A jó emésztés titkai

Az irritábilis bél szindróma rejtélye és tünetei

Az irritábilis bél szindróma (IBS) nem nyújt világos, egy­értelmű képet. Inkább egy meglehetősen tág fogalomnak tűnik, amelyet számos, néha ellentmondásos tünetek le­írására használunk. Bár sok ember számára ez krónikus állapotot jelent, a tünetek néha véletlenszerűen jelennek meg, és olyan gyorsan el is tűnhetnek, ahogy megjelennek. Mindez a látszólagos bizonytalanság nem tesz lehetővé könnyű diagnózist vagy kezelést, a nagy előfordulási arány miatt mégis szükséges megoldani a bélneurózis, bélgör­csök, görcsös vastagbél, és vastagbélgyulladás néven is is­mert problémát.

Egyre többen szenvednek tőle

Azok közül, akik ebben a betegségben szenvednek, sokan haszontalannak találják az orvos által felírt görcsoldó szereket, rostanyag étrend-kiegészítőt, has­hajtót. Ez a felnőtt lakosság 20%-ánál tapasztalható szind­róma a második helyen áll a hétköznapi megfázás után az iskolai és munkahelyi hiányzások okaként. Állítólag kétszer annyi nő szenved a betegségben, mint férfi, bár le­het, hogy a nők egyszerűen gyakrabban jelentik be a tüne­teiket.

Tünetek

Ha a következő tünetek bármelyike folyamatosan, vagy ismétlődően jelentkezik legalább három hónapon keresz­tül, akkor nagy a valószínűsége az irritábilis bél szindró­mának:

Az IBS tünetei:

 • depresszió
 • görcsök
 • hányinger
 • hasi fájdalom
 • nyálkás széklet
 • puffadás
 • szelek
 • szorulás
 • hasmenés

Bármi is az IBS-re utaló tünet oka, a közös bennük az, hogy a bélműködést szabályozó összetett ideghálózat működé­sében – amely meghatározza a bélmozgást és a kémiai anya­gokat, amelyeket aztán kiválaszt – zavar keletkezik. Az emész­tést részben az autonóm vegetatív idegrendszer (Autonomic Nervous System, ANS) szabályozza, amely olyan, akara­tunktól függetlenül működő élettani funkciókat irányít, mint a szívverés és a hormonkiválasztás.

Egészséges bélben az ANS ritmikus összehúzódásokkal szállítja a táplálékot, de IBS esetén az izmok begörcsölnek. Az ANS által végzett finom mechanizmusok könnyen károsulnak. Ebben az eset­ben az étel és a salakanyag nem szabályszerűen halad végig az emésztőcsatornán, így nyálka és méreganyag halmozó­dik fel, gáz és széklet reked bent, puffadást és fájdalmat okoz­va. Az evés gyakran csak ront a helyzeten, és egyedül a bél­mozgás hoz enyhülést. A nők gyakran tapasztalják, hogy tüneteik a menstruáció ideje körül súlyosbodnak.

IBS vagy gyulladásos bélbetegség?

Az IBS egyik megkülönböztető jegye más bélpanaszok­kal szemben az, hogy a bélszövetben nincs látható válto­zás, mint például Crohn-betegség esetén, amely során az emésztőcsatorna elfekélyesedik. Az IBS-ben szenvedők má­sik jellemzője az, hogy a tünetek ellenére az általános egész­ségük jó, nincsenek olyan komoly, más bélrendellenessé­gekkel együtt járó tüneteik, mint súlyveszteség, láz, vérzés vagy vérszegénység.

Jegyezzük meg! IBS gyanúja esetén a kezelés megkezdése előtt tanácsos felkeresni orvosunkat, hogy minden más ha­sonló tünetekkel járó betegséget kizárjon, mint amilyen a bélelzáródás, fertőző hasmenés, gyulladásos bélbetegség (Crohn- vagy fekélyes vastagbélgyulladás), cukorbetegség, rák, hashajtó túlkapás, vagy olyan problémák, mint bent re­kedt széklet, cöliákia (lisztérzékenység) és más betegségek.

