Cukorbetegség tanácsok

Felhőtlen szexuális élet cukorbetegen is!

A szex rendkívül jót tesz nemcsak a párkapcsolatnak, hanem mindkét fél egész­ségének is. A cukorbetegek teljesen normális nemi életet élhetnek, ha tisztában vannak azzal, hogyan is hat állapotuk a szervezetükre. Talán csak egy őszinte beszélgetésre van szükség az orvossal, illetve a partnerével ahhoz, hogy a roman­tikus együttlétek felhőtlenek legyenek.

A libidó fokozása testmozgással

Íme egy újabb ok, amiért nem szabad elha­nyagolni a mindennapos testmozgást: szakértők szerint a rendszeres mozgás a férfiak és a nők szexuális késztetésére is hatással van. A testmozgás fokozza a véráramlást, ami pedig javítja nemi szervek érzékenységét és működését. Az erősebb izmok, a nagyobb aerob jellegű terhelhetőség és a jobb önkép szintén hozzájárulhat a kellemesebb hálószobai élményekhez.

Szeretkezés előtt mérje meg a vércukorszíntjét

Ha a vércukorszintje test­mozgás közben vagy az éjszaka folyamán általában leesik, az esti szex gondokat okozhat. Mielőtt nagyon belemelegedne, ellenőrizze a vércukrát, hogy pontosan tudja, milyen is az állapota. Ha az érték normális vagy egy kicsit már alacsony, akkor talán nem árt módosítani az inzulinadagot, vagy enni valamit szeretkezés előtt, illetve után, nehogy hipoglikémiás állapotba kerüljön. Ha inzulinpumpát használ, érdemes azt lekapcsolni az együttlét idejére.

Jegyezzük meg: A szex az inzulinhoz hasonlóan vércukorszint csökkentő hatású lehet.

Alkohol és szex

Az alkohol és az erőteljes testmozgás egyaránt csökkenti a vér­cukorszintet, s a kettő együtt már veszélyesen alacsony értékeket eredményezhet. Feltétlenül mérje meg a vércukorszintjét, ha egy-két pohár bor után támad ked­ve a kedvesével ágyba bújni.

„Bónuszszex”

Ha orvosa úgy véli, hogy a szervezete elbírja, javasolja a pár­jának, hogy hetente vagy havonta eggyel többször szeretkezzenek (nemi életük eddigi gyakoriságától függően). Az emberek átlagosan óránként 250 kcal (1042 kJ) energiát égetnek el szeretkezés közben. Ez a remek „aerob jellegű” gyakorlat igen jót tesz a szervezetnek.

Csökken a libidója? Tegyen fel magának két kérdést!

Egy: a szexuális vágy gyengesége mindig és minden helyzetben igaz? Ha igen, tekintse át orvosával a lehetséges egészségügyi okokat. Előfordul, hogy valamilyen gyógyszer vagy hor­monális zavar áll a háttérben. Ha viszont az első kérdésre „nem” a válasz, tegye fel a másodikat is: szexuális késztetésének erőssége függ az adott helyzettől? Lehetséges, hogy párját kissé unalmasnak találja, illetve megoldatlan problémáik vannak, ami kihat a nemi életükre. Ebben az esetben házassági vagy pszicholó­giai tanácsadásra lehet szükségük.

Kölcsönös masszázs: ma én, holnap te

A masszázs nyújtotta relaxáció segít­het a vércukorértékeket emelő stresszhormonok szintjének csökkentésében. Még ha nincs is folytatása, ez a fajta érintés alkalmas arra, hogy megerősítse a pár­jával való kapcsolatát, és megmutathatja neki, hogy törődik vele. A tevékenység egyébként a masszírozó számára is előnyös: mivel a masszírozáshoz erő kell (talán több is, mint gondolná), ily módon a kezét és a karját is megmozgatja.

Idegrendszeri szövődmény

Ritkán ugyan, de előfordul, hogy a cukorbeteg­ségben fellépő idegrendszeri károsodás csökkenti a nemi szervek érzékenységét. Ez sok esetben jól kompenzálható a megfelelő helyeken alkalmazott gyengéd érintésekkel.

