A jó emésztés titkai

Hogyan győzzük le a Crohn-betegséget, a vastagbélgyulladást és a divertikulitiszt?

Az irritábilis bél szindróma általánosabb és kevésbé egyér­telmű diagnózisával ellentétben a Crohn-betegség, a vastag­bélgyulladás és a divertikulitisz mind gyulladásos betegség, amelyek az emésztőcsatornában fennálló gyulladás alap­ján egyértelműen diagnosztizálhatók. Az irritábilis bél szind­róma kezeléséhez nyújtott tanács ezekben az esetekben is használható, de az állapot javítása érdekében elsődleges ten­nivaló a gyulladás okának megszüntetése, magának a gyul­ladásnak a csökkentése, valamint az emésztőcsatorna meggyógyítása.

A diverticulumok hogyan és hol jönnek létre?

A diverticulumok a vastagbélben kialakuló kitüremkedé­sek, amelyek begyulladhatnak, és divertikulózist okozhat­nak elsősorban tápanyagszegény és alacsony rosttartalmú étrend következményeként. Ez lehet az oka a vastagbélgyul­ladás enyhébb eseteinek is, amelyek nagyban különböznek a Crohn-betegségtől és a kolitisztől (colitis ulcerosa vagy fe­kélyes vastagbélgyulladás). Ez a gyulladásos bélbetegsé­gek két fő típusa, amely röviden IBD néven ismert.

Össze­tett betegségekről van szó, amelyek kialakulásukban szerepet játszanak a szabálytalan immunválaszok, az allergia lehető­sége, a bél permeábilitása és a genetikai tényezők. Napja­inkban a Crohn-betegség és a kolitisz minden ezredik em­bert érinti, és megfelelő kezelés hiányában a károsodott emésztőcsatorna szakaszt műtéti úton el kell távolítani.

A gyulladás helyétől és típusától, valamint a tünetektől függ, vajon Crohn-betegséget vagy kolitiszt diagnosztizálnak-e a betegnél. Az utóbbi csak a vastagbél szövetében okoz gyulladást; klasszikus tünetei a székletben fellelhető vér és nyálka, székletürítés előtti fájdalom, általános fáradtság, valamint komolyabb esetekben hasmenés. A Crohn-betegség a bél bármely részét érintheti, bár általában a vékonybél utolsó szakaszát, a csípőbélt támadja meg, és súlyosabb eset­ben megvastagítja a bélfalat. A gyulladt részek gyakran az ép bélszakaszok közé ékelődnek be.

Gyulladásos bélbetegség – egy összetett jelenség

Bár nincs egy átfogó terápia a gyulladásos bélbetegségre, azok a tényezők, amelyek együttesen a bél gyulladásához vezetnek, összetett képet alkotnak.

Ezeket a tényezőket az alábbiakban foglalhatjuk össze:

  • genetikai úton öröklődött hajlam a gyulladásra
  • bizonyos ételallergia vagy érzékenység
  • diszbiózis, beleértve a bakteriális egyensúlyhiányt és a fer­tőzéseket
  • megnövekedett bél permeábilitás
  • méregtelenítési problémák

Tanulmány:

Egy Newcastle körzetében lakó gyerekeket vizsgáló tanul­mány során a Royal Victoria Kórház kutatói azt állapították meg, hogy a Crohn-betegségben szenvedők esetében hatszo­rosára nőtt a bél áteresztőképessége. Egy másik, a londo­ni St. Bartholomew’s Kórház tanulmánya szerint a Crohn-betegségben és bél permeábilitásban szenvedő gyerekeket hat héten át tiszta tápanyaggal táplálták (nem étel formá­jában).

Eredmény:

Ennek eredményeképp lényeges javulást figyeltek meg a tünetek és a bél áteresztőképessége terén is. Való­jában számos kutató mutatott rá már arra, hogy az alacsony allergén hatású étrend jelentős megkönnyebbülést eredmé­nyez mind a Crohn-betegség, mind a kolitisz esetén. A leggya­koribb ételek, amelyekre a bél érzékenyen reagál, a gabona, a tej és a keményítő, bár az ideális étrend személyenként változó.

A gyógyítás első lépése a szervezet számára nem megfe­lelő ételek azonosítása, majd azok mellőzése

A követke­ző az, hogy a diszbiózist kezeljük, majd az emésztőcsator-nában újra teremtsük meg a körülményeket a megfelelő hasznos baktériumok számára. Bizonyították, hogy a bak­tériumok nem megfelelő összetétele toxikus anyagokat ered­ményezhet, amelyek aztán a bélfalat károsítják. A baktériumok nem megfelelő egyensúlya hatással lehet az immunfunkcióra, amely az emésztőcsatorna fokozott gyulladásához vezet, követ­kezésképpen fontos ennek egyensúlyban tartása.

