E-számok

Mik a természetes és mesterséges antioxidánsok hatásai?

Az antioxidánsok olyan anyagok, amelyek az oxidáció okozta romlás (pl. zsírok avasodása, színváltozások) megakadályozásá­val növelik a termék eltarthatóságát és tetszetősségét.

Természetes antioxidánsok

A természetes antioxidánsok közül kiemelendő a tokoferolok cso­portja (E 306-309), amely például a búzacsíraolaj tartósságát biz­tosítja. Magas zsiradéktartalmú termékek, olajok, margarinok minőségének megőrzése érdekében adagolják a termékhez. A tokoferol érzékeny a hőhatásra, így a magas hőfokon kezelt, fino­mított étolajokban már jóval kisebb mennyiségben van jelen.

A karotinoidok mint természetes színezőanyagok szintén antioxidáns hatásúak. Csak sötét helyen védik a terméket, fény hatására fokozzák a romlást (ezért fényzáró csomagolást kell al­kalmazni esetükben).

A harmadik fontos képviselő a csoporton belül az aszkorbinsav (E 300), illetve sói és észterei (E 301-304). Bár az aszkorbinsav az egészségvédelmet szolgáló vegyületek (vitaminok) közé tartozik, mesterséges előállítása és különböző észtereinek, sóinak ipari mé­retű alkalmazása mégis problémákat vetett fel a közelmúltban.

A kutatások jelenleg is folynak, s egyesek úgy látják, hogy az aszkor­binsav megfelelő szabályozás nélküli fogyasztása (élelmiszerek és kiegészítők által) nem teljesen veszélytelen a szervezet számára. A nátrium-aszkorbát (E 301) egyes kísérletek szerint a hólyagrák való­színűségét növelte a kisállatoknál, más esetekben fejlődési rendel­lenességet eredményezett. A toxicitási kísérletek a szintetikus aszkorbinsavban kimutatható mellékanyagokon kívül az egyes va­riánsok C-vitamintól eltérő hatásmechanizmusait is vizsgálják.

Mesterséges antioxidánsok

Megújult ellenfél: a kén

A mesterséges antioxidánsok között kiemelkedő fontosságú a kén-dioxid (E 220), a kénessav illetve sói, a szulfitok (E 221-228). Ezeket a vegyületeket erőteljes csíraölő és oxidációgátló hatásuk miatt alkalmazzák.

Nagyon elterjedtek: szárított, sózott hal, kek­szek, snackek, feldolgozott burgonyák (fagyasztott), szárított fe­hér zöldségek, aszalványok (sárgabarack, őszibarack, szőlő, szilva, füge, banán, alma, körte), tormakrém, vörös- és fokhagymakrém, feldolgozott gombák, gyorsfagyasztott gyümölcsök, kókuszre­szelék, gyümölcsalapú süteménytöltelékek, palacsintatöltelékek, üdítőitalok, gyümölcs- és zöldségitalok, sörök, borok, ecet, mus­tár, zselatin és vákuumcsomagolt kukorica tartósítására hasz­nálják.

A kén-dioxid és a kénessavas sók „története” nagyon hasonlít a nitritek és nitrátok esetére: viszonylag olcsók, egyszerre több fontos technológiai funkciót is ellátnak, jól szabályozható az ada­golásuk. Kiváltásuk aszkorbinsavval lehetséges, ami jóval drá­gább, ráadásul bomlékonyabb, és nincs tartósító hatása, csak antioxidánsként alkalmazható.

A kén-dioxid és a kénessavas sók szinte a legrégebbi tartósító­szerek közé sorolhatók. Jelenleg a borászatban hordókat fertőtle­nítenek velük, ilyen módon előzik meg a vad élesztők és penész­gombák által okozott mellékerjedést. Az erjedő mustban megaka­dályozza a bámulást, és elősegíti az aromaanyagok keletkezését.

A kén- dioxid szerepe

Népszerűsége nem elsősorban tartósító, hanem „szépítő” hatásának köszönhető. Gátolja az ún. növényipolifenol-rendszerek enzimes bámulását, valamint a fehérjék és cukrok kö­zötti nem enzimes barnulási folyamatokat. (Az enzimes barnulás pl. egy felszeletelt alma felületén megy végbe, a nem enzimes barnulásra a sárgabaracklekvár hónapok alatt bekövetkező sötétedé­se a példa.) A korábbi szakirodalmak szerint a kénessav többé-ke­vésbé elillan a termékből a technológia során.

Néhány évvel ez­előtt még úgy tartották, hogy ártalmatlan, a szervezetben nem halmozódik fel, hanem az emésztőcsatornában szulfittá alakul, és a vizelettel kiürül. Napjainkra azonban beigazolódni látszanak egyes kutatók félelmei a kénnel kapcsolatban is.