Beszélje meg orvosával, ha a szex fájdalmas

A magas vércukorszint csök­kenti a szervezet bakteriális fertőzésekkel szembeni ellenálló képességét. Ha szex közben fájdalmat tapasztal (ez különösen a nőkre érvényes), ha zavaros vagy vé­res a vizelete, illetve ha csípést érez, és állandóan vizelési ingere van, forduljon orvoshoz. Elképzelhető ugyanis, hogy a panaszokat húgyúti fertőzés okozza, amelyet kezelni kell.

Ne féljen a síkosítóktól!

A hüvelyszárazság a cukorbeteg nők gyakori panasza, s ezek a készítmények egyszerű megoldást kínálnak. Tartson az éjjeliszekrény fiókjában vizes alapú síkosítókat, amelyek különböző színűek, illatúak vagy ízűek. Némelyik változat a bőrrel érintkezve még fel is melegszik. Ez a fajta vál­tozatosság érzéki játékosságot visz szerelmi életébe, ami különösen jól jöhet ak­kor, ha valamelyiküknek csökkenőben van a libidója. De csak vizes alapú síko­sítókat használjon, az olajalapú termékek, például a vazelin, károsíthatják az óvszert, és bakteriális fertőzéshez vezethetnek.

Terhességmegelőzés

A cukorbeteg nők számára a terhesség sok kockázattal járhat. Ha vércukorszintje nincs kellően szinten tartva, az jelentősen növeli a ve­télés kockázatát, ill. annak veszélyét, hogy a magzatban fejlődési rendellenessé­gek alakulnak ki. A védekezésre ugyanazon lehetőségek közül választhat, mint a nem cukorbetegek. Aki fogamzásgátló tablettát szed, annak folyamatosan el­lenőriznie kell a vércukorszintjét, és ezt a tényt orvosának figyelembe kell venni az inzulinadagja és más gyógyszerei felírásakor. A fogamzásgátló tabletták hor­monokat tartalmaznak, s ezek némelyike növelheti a vércukorszintet. Azt se fe­ledje, hogy a változás korába lépő nőknél a menstruáció már rendszertelenné válhat ugyan, de ez nem zárja ki a teherbe esést.

Aranyszabály:Beszélje meg orvosával szexuális problémáit!

Ne legyen szégyenlős és mondja el orvosának,ha úgy érzi libidója a korábbihoz képest jelentősen csökken. A probléma eltitkolása lelkileg megterhelő lehet, állandó önvádhoz és elkeseredettséghez vezethet, s ez csak tovább rontja szexuális teljesítményét. A cukorbetegeknél több tényező is közrejátszhat a szexuális késztetés csökkenésében. Az or­vos ismeri ezeket a tüneteket, így megfelelő módon kezelheti a problémát.

Fogamzásgátló tabletták

Egyes típusaik, az állandó mennyiségű ösztrogént és progeszteront tartalmazó úgynevezett monofázisos fogamzásgátlók állandóbb szinten tartják a vércukorszintet, mint a trifázisos, illetve a csak progeszteront tartalmazó tabletták.

Élesztőgomba-fertőzés

A cukorbeteg nők fogékonyabbak a hüvelyi fertőzések­re, ezért különösen nagy figyelmet kell fordítaniuk azok elkerülésére. A hüvelyt bélelő szövetek magasabb cukortartalma és a nedves, meleg környezet együtt kifejezetten kedvez a baktériumok és a gombák elszaporodásának. A probléma különösen súlyos az idősebb nők esetében, mivel a menopauza idején a vérben csökken az addig védelmet nyújtó ösztrogén koncentrációja. Rendszeresen tisztálkodjon, és nagyon ügyeljen arra, hogy széklet ne kerülhessen a hüvely­nyílás közelébe. Tartsa szárazon a hüvelynyílás környékét, és ne hordjon olyan fehérneműt, amely nem szellőzik és nem engedi távozni a nedvességet. Kerülje az erélyes hatású kozmetikai cikkeket is, például a hüvely öblítőket, az intim spray-ket és az erős hatású szappanokat. Nemtől függetlenül tartsa ellenőrzés alatt a vércukorszintjét, orvosával pedig be­szélje meg, milyen kenőccsel szüntethető meg a fertőzés.

