel az agyba, s ez válasz­képpen impulzusokat küld szét a test­be. Tulajdonképpen ez az a folyamat, amelyet nemi izgalomként élünk meg egy jó masszázs során. Ahogyan életre kel a bőr a masszí­rozástól, úgy lazulnak el az izmaink ezzel egy időben. Az érzéki gyönyörök szempontjából mindkettő igen lénye­ges. A stressz, a feszültség és az ide­gesség tönkreteszi a nemi örömöt; az aggodalommal és hajszával teli élet görcsösen feszült izomtónust alakít ki, és az ezt feloldó masszázs felkészít a szerelmeskedés élvezetére.

A szakértők szerint a jó szexhez az is szükséges, hogy a partnerek közötti tudat alatti gátak feloldódjanak. Különösen a férfiaknál fordul elő, hogy eleinte megközelíthetetlennek tűnnek a maguk köré vont lelki barikádok mö­gött, s ez bizony elejét veszi az intimitás kialakításának. A masszázs rendkívül hatékony lehet ennek leküzdésében is.

Szükség van némi gyakorlásra, hogy az ember megtanuljon jól masszírozni, bár nem egy különösen nehéz tudomány. A nedvesítés nagyon fontos: a masszázs elején kenje be párja bőrét egy teáskanálnyi illatos masszázsolaj­jal, amelyet előzetesen felmelegített a tenyerében. Mozdulatai soha ne legye­nek hirtelenek, keze könnyedén, nagy­vonalúan járja be kedvese hajlatait.

Szerető érintések

Egy jó masszázs leginkább mégis a pi­ramisépítés folyamatára hasonlít. Szé­les, könnyed mozdulatokkal kezd, majd fokozatosan összpontosítja tevékenységét egy kiszemelt pont, avagy pontok területére. Ezek azok a helyek, ahol párja izmai görcsösen megfeszül­tek az idegesség vagy a megerőltetés miatt. Dolgozza meg ezeket a részeket alaposan, majd a masszázs vége felé ismét alkalmazzon szélesebb, ellazító simításokat.

A masszázsnak nem kell feltétle­nül hosszúra nyúlnia, negyedóra rend­szerint bőségesen elegendő. Figyeljen azonban oda, hogy soha ne kapkodja el a masszírozást. A lazító hatás fenn­tartásához lassú, ritmikus, érzéki moz­dulatok szükségeltetnek. A masszázs leginkább a megfeszült izmok és a fe­szült elme ellazulásáról szól.

Bár a masszázs kiválóan alkalmas partnere ellazítására, nem ez az egyedüli módszer erre a célra. A rutinná váló hátmasszí­rozás ugyanolyan unalmassá válik, mint a rutinból végzett szex, így tartsa szem előtt a változatosságot

A masszázs alapfogásai

A masszírozó kézmozdulatokat három fő típusba sorolják. Ezek a simogatás, a gyúrás és az ütögetés.

Simogatás

A nyitott tenyérrel végzett simogatás hosszú, sima, sikló kézmozdulatokból áll. A testre gyakorolt nyomás lehet enyhe vagy határozottabb, illetve a kettő váltogatása. A simogató mozdulatokat a masszázs elején alkalmazza, bemelegítés gyanánt. Kiválóan felkészítik párja izmait a következő fogásokra.

Akár tenyérrel, akár ujjal végzi a simogatást, mozdulatai lehetnek erősek vagy gyengédek, elnyújtottak vagy rövidek.

Gyúrás

A gyúrást dagasztó mozdulatokkal, illetve a hüvelykujj nyomásaival végzik. A nyomkodást partnere azon test­részeinél alkalmazza célzottan, ahol izmait feszültnek érzi; elsősorban a vállon, illetve a hát nagyobb izom­csoportjainál. A dagasztást úgy végezze, mintha csak kenyértésztát gyúrna, ujjai és a hüvelykujj gyengéd nyomkodásával. A hüvelykujjal történő nyomkodás a leginkább pontra irányuló erőkifejtés – ilyenkor az izmokban talált görcsös csomókat a hüvelyk egyenletes vagy körkörös mozdulataival lazíthatja el.