Az egyik legfőbb terápia a gyulladást gátló szerek használa­ta a gyulladás csökkentésére, valamint a szervezet immunvála­szainak kikapcsolására használt gyógyszerek alkalmazása. Bár ezek a szerek hatékonyak, semmit nem tesznek azért, hogy a gyulladás tényleges okait megszüntessék. Dr. Jeffrey Bland, a gyulladás új megközelítésének úttörője szerint: „Ahelyett, hogy fájdalomérzet esetén rögtön gyógyszerhez nyúlnánk, arra kéne gondolnunk, hogy a gyulladás a szervezet üzenete, mi­szerint valami nincs rendben.

A gyulladás rendszerprobléma, nem csak lokalizált jelenség, amely során a szervezet fizioló­giája riasztást ad le. Ez olyan, mintha a szervezet anyagforgal­mában alapvető egyensúlyhiány fokozatosan növekedne, majd előretörne, mint egy hullám, amikor már a szervezet nem bír megbirkózni a körülményekkel. A tényleges fájdalom ennek a hullámnak a megtörése, bár maga a hullám már jó ideje kiala­kulóban volt.”

A gyulladás tünetei

(MMR), amely ténylegesen előidézi ezeket a fertőzéseket, a Crohn-betegség kialakulásának kockázatát is növeli. Egy egészséges ember talán szembe tudna szállni ilyen kihívások­kal, ám a háttérben meghúzódó különféle problémák miatt – mint például genetikai hajlam vagy tápanyagszegény ál­lapot – a szervezet lehet, hogy nem rendelkezik megfelelő „tartalékokkal”. Ebben az esetben a legcsekélyebb stressz is gyulladásos állapotot válthat ki. Mindezeket a tényezőket figyelembe kell venni az egészség helyreállításához.

Természetes gyulladásgátló szerek

Szerencsére számos természetes gyulladásgátló szer létezik.

Ezek közül néhány:

A Boswellia serrata (indiai tömjénfa) nagyon erőteljes, természetes gyulladásgátló szernek bizonyult az aktuálisan használt gyógyszerek mellékhatása nélkül. A gyulladásgátló szerek és fájdalomcsillapítók, mint az aszpirin és a fenilbutazon irritálják az emésztőcsatornát, és a hosszú távon használók több mint 20%-ánál tüneteket okoznak. Műkö­désükkel gátolják a szervezet azon képességét, hogy gyul­ladást keltő kémiai anyagokat termeljenek, amelyek az ét­rendben jelenlevő zsírból származnak. A gyógynövényben megtalálható boswellin-sav hasonló gyulladásgátló hatáso­kat ér el bélproblémák előidézése nélkül.

A kurkuminról, vagyis a kurkumakivonatról megállapítot­ták, hogy erőteljes antioxidáns és gyulladásgátló tulajdon­ságokkal bír. A kurkumin hasonló módon működik, mint a boswellin-sav, és a helyes táplálkozási programmal együtt, beleértve a gyulladásgátló esszenciális zsírsavakat is, legalább olyan hatásosnak bizonyulhat, mint a gyógyszerek.

Az omega-3-zsírsavban, különösen az EPA és a DHA zsír­ban gazdag halolajról már régóta tudjuk, hogy segít a gyul­ladás elleni küzdelemben. Ezek a természetes gyulladásgátló zsírsavak különösen nagy mennyiségben találhatók azokban a foggal rendelkező halakban, amelyek planktont evő halak­kal táplálkoznak. A tápláléklánc magasabb szintjén koncent­ráltabban találjuk őket.

Néhány gondolat a természetes gyógymódokról:

A gyulladásos bélbetegség legyőzésére használható ter­mészetes gyógymód éppoly összetett, mint maga a problé­ma, és a legjobb eredményt úgy érhetjük el, ha igénybe vesszük egy képzett klinikai táplálkozás-szakértő segítségét. A táplálkozás-szakértő elvégzi a szükséges vizsgálatokat, és tanácsot ad az étrenddel és étrend-kiegészítőkkel kapcso­latban a gyulladás okának megszüntetésére, csillapítására és a sérült bél gyógyítására.

Ez a megközelítés azon a felis­merésen alapul, miszerint a gyulladás és a fájdalom a szer­vezet segélykiáltása, és hogy az aktuális étrend és életviteli tényezők meghaladják a szervezet alkalmazkodóképességét. Ahelyett, hogy a gyógyszerekkel fojtaná el a gyulladást, a cél­ja a betegséget okozó tényezők azonosítása és az egyensúly helyreállítása.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.