A férfi egészsége

Mire való a zsír? Milyen zsírsavak vannak? Egészséges vagy káros?

A sülő hús illata, a tejföl íze a sütőben sült burgonyán, a vajé a friss, meleg kenyéren vagy az olvadó jégkrémé a szájban – a zsíros ételek különös varázzsal rendelkeznek. Csakhogy az ember túl sokat eszik belőlük, ezért egészsége védelmében – meg kell tanulnia ellenállni nekik.

Tudta? Az ember azért szereti a zsírt, mert az ízkomponensek legtöbbje zsírban oldódik. Még a kevésbé zsíros élelmi­szerek ízét is leginkább a zsírtartalmuk határozza meg. A zsíros ételek telítenek, elfogyasztásuk nagyobb élvezettel jár. Tovább időznek a gyomorban, emésztésük sokáig tart, így nagyobb elégedettséggel töltenek el.

Mire való a zsír?

Szükség van a zsiradékra, mert kar­bantartja a sejtmembránt és a véredé­nyeket, egészségesebb lesz tőle a haj és a bőr, kipárnázza, szigeteli a testet, valamint számos hormon termelése szempontjából is létfontosságú.

A zsír emellett a legkoncentráltabb energiaforrás:

Egy grammja 9 kalóriát tartalmaz, szemben a fehérjében és a szénhidrátban lévő 4 kalóriával. A szervezet is magas energiakon­centrációjuk miatt tárolja a zsírokat. Ha az ember több ételt fogyaszt, mint amennyire pillanatnyi aktivitásához, testépítéséhez és karbantartásához szüksége lenne, a fölösleges fehérje és szénhidrát is zsírrá alakul át, és tároló­dik (az ételből származó zsírral együtt) jövőbeli célokra.

A zsírt sejtek milliárdjai raktároz­zák, amelyek összezsugorodnak, ha nincs rájuk szükség, de eltűnni már soha nem fognak. Amikor a zsírtól új­ra megduzzadnak, eredeti méretük ezerszeresére nőnek – így következik be a hízás. Ha később kevesebb ételt fogyaszt az ember, mint amennyit eléget, a szervezet mozgósítja a zsírsejtekben tárolt készleteket, s energiává alakítja. Ez a kiváló képesség az emberi evolú­ció során számtalan életet mentett meg az éhínségtől, a fejlett társadalmakban viszont egyetlen eredménnyel jár: a kóros elhízással.

Túl sok a zsír

Ha tényleg kövér akar lenni, egyen zsí­ros ételeket, mert a zsír kétszer annyi kalóriát tartalmaz, mint a fehérje vagy a szénhidrát. Az élelemben lévő zsira­dékot a szervezet gyorsan zsírrá alakít­ja. A fehérjét és a szénhidrátot energia­ként és sejtépítőként hasznosítja, de a zsiradékból bizony „úszógumi” készül.

Hivatalos források szerint a zsír nem haladhatná meg a napi kalóriabe­vitel 30 százalékát, viszont egyre több szakértő hangoztatja, hogy a 25 száza­lékra kell törekedni. Vagyis egy napi 2500 kalóriát fogyasztó embernek leg­feljebb 69 gramm zsírt szabadna be­vinnie.

„Rossz” zsírok

Nem elég, hogy az ember túl sok zsírt fogyaszt, még abból is a rosszabbik faj­tát. A vaj, a kemény sajtok, a chips és a vörös húsok csak néhány példa a kedvencek közül, amelyeknek magas a telített zsírtartalma – azé a zsíré, amely emeli a vérkoleszterint, és elzár­ja az artériákat. Európában a lakosság felének olyan magas a koleszterinszintje, hogy az már felelősnek mondható a szívin­farktus kialakulásáért. Ugye, elég erről ennyi?

Jó zsírok, rossz zsírok

Az elfogyasztott zsírnak négy fajtája létezik: az egyszeresen telítetlen, a többszörösen telítetlen, a telített és a hidrogénezett. Az étkezési zsiradékok mindegyike kalóriadús és hizlal, némelyikük mégis jobbnak mondható.

Egyszeresen telítetlen

Növények és diófélék olajában fordul elő, így az olíva- és mogyoróolajban. Kisebb mértékben emeli a koleszterinszintet, mint a telített zsír, és nem csökkenti a hasznos HDL-koleszterin szintjét.

Többszörösen telítetlen

Növényekből, például napraforgóból, kukoricából nyerik. Emeli a koleszterin­szintet – bár kisebb mértékben, mint a telített zsír -, a HDL-szintet csökkenti, hozzájárulhat a rák kialakulásához, és gyengíti az immunrendszert. Keveset használjunk belőle!

Telített

Első helyen szerepel a „tiltott ételek” listáján! A mindenféle állati eredetű élelmi­szerben, megtalálható, szoba­hőmérsékleten szilárd telített zsírok jelentik a legnagyobb infarktusveszélyt. A máj LDL-(„rossz”) koleszterinné alakítja át őket, majd lerakódnak az artériákban. Okozhat­nak a vastagbél- és prosztatarákot is. A%növényi olajok három fajtája – a kó­kusz-, a pálma- és a pálmamagolaj – erősen telített, ezért használatuk kerülendő.

Hidrogénezett

A transz-zsírsavnak is nevezett, hidrogénezett zsír folyékony állagú, vegyileg módosítják, hogy szilárdabb legyen. Ez a margarinban és a főző-margarinban előforduló típus csökkenti a HDL-koleszterint, elzárja a szívkoszorú­eret, egyszóval semmivel se jobb, mint a telített zsír.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.