Hatással van-e a menstruációs ciklus a vércukorszintre?

Elképzelhető, hogy a menstruációs ciklus bonyolultabbá teszi a cukorbetegség kezelését. A nők szervezetében nagyjából egy héttel a menstruáció előtt megnő az ösztrogén és a progeszteron nevű hormonok szintje. Egyes szakemberek szerint e hormonok a nők egy részénél megváltoztatják az inzulinérzékenységet, így a vércukorszint az esetek többségében megemelkedik, ritkábban pedig lecsökken. Vegye tehát elő az elmúlt három hónap glükózszintjeire vonatkozó feljegyzéseket, és jelölje be az előző három menstruáció­jának kezdő dátumát.

Magasabb vércu­korszintet mért egy héttel a menstruáció előtt? Ha igen, kísérletezzen néhány ellen­lépéssel! Iktasson be például több testmoz­gást ebben az időszakban és csökkentse a szénhidrátbevitelt. Ha inzulint használ, kérdezze meg orvosától, megteheti-e, hogy ilyenkor valamennyivel megemeli az ada­got, majd a menstruációt követően fokoza­tosan a szokásosra csökkenti. Ha viszont a menstruáció előtt egy héttel leesik a vér­cukorszintje, éppen ellentétesen járjon el: átmenetileg mérsékelje a testmozgást, egyen valamivel több szénhidrátot, és valamelyest csökkentse az inzulinadagot is – ha orvosa hozzájárul, nyugodtan megteheti.

 

A hólyagfertőzés elkerülése érdekében ürítse húgyhólyagát!

Az idegrendszeri eredetű inkontinenciában (akaratlan vizeletürítés) szenvedő cukorbeteg nőknél fontos, hogy szeretkezés előtt, majd utá­na 30 percen belül is kiürítsék a húgyhólyagot. Ez csökken­ti a hólyagfertőzés kockázatát.

Ne szégyellje megemlíteni orvosának a merevedési za­varokat!

A cukorbeteg férfiaknál gyakrabban fordul elő im­potencia. Sokféle tényező játszhat közre a merevedési zava­rok kialakulásában – például a cukorbetegség okozta idegká­rosodás és elégtelen keringés vagy a vérnyomáscsökkentő gyógyszerek némelyike. Az 50 év feletti cukorbeteg férfiak 50-60 százaléka ta­pasztal merevedési zavarokat. Orvosa segíthet, ha beszámol neki a problémáról.

Tárja fel az impotencia okát!

Célszerű megtenni, mielőtt gyógyszeres kezeléshez folyamodna. Egyes orvosok sietve felírnak valami gyógyszert, anélkül hogy áttanulmányoz­nák az illető kórtörténetét és számba vennék a tünet mögött meghúzódó esetle­ges betegséget. Ne érje be egy libidófokozó tablettával! Az okokat azonosítva sokkal könnyebb megtalálni a megfelelő gyógymódot.

Serkentse vérkeringését páfrányfenyővel!

Ez a növényi eredetű étrend-kiegészítő bizonyítottan javítja a vérkeringést. Mivel a merevedés lényegében hid­raulikai jellegű folyamat – vér áramlik a hímvesszőbe -, a páfrányfenyő-készít­mények rendszeres szedése javíthatja ezt a funkciót. Először kérje orvosa véle­ményét, mivel az étrend-kiegészítő befolyással lehet más gyógyszerek hatására.

Ellenőrizze, vannak-e éjszakai merevedései!

A merevedési zavarok lehetnek testi és pszichés eredetűek is. Könnyen megállapíthatja, melyikről van szó. Lefek­vés előtt csavarjon vékony papírszalagot a hímvessző köré, és a két végét ra­gassza össze, hogy a papírcsík gyűrűt alkosson (a ragasztószalag ne érjen körbe a hímvesszőn). Ha a papír reggelre elszakad, akkor feltehetően volt éjszakai me­revedése. Ha egy férfinak pszichés okból vannak problémái, akkor álmában valószínűleg továbbra is lesznek erekciói.

Prosztatavizsgálat

Ha éjszaka többször is ki kell mennie vizelni, lehet, hogy a megnagyobbodott prosztata nyomja a húgycsövét. Vizsgáltassa ki!

 

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.