A gyúrás állhat dagasztó kézmozdula­tokból, illetve a hüvelykujj nyomásaiból. Egy célzott izomcsoportra irányuljon.

Ütögetés

Tenyere élével ütögesse a bőrt, lassan vagy gyorsabban, gyengéden vagy erősebben. Ha különösen gyengéd akar lenni, csak lazán zárja össze ujjait. Az ütögetést leginkább a test húsosabb, lazább részein végezheti jó eredménnyel, amilyenek a comb vagy a fenék. Az ütögetést kézéllel végezze, gyengéd vagy erősebb ütésekkel, gyors, illetve lassú ütemben.

Az érzéki masszázs

Az egésztestre kiterjedő masszázs ellazult közelségérzetet teremt, és remek felkészítés a szerelmeskedésre. Kezdje kedvese nyakával és vállával, hiszen mindenkinek itt a leggörcsösebbek az izmai.

Az arc

Ez az érzékeny és ugyanakkor érzéki testfelület lassú és gyengéd kezelést igényel. Könnyed hüvelykujj-simításokkal induljon el az orrnyeregtől kifelé a szemöldökök mentén, a halánték felé. Itt álljon meg egy kicsit, és körkörös mozdulatokkal dörzsölgesse a halántékot. Ezek után ismételje meg az eljárást a homlok közepétől kiindulva, majd a homlok oldalánál befejezve. Fokozatosan haladjon felfelé párja arcán, egészen a haj vonaláig.

A váll és a nyak

Néhány bemelegítő simítás után (ne feledkezzen meg a masszázsolajról) kezdjen hozzá a váll dagasztásához és gyúrásához. Kívülről befelé, a nyak felé haladva végezze. Hüvelykujjával nyomkodja a nyak mindkét oldalát, majd haladjon visszafelé, a váll felé. Ismételje meg többször a műveletet.

A hát

Hosszú, lágy, simogató mozdulatokkal húzza végig a kezét a válltól egészen a fenékig, mintha csak csíkokat akarna festeni kedvese hátára. Először három-négy simítással oszlassa el az olajat a háton, majd további négy-öt simítással dörzsölje be a bőrbe. Ezek után kezdheti átgyúrni az izmokat, a feszesebb pontokra koncentrálva dagasztó, nyomkodó mozdulataival.

A kéz és a kar

A kar remek hely az úgynevezett csavaró mozdulat kipróbálására. Ez a dagasztás egy válfaja, amelyet párja felkarján alkalmazhat. Markolja meg a kart egymás mellett tartott kézzel, majd forgassa a két kezét ellenkező irányba, mintha csak egy vizes ruhát csavarna ki. Kedvese kezét az ujjaival dörzsölgesse, nem feledkezve meg sem a tenyérről, sem az ujjakról. A kéz az egyik legérzékenyebb testfelület, így megéri fokozott figyelmet és időt szánni az átmasszírozására.

A lábfej

Itt is az ujjaival kell dolgoznia. A lábfej gyakorlatilag ugyanolyan érzékeny pontja a testnek, mint az arc vagy a kéz. A kez­es a Lábfej masszírozásának módszerét reflexológiának hívják – a specifikus pontok masszírozásával különösen jól el lehet lazítani a test izomzatát és oldani a testi-lelki stresszt.

A láb

A láb masszírozásához térdeljen a párja mellé. Ez alkalmas terület a különféle gyúró és ütögető mozdulatok kipróbálásához. Haladjon lentről fölfelé egészen a fenékig, majd visszafelé a sarokig. A vádli is hálás, hajói átgyúrja, illetve apró ütésekkel kezeli, mivel sok embernek fájnak a vádliizmai az egész napos munka után. Helyes tehát, ha rászán egy kis extra időt erre a területre is.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.