A közelmúltban egyre gyakrabban megjelenő, kén-dioxiddal összefüggő allergiák (nátrium-meta biszulfit, E 223), bőrirritációk (kálium-metabiszulfit, E 224), fejfájások, rosszullétek, asztmarohamok, egyes esetekben halállal végződő anafilaxiás sokkok felhívták a figyelmet a kén káros élettani hatásaira. Feljegyeztek idegrendszeri zavart, és ún. kokarcinogén hatást is e vegyület vizsgálatakor (a kokarcinogén hatás annyit jelent, hogy az anyag önmagában nem rákkeltő, de más vegyületekkel együtt azzá válhat). A szulfitoknál Brvitamint (tiamin) bontó hatást is kimutattak.

Úgy tűnik, hogy a lakosság egy része az átlagosnál érzékenyebb a kén-dioxid maradványaira, így döntően az ő esetükben lehet az előbb felsorolt hatásokkal számolni. Bár a kénessav nagy része va­lóban eltávozik a hőhatás során, egyesek szerint azonban valami­lyen formában és mennyiségben visszamarad a termékben. Való­színűsíthetően ezek a visszamaradó részek okozhatnak hosszú tá­von – más kémiai és környezetszennyező anyagokkal együtt -egészségügyi problémákat, legfőképpen allergiás tüneteket.

A házi készítésű boroknál alkalmazott borkén (kálium-piroszulfit) túladagolásakor is előfordulhatnak káros hatások. A gyakran em­legetett túlkénezett házi borok, és az olcsó, gyenge minőségű alko­holos italok ilyen értelemben is kockázatokat hordoznak. Az alko­holbetegek gyors szellemi leépülését, elbutulását és idegrendszeri zavarait minden jel szerint a rossz minőségű szeszes italok magas kéntartalma és az alkohol együttes hatásai okozzák.

A kén-dioxidot legtöbbször kénessav formájában permetezik az élelmiszerek felületére, fehér húsú termékeknél a színmegőrzést szolgálja, de élénkvörös és kék színű gyümölcsök (cseresznye, meggy, szilva stb.) esetén is alkalmazható antioxidánsként. Ez utóbbi esetben a kénessav elszínteleníti ugyan a gyümölcshúst, a főzés után viszont az eredeti szín csaknem változatlanul visszatér. A kén-dioxid egyre szélesebb körű használatából adódóan (aszalványok, üdítők stb.) a jövőben a kén-dioxid-érzékenyek számának emelkedésével lehet számolni.

Egyéb mesterséges antioxidánsok

A mesterséges antioxidánsokon belül érdemes még szót ejteni néhány vegyületről. A propil-galláttal (E 310) kapcsolatban főként csecsemők esetén mutattak ki kockázatokat (kékbetegség: cianózis). Sütőolajhoz és sütőzsírhoz használatos.

A butil-hidroxi-anizol (BHA, E 320) vizsgálatakor szintén aggá­lyok merültek fel. A tartósítószerként és antioxidánsként ismere­tes BHA-val kapcsolatban korábban a széles körű vizsgálatok semmilyen elváltozásra utaló jelet nem találtak a kutyákon és patkányokon végzett kísérletek során, egyes kutatások mégis májkárosító, immungyengítő és pajzsmirigyre gyakorolt káros hatását jelezték.Süteményliszt-keverékeknél és süteménypo­rok esetén használják.

A butil-hidroxi-toluol (BHT, E 321) színkialakítóként és antioxi­dánsként terjedt el. Allergén hatású lehet, így használatát – a BHA-val együtt – korlátozzák. Az emberi zsírszövetben felhal­mozódhat. Egyes tanulmányok májnövekedést és sejtműködési zavart jeleztek a BHT szervezetbe jutása nyomán, bár más kuta­tók nem fogadták el az eredményt, a szokásosnál nagyobb bevi­teli mennyiségek miatt.

Az utóbbiak szerint – elfogadott BHT-adagolás mellett – nincs ok az aggodalomra. A BHT a gabona­alapú snack élelmiszerekben, tejporban, levesporokban, mártá­sokban, szószokban, fűszerekben, ételízesítőben, rágógumiban és diétás élelmiszer-kiegészítőkben, valamint feldolgozott dió- és mogyoróalapú termékekben található.

Összességében nehéz kiértékelni a BHA-val és BHT-vel kapcso­latos ellentmondásokat, mégis célszerű az óvatosság. Jelenleg még nem ismerhetők pontosan az élettani hatások, mindenesetre egyes kutatók már felkeltették a gyanakvást e vegyületekkel szemben.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.