Gyors felépülés

Milyen fájdalomcsillapítókat szedjünk?

A legtöbb családban tartanak néhány, a fájdalom enyhítésére szolgáló szert. Ezeknek nagyon sok változata van, amelyeket olyan kisebb panaszok orvoslására szánnak, mint pl. a fejfájás. A hevesebb fájdalmak csökkentésére erősebb, csak orvos által felírható fájdalomcsillapítókat kell használni.

Típusok

A fájdalomcsillapítók két fő csoportba sorolhatók: a kábító hatású és a nem kábító hatású szerek. A kábító hatású fájdalomcsillapítók blokkolják az agyban a fájdalom tudatosulását, így az egyszerűen nem vesz tudomást a szervezetből érkező fájdalomjelekről.

A nem kábító hatású fájdalomcsillapítók a prosztaglandinok – a fájdalom, gyulladás és láz kialakításában is szerepet játszó hírvivő molekulák – termelését gátolják. E gyógyszerek jelentős része kisebb kiszerelésben vagy alacsony dózisú készítmények formájában vény nélkül is kapható, gyakran egymással kombinálva, vagy a meghűlés elleni orvosságok részeként.

  • Az aszpirin nem kábító hatású fájdalomcsillapító, fejfájás, fogfájás, torokfájás és láz kezelésére használható.
  • A nem szteroid gyulladáscsökkentő szerek (NSAID-ek) különösen hatékonyak az olyan fájdalommal járó gyulladásos állapotok esetén, mint az ízületi gyulladás vagy a fogászati problémák.
  • A paracetamol a nem szteroid fájdalomcsillapítótól eltérően csak az agyban hat. A gyulladást nem csökkenti.
  • A triciklusos antidepresszánsokat (TCA-kat) és az antiepileptikumokat (epilepszia kezelésére használt gyógyszereket) is felhasználják olykor neuropatías (idegi) fájdalmak kezelésére.
  • A triptánok kifejezetten a migrénes fájdalom enyhítésére szolgálnak.

Hogyan kell szedni?

A kábító hatású szerek szájon át, injekcióval vagy a szert közvetlenül a vérbe adagoló pumpával alkalmazhatók. A nem kábító hatású fájdalomcsillapítókat általában szájon át szedik.

Lehetséges mellékhatások

A kábító hatású szereknél hányinger, hányás és székrekedés. Egyesek álmosságot, izommerevséget, vérnyomáscsökkenést és légzési nehézségeket is okozhatnak. Tartós szedésük függőséghez vezethet.

Az aszpirin és az NSAID-k károsíthatják a gyomor nyálkahártyáját, így nem alkalmasak a gyomorfekélyben szenvedők kezelésére. A gyomorkímélő bevonattal ellátott aszpirinkészítmények megóvhatják a gyomrot e hatásoktól. A paracetamol túladagolása akár végzetes májkárosodást is okozhat.

Jegyezze meg! A triciklusos antidepresszánsok, antiepileptikumok és triptánok álmosságot, szédülést okoznak.
VénykötelesekVény nélkül kaphatóak
Kábító hatású fájdalomcsillapító: kodein, dihidrokodein, meptazinol, morfin, tramadolNem kábító hatású fájdