Egészséges étrend

Fertőzések okozzák a rákot?

Viták folynak arról, hogy a legtöbb rákfajtát vajon fertőzések okozzák-e. Ha a gazdatest elpusztul, a kórokozó is vele pusztul, ha viszont a gazdatest szaporodik, a kórokozó már két sejtet is meg tud fertőzni. A kórokozók számára tehát előnyös, ha képesek megakadályozni a gazdatest pusztulását, sőt elősegíthetik annak szaporodását. Éppen az elpusztíthatatlanság és a szaporodás a rákos sejteket jellemző két tulajdonság!

Rák

Egy közelmúltbeli tanulmány azt találta, hogy a világon előforduló rákos megbetegedések egy hatod részéért négy kórokozó – a Helicobacter pylori (bélrendszeri rák), a hepatitis B és C (májrák) és a humán papilloma vírus (méhnyakrák) – a felelős.

Az biztos, hogy sokkal több rákfajta hátterében áll vírusfertőzés, de nem tudjuk még, hogy melyik patogének okozzák őket. Például ismert, hogy az RNase L génmutációval — ez az öröklött immunrendszer molekulája, amely a vírusfertőzések ellen véd — rendelkező férfiak sokkal nagyobb valószínűséggel lesznek prosztatarákosak, ami arra utal, hogy sok prosztatarák okozója vírusfertőzés, de egyelőre nem ismert, hogy mely vírus vagy vírusok a felelősek ezért.

Bizonyos távoli szigeteken élő populációk feltűnően mentesek a betegségektől:

  • A Kitava-vizsgáiat nem találta bizonyítékát a 2300 kitavai lakos között a stroke, a cukorbetegség, az elbutulás, a szívbetegség, az elhízás, a magas vérnyomás vagy az akné jeleinek. Vajon a kitavaiak a táplálkozásuk miatt voltak olyan egészségesek, vagy a szigeten nem voltak kórokozók?
  • A Feröer szigeteken egészen addig ismeretlen volt a szklerózis multiplex, amíg a második világháború alatt a brit csapatok meg nem jelentek. A háború után azoknál alakult ki SM, akik gyermekkorukban olyan falvakban laktak, ahol britek állomásoztak.

Ha az időskorban gyakori betegségekért a krónikus kórokozók a felelősek, akkor az, amit mi „öregedésnek” nevezünk, sokszor nem is az emberi test természetes leromlása, hanem a krónikus fertőzések hosszú évek alatt kialakult, egyre nyilvánvalóbban legyengítő hatása.

A szív- és érrendszeri betegségek, a demencia és a memória romlása, a neuropátia, az egyensúly elvesztése és az elesések, a „mogorva öregember” szindróma, a rosszabb hidegtűrés, a gyulladt ízületek – mind-mind krónikus fertőzések tünetei.

Amikor a gazdatest már megfelelően megbetegedett, a paraziták meg is mérgezik, hogy egy akut betegség kialakulásával másokat is megmérgezhessen.

Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.