Egészségügyi kérdezz-felelek

Érdemes E-vitamint szedni?

Valószínűleg nem. Az E-vitamin megbetegedést gátló hatására vonatkozó bizonyítékok nem meggyőzőek, s egyes jelek szerint szedése akár még ártalmas is lehet. Az E-vitamin iránti érdeklődés akkor ugrott meg, amikor nagy esetszámú vizsgálatok azt mutatták, hogy azok esetében, akik sokat fogyasztanak ebből az antioxidánsból melynek kiváló forrásai például az olajos magvak és a növényi olajok, alacsony bizonyos betegségek kockázata. Ám az E-vitaminos étrend kiegészítőkkel végzett klinikai vizsgálatok semmilyen kedvező hatást nem tudtak kimutatni.

  • Alzheimer-kór: A tudósoknak volt egy elméletük, miszerint az E-vitamin gátolhatja az agysejtek oxidatív károsodását, s megelőzheti az Alzheimer-kór és egy sor súlyosan demens állapot kialakulását. Egy 3 éven át folytatott vizsgálat azonban azt találta, hogy az E-vitamin nagy dózisban való napi rendszeresség szedése nem akadályozza meg a demenciát.
  • Rák: Egy 39 000 nő bevonásával 10 éven át folytatott vizsgálat úgy találta, hogy az E-vitamint szedők nem váltak védetté a rákbetegség kialakulása, illetve a rák miatti halálozás ellen. Ugyanerre a megállapításra jutott egy 7 évig tartó kanadai vizsgálat is.
  • Cukorbetegség: Egyes bizonyítékokból úgy tűnik, hogy az E-vitamin szedése segíthet a vércukorszint megfelelő szinten tartásában, bár arra vonatkozóan nincs bizonyíték, hogy e készítménnyel megelőzhetők lennének a cukorbetegség olyan szövődményei, mint a vakság vagy a vesebetegség.
  • Szívbetegség: Az orvosok több vizsgálatban is E-vitamint adtak egy csoport páciensnek, majd összehasonlították őket egy másik, placebóval „kezelt” csoporttal. A legtöbb esetben azt találták, hogy E-vitaminnal nem előzhető meg a szívroham. Sőt egy 2005-ös tanulmány szerint az E-vitamint szedőknél kismértékben megnőtt a szívelégtelenség kialakulásának kockázata. Némely szakértők továbbra is kitartanak amellett, hogy az E-vitamin életmentő lehet, ha a megfelelő változatot választják. Rámutatnak, hogy a negatív eredménnyel zárult tanulmányok jó részében szintetikus E-vitamint használtak, amely csak feleannyira hatásos, mint a természetes vegyület. A címkén a „dalfatokoferol” megnevezést keresse, ezzel jelölik a természetes vegyületet.
Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.