Veszélyes vagy biztonságos

Melyik a hasznos és káros szénhidrátok?

A szénhidrátok szolgáltatják a szervezet számára a szükséges energiát. Akár teljes kiőrlésű gabonából készült kenyeret, akár édességet fogyasztunk, a szervezet a bennük lévő szénhidrátokat szőlőcukorrá (glükóz) alakítja. Ez azt jelenti, hogy mindkét étel ugyanolyan jó energiaforrás? Aligha. Ami a tápanyagokat illeti, a kenyér értékesebb, mert hosszabb időn keresztül biztosít üzemanya­got a szervezet számára. Az édesség becsapja a szervezetet, és csak rövid időre ad energiát.

A szénhidrátok fajtái

A táplálkozási szakértők két csoportot, egy­szerű és összetett szénhidrátokat különböz­tetnek meg. Az előbbiek a kristálycukorban, a mézben, a gyümölcsökben, sőt még a tej­ben is megtalálható nem összetett cukrok. Az összetett szénhidrátok hosszú szőlőcukor­molekula-láncokból állnak, amelyeket a szer­vezet lassan bont le. Ezek a keményítőtartal­mú zöldségekben (kukorica, burgonya), a hüvelyesekben (bab, borsó), valamint a gabonából készült élelmiszerekben (kenyér, gabonapelyhek, rizs, tészta) találha­tók. A táplálkozástudományi szakemberek ajánlása szerint az energiafelvételünk 55%-át kellene szénhidrátokból fedezni, ezek közül is leginkább az összetett szénhidrátokból, amelyek a gabonapelyhek, kenyér, zöldségek, gyümölcsök alkotórészei. Cukrot csak mértékkel fogyasszunk.

A finomítatlan összetett szénhidrátok táplálóbbak, mint a feldolgozottak. Ezek (teljes kiőrlésű gabona, barna rizs, bab) gazdagok rostokban, vitaminokban, ásványi anyagokban és egyéb egészséges összetevők­ben. A finomított szénhidrátokban (fehér liszt, fehér rizs, a legtöbb pékáru) már csak kevés tápanyag marad. Ráadásul a finomítás eltávolítja az értékes rostokat, amelyek csökkentik a koleszterinszintet, megelőzik a székrekedést, és védenek a vastagbélrák ellen. A finomított szénhidrátok fogyasztása növelheti a cukorbetegség kockázatát.

Bár az összetett szénhidráttartalmú ételek általában kevés zsírt tartalmaznak (a fehér­jéhez hasonlóan e szénhidrátok energiatar­talma 4 kcal [17 kJ] grammonként, szemben a zsírokkal, amelyek 9 kcal-t [37 kj-t] tartal­maznak grammonként), a túlzott mennyi­ségű bab, hüvelyes zöldség, tészta és egyéb gabonafélék fogyasztása súlynövekedést okoz. Legjobb, ha ezeket az élelmiszereket rengeteg zöldségfélével, pl. káposztával, brokkolival, kelbimbóval, karfiollal, paprikával, leveles zöldséggel és spenóttal fogyasztjuk. Ezek is összetett szénhidrátokat tartalmaznak, de viszonylag kevés energiát.

Együnk – és lazítsunk

A teljes kiőrlésű gabonák, a zöldségek és a hüvelyesek nemcsak táplálók, de a pihenést is elősegítik. A szénhidrátokban gazdag ételek nagymértékben megnövelik az agyban a szerotoninszintet, aminek nyugtató hatása lehet. A húsokban található fehérjék viszont blokkolják ezt a hatást. Tehát, ha éberek kí­vánunk maradni a nap folyamán, reggelire és ebédre együnk némi fehérjét. Azután az esti ellazulás érdekében vacsorázzunk tésztát vagy rizst zöldségekkel.

Vigyázat!Ne fogyókúrázzunk szén­hidrátok nélkül. Egyes új diéták a szénhidrátok korlátozásával és a fehér­jék növelésével csökkentik a bevitt energiát, de az ilyen diéta hányingert és fejfájást okozhat. Ráadásul az összetett szénhidrátok bevitelének korlátozása növelheti a szív- és érrend­szeri betegségek és a rák kockázatát.
Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.