Mivel nincs külön teszt az IBS kimutatására, fel kell vá­zolnunk egy képet arról, hogy mik okozzák a tüneteket az egyes embereknél, legyen az ételallergia, stressz, hormonváltozások, étrendi tényezők, beleértve az alacsony rosttar­talmat, fertőzést vagy más tényezőket. Az orvosnak gon­dos kórelőzményt kell készítenie a páciens tüneteiről, étrendjéről, életviteléről ahhoz, hogy az IBS okait meghatá­rozhassák.

IBS és allergia

Az IBS-ben szenvedő betegek ételérzékenységét a század­forduló óta felismerik, és megfigyelések szerint az ebben a betegségben szenvedők kétharmadánál jelen van. Aller­giában szenvedőknél, vagy olyan családból származóknál, ahol probléma az allergia, ez elsődleges megfontolást igé­nyel. A klinikai tanulmányok azt mutatták, hogy a bele­ket leginkább irritáló ételek közé tartoznak a gabonafélék (búza), tejtermékek, kávé, tea és a citrusfélék. Különösen a laktóz(tejcukor)intolerancia gyakori, azonban más cuk­rok – különösen a gyümölcsben találhatók – is okozhat­nak problémát.

Enyhülés hozhat bizonyos ételeke kerülése

Sok IBS-ben szenvedő számára enyhülést je­lent, ha kerülik a glutént (búza, zab, rozs, árpa), de általában a hasmenésben szenvedőknek hoz különösen enyhülést a tej­termékek elkerülése. A legmegfelelőbb vizsgálat az ételérzé­kenységre az ELISA IgE/IgG vizsgálat, de általában átfogóbb eredményt lehet elérni – és jelentősen olcsóbban – a bizo­nyos ételeket kiiktató étrend követésével.

Az étel-intolerancia gyakran kapcsolatban áll az áteresztő bél szindrómával

Ez önmagában véve is szá­mos problémát okozhat, beleértve a legyengült immunitást és a fáradtságot. A makacs IBS valószínűleg az áteresztő bél­lel lehet kapcsolatban, ebben az esetben meg kell kezdeni a bélszövet gyógyítását különböző étrendváltoztatással és étrend-kiegészítőkkel, mint amilyen a cink, az A-vitamin, az esszenciális zsírsavak, glutamin és N-acetil-glükózamin. Különféle vizsgálatok is rendelkezésre állnak a bél permeábilitásának meghatározására.

Más emésztési problémák is kapcsolatba hozhatók az IBS-sel:

Genetikai tényezőknek, kornak, dohányzásnak stb. betudható emésztőenzim-hiány hatására az étel nem meg­felelően bomlik le, és ezzel erjedést, áteresztő belet és más állapotot idéz elő, amely az IBS-t okozza, vagy azt súlyos­bítja. Némely étel, mint a hüvelyesek, bab, diófélék és karfi­ol, olyan szénhidrátot tartalmaznak, amelyeket természetük­nél fogva nehéz megemészteni. Egy különleges emésztőenzim, az alfa-galaktozidáz segít ennek lebontásában.

Az egyes ételektől kialakult intolerancián kívül a táp­anyagban, friss ételekben és rostban szegény étrend is okoz­hat emésztési vagy más rendellenességet. Ezek szinte min­dig székrekedést okoznak, és egyensúlyhiányt teremtenek a bélflórában (diszbiózis), ami végül a toxikus anyagok fel­halmozódásához vezet a bélszövetben. Az IBS csak egy le­hetséges kimenetele a problémának. IBS támadása esetén legjobb, ha nyugtató hatású, könnyen emészthető ételeket fogyasztunk, friss gyümölcs- és zöldségleveket (különösen sárgarépa- és almalét), könnyen emészthető szilfateát és más nyugtató jellegű italokat iszunk. Széntabletta is alkalmaz­ható az alkalmi gázképződés és puffadás enyhítésére, de fontosabb az okot megszüntetni, mint csak a tünetekkel foglal­kozni.

Az IBS enyhítésére kövessük az alábbi általános, étrendre vonatkozó tanácsokat:

 • Hagyjuk el a gyaníthatóan allergén hatású ételeket.
 • Együnk sok friss zöldséget.
 • Együnk egyszerű ételeket, és alaposan rágjuk meg őket.
 • Növeljük az étrendünkben a rostanyagokat (ne használ­junk búzakorpát), különösen székrekedés esetén.
 • Fogyasszunk sok vizet, gyógyteát és felhígított gyümölcs­leveket.
 • Kerüljük a kénben gazdag ételeket, mivel szelet okozhat­nak (kenyér, tojás, hagyma és a legtöbb szárított gyümölcs).
 • Kerüljük a cukrot.
 • Kerüljük a gabonaféléket (még azoknál is irritálhatja a belet, akik nem ételérzékenyek).
 • Kerüljük a finomított, feldolgozott ételeket.
 • Kerüljük az állati zsiradékot és tejtermékeket (különö­sen hasmenés esetén).
 • Csökkentsük vagy kerüljük az alkoholt, kávét, teát és cigarettát.
 • Kerüljük a fűszeres ételeket.

Ahogy láthattuk, számos baktérium és más mikroorga­nizmus él a beleinkben

A problémák akkor jelentkeznek, amikor a káros baktériumok vagy mérgezőek, vagy szá­muk meghaladja a hasznos baktériumokét, vagy pedig má­sok – például az élesztőgomba – olyan mértékben elszapo­rodnak, hogy gátolják a normális emésztési folyamatokat. Ilyen egyensúlyhiány gyakran az IBS-sel jár együtt. Anti­biotikumok és savlekötő szerek alkalmazása diszbiózishoz vezethet azáltal, hogy az emésztőcsatorna teljes hosszában felborítják a mikroflóra kényes egyensúlyát.

Étrendünk meg­változtatásával, és hasznos baktériumok, vagy más, a gyara­podásukat serkentő kémiai anyagok (butyric/bután-/vajsav, frukto-oligoszacharid) étrendkiegészítő formában való be­vitelével újra benépesíthetjük a bélkörnyezetet ezekkel a létfontosságú barátokkal. A Candida albicans élesztőgomba túlburjánzása viszonylag gyakori probléma, amely néha IBS-sel társul, és különleges étrendi stratégiát igényel.

A belekben lakó paraziták száma riasztó lehet. Legtöbb­jük nem produkál tüneteket, de mások IBS-t, a gyomor­bél rendellenességét, és más egészségügyi problémát idézhet­nek elő.

A stresszes kapcsolat

Mint már említettük, az emésztőcsatorna működését az autonóm vegetatív idegrendszer (ANS) bonyolult működé­se irányítja, amely akaratunktól függetlenül zajlik. Bármi­lyen működésbeli zavarnak messzemenő hatása lehet. A szervezetet érő stressz, érzelem, idegesség, betegség, még akár allergén étel vagy toxikus anyag jelenléte is megszó­laltatja a vészcsengőt. Ilyen helyzetben az ANS érzékeli a veszélyt, és leállítja az olyan rendszereket – pl. az emész­tést -, amelyekre nincs azonnali szükség a veszély elhárítá­sához. Ahogy azt el tudjuk képzelni, az emésztőrendszer működésének leállítása nagy valószínűséggel székrekedést és a méreganyagok felhalmozódását eredményezi. Némely esetben az ANS reakció annyira erős, hogy azonnali hasme­nést idéz elő.

Nyilvánvalóan nem mindenki szenved IBS-ben, akit stressz ér!

Azonban a kettő között szoros kapcsolat van. A Lancet című folyó­irat egyik cikke szerint, a szorongás olyan tényező, amely fo­gékonnyá tesz a betegségekre. Másrészről, mint azt számos tanulmány mutatja, a hosszú lefolyású, bosszantó betegség­ben szenvedők – mint amilyen az IBS – nagyobb való­színűséggel fognak szorongással és depresszióval küszköd­ni.

Bármelyik is jelentkezik először – az IBS vagy a stressz -, sok betegnek nagy megkönnyebbülést jelent, ha a keze­lést viselkedésterápiával kapcsolják össze, mint amilyen a stresszmenedzsment, -tanácsadás vagy a hipnoterápia. Az ANS rendszerre nyugtató hatása lehet az olyan gyógy­növényeknek, mint a vízmelléki csukóka, macskagyökérfű, golgotavirág. Más gyakorlatok is elősegítik a jobb emész­tést, ilyenek például a jóga, a Tai Chi, a rendszeres testmoz­gás, valamint segít, ha szánunk időt az evésre, ha jól megrág­juk az ételt, és lefekvés előtt kevesebb mint két órával már nem eszünk.

Kezelési programok

Mivel ilyen sok lehetséges kiváltó oka lehet az IBS szind­rómának, a kezelési programot nagy odafigyeléssel kell ki­alakítani. Fontos, hogy minden egyes beteg esetében kivizs­gáljuk a háttérben meghúzódó okokat, és ezekre koncentrál­junk, ahelyett, hogy csak a tüneteket kezeljük. Az IBS-ben szenvedők többsége úgy véli, hogy az étrend, a rostanyag tar­talmának növelése nagymértékben segít, különösen azok esetében, akik szorulással is küzdenek.

A rostok nemcsak a bélmozgások rendszeressé válását segítik rövidtávon, ha­nem erősítik a bélizmokat, a bélszövetet tisztábban tartják a méreganyagoktól, és elősegítik a bélflóra egyensúlyának kialakulását. Fontos azonban, hogy milyen rostanyagot hasz­nálunk. A búzakorpa ugyan népszerű választás, de néha töb­bet árt, mint használ, nemcsak azért, mert a gabona maga gyakori allergén, de azért is, mert a korpa valójában irritál­ja a bélszövetet. Másrészről a gyümölcs és zöldségrostok­nak olyan más gabonák mellett, mint a barna rizs, rozs és a quinoa, jótékony hatása lehet az IBS-ben szenvedő bete­gekre.

Vigyázat! A hasmenésben szenvedőknek vigyázniuk kell, mi­vel néhány rost súlyosbíthatja állapotukat. Esetükben a pektin (alma, banán) és algin (tengeri növény) hatékony le­het. Amennyiben étrendünk rosttartalmát növeljük, fontos, hogy több vizet is fogyasszunk.

A finomított ételektől mentes teljes értékű étrend mellett számos étrend-kiegészítő áll rendelkezésünkre – vitaminok, ásványi anyagok, szükséges zsiradékok, aminosavak, gyógy­növények és más botanikai készítmények -, amelyek nagy­mértékben segíthetnek. A máj ellátása ezen anyagokkal fon­tos része a tisztító és gyógyító folyamatnak.

A B-vitamin-komplex készítmények a megfelelő izomtónus kialakításához, az étel felszívódásához, a karbantartó tevé­kenységekhez, az ételek metabolizálásához szükségesek, vala­mint általánosságban véve a stressz leküzdéséhez. A magné­zium csökkenti az izomgörcsök kialakulását, a lucerna segí­ti az egészséges bélflórát, a tisztító és gyógyító folyamatokat. A borsmentaolajat (külső védőréteggel ellátva, mivel nem szabad, hogy a gyomorban felszívódjon) széles körben hasz­nálják az IBS tüneteinek enyhítésére.

Összefoglalva:

Egy klinikai táplálkozási szakértő segítséget tud nyúj­tani abban, hogy mely étrend-kiegészítők felelnek meg leg­inkább igényeinknek, és tanácsokkal tud szolgálni az életvi­teli gyakorlatok témájában is, amelyek segítenek az IBS-t enyhíteni. Helyes étrenddel, étrend-kiegészítőkkel, testmoz­gással és pihenéssel le lehet küzdeni az irritábilis bél szind­róma tüneteit. Bár a folyamat eltarthat egy ideig, mégis lehetővé teszi a legtöbb embernek, aki ebben a betegségben szenved, hogy teljes, aktív életet éljen.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.