Allergia és asztma

Hogyan tudunk antioxidánsokkal védekezni asztma ellen?

Valahányszor lélegzetet veszünk, eszünk, futunk, sétálunk, tévét nézünk vagy alszunk, az hatással van a szervezetünk sejtjeire. Az oxidáció nevű folyamat révén a mindennapi élet számos tevékenysége képes ártani a sejtelmek, betegségeket (köztük asztmát) okozni és elősegíteni az öregedést. Ilyenkor a szabad gyököknek nevezett, a szerve­zetben keringő ártalmas molekulák megpróbálnak elektronokat „lopni” az ép molekuláktól, ezzel pedig kárt tesznek a sejtekben.

Együnk sok zöldséget és gyümölcsöt, hogy hozzájáruljunk testünk egészségének működéséhez!
Együnk sok zöldséget és gyümölcsöt, hogy hozzájáruljunk testünk egészségének működéséhez!

Az oxidáció azonban nem feltétlenül képes károsodást okozni

Számos élel­miszerben és a testünkben is vannak úgynevezett antioxidánsok, vagyis olyan védő hatású molekulák, amelyek elektront adnak át a szabad gyököknek, és ezzel ártalmatlanná teszik azokat. A folyamat segít megelőzni a sejtek és a szövetek károsodását.

Az oxidációnak és a szabad gyökök­nek is megvan a maguk szerepe az asztmában. Egyes kutatók például úgy vélik, hogy a terheléses asztmás rohamokat részben a megerőltetés során képződött szabad gyökök kártétele váltja ki. Igazolásképp kutatók 38, terheléses asztmában szenvedő személynek adtak napi 64 mg természetes béta-karotint (egy igen hatékony antioxidáns) egy héten át. A résztvevők 52 százaléka nem tapasztalt terheléses asztmát.

Szervezetünknek szüksége van az E-vitaminnak.
Szervezetünknek szüksége van az E-vitaminnak.
Kutatás: norvég kutatók dohányzó fiatal felnőtt asztmásokat vizsgáltak (a dohányzás igen sok szabad gyököt termel). Azt találták, hogy akik sok (naponta legalább 395 mg) C-vitamint fogyasztottak a táplálékkal, azoknál sokkal ritkábban fordult elő nehézlégzés és köhögés, mint a csak kevés C-vitamint fogyasztó dohányosok körében.

(Természetesen a tüneteik még látványosabban mérséklődtek volna, ha teljesen lemondanak a dohányzásról.) Más kutatások alacso­nyabb C-vitamin-szintet találtak az asztmában szenvedők vérében és nyálában. Sőt vizsgálatokkal azt is kimutatták, hogy a C-vitamin mérsékli az asztmás tünetek súlyosságát.

A koenzim utánpótlása egyszerű, mert megtalálható az olajos magvakban is.
A koenzim utánpótlása egyszerű, mert megtalálható az olajos magvakban is.

Két másik antioxidáns, a koenzim Q10 és az E-vitamin is fontos lehet az asztma szempontjából

Egy 77 866 nő bevonásával végzett tanulmány szerint azoknál, akiknek az étrendjében sok volt az E-vitamin (teljes kiőrlésű magvak, nap­raforgómag, búzacsíra és spenót), feleakkora volt az asztma gyakorisága, mint a legkevesebbet fogyasztóknál.

Viszont egy nemrégiben, az Asthma UK támogatásával a Nottinghami Egyetemen végzett vizsgálat során nem sikerült kimutatni, hogy na­pi 500 mg E-vitamin fogyasztása kedvező hatást gyakorolna az asztmásokra.

Eredmény: a kuta­tók szerint az eredmények közti látszólagos ellentmondás oka talán egyéb étrend- és életmódbeli tényezőkben keresendő, emellett az is elképzelhető, hogy a maximális hatékonyság érdekében az E-vitamint C-vitaminnal együtt kell szedni.

A kvercetin nevű antioxicláns számos zöldségben és gyümölcsben megtalálható anyag, ami a hisztamin és az allergiás reakciókban részt vevő egyéb vegyületek fel­szabadulását gátolva csökkenti a gyulladást, emellett a sejtek sejthártyáit is stabilizál­ja, így azok kevésbé lesznek érzékenyek az allergénekre.

Embereken még csak kevés klinikai vizsgálatot végeztek, de egy japán kísérletben állandó allergiás náthában szenvedők orrnyálkahártyájából származó hízósejteket kezeltek kvercetinnel, és azt találták, hogy a vegyület jelentősen gátolta a hisztamin felszabadulását – kétszer ha­tékonyabban, mint az azonos koncentrációjú nátrium-kromoglikát.

A kvercetinben leggazdagabb ételek közé tartozik például az alma, a hagyma, a zöld és a fekete tea, valamint a citrusfélék.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.