Gyógynövények

Máriatövis

mariatovisNevezik tarkabogáncsnak is. A fészkes-virágzatúak (Asteraceae) családjába tartozó egyéves növény. Európa mediterrán vidékein őshonos, de gyomnövényként Dél-Amerikában és Ausztráliában is előfordul. Meleg éghajlatú területen kétéves növényként él. Hazánkban is könnyen termeszthető, melegkedvelő, nap­fényigényes, szárazságtűrő faj.

Szára 1-2 m magas, elágazó, a szár alján tőlevélrózsa található. Levelei fénylők, a levéllemez márványozott, fehéren pöttyözött. A levélszél öblösen hasogatott, durván fűrészes. A tőlevelek és a szárlevelek is ülők. Virága a szárak csúcsán áll, 5-6 cm átmérőjű, színe bíborlila, ritkán fehér. A virágfészek függe­lékeinek széle erőteljes tövisekben végződik, a fészekpikkelyek merevek. Júniustól augusztusig virágzik. Termése bóbitás kaszat, szél által könnyen terjed. Hossza 6-7 mm, szélessége 3 mm, tojás alakú, a maggal szorosan összeforrt. Szürkésbarna színű, csíkozott világos foltokkal, csúcsán sárga gyűrűvel. Augusztus végén érik.

Az érett, bóbiták nélküli termést gyűjtik júniustól augusztusig.

 

A máriatövismag fő hatóanyaga, a szilimarin gyor­sítja a májsejtek újraképződését, ezért a gombamér­gezéskor (gyilkos galóca, ragadós galóca) nagy dó­zisban szilimarint is adagolnak a betegnek.

 Kémiai alkotórészek: szilimarin, zsíros olaj, nyálka, fehérje, tokoferol (E-vitamin), fitoszterolok.

Hatás: májvédő, sejtregeneráló, méregtelenítő, antioxidáns (sejtvédő).

A növény szilimarin alkotóeleme a máj­károsító anyagokat közömbösíti. A májsej­tek szerkezete a szilimarin hatására a mé­reganyagoknak ellenáll, sőt a károsodott sej­tek visszanyerik eredeti felépítésüket. Fokoz­za a májsejtekben az RNS- és fehérjeszintézist.

Alkalmazás: Teáját naponta háromszor, étkezé­sek előtt fogyasztják. 1 kávéskanál drogot vízben 5 percig főznek, majd 5 perc után szűrik. A magból őrleményt is készítenek, melyet mézzel elegyítenek. A napi adag 3×1 kávéskanálnyi bő fo­lyadékkal bevéve. A máriatövismag olaj formában is kapható, amiből naponta lxl kávéskanálnyit ja­vasolnak reggeli előtt éhgyomorra. Erősebb hatá­sú, mint a főzet, mivel a szilimarin vízben rosszul oldódik. Májzsugor, krónikus májgyulladás, toxi­kus májkárosodás, epebántalmak, epekő (fokozza az epe és a zsírbontásért felelős epesavak terme­lődését a májban), nyombélfekély esetén rendsze­res fogyasztása javasolt, a panaszok megszűnéséig.
Allergiás betegségek ellen is hatásos szer. Az aller­gia egyik kiváltó oka a szervezetben felgyülemlett mérgező anyagok jelenléte, melyek kiürülését fel­gyorsítja a máriatövismag-tea rendszeres fogyasz­tása. Érdemes évente 2-3 hetes máriatövismag-kú­rát tartani egészségmegőrző célból.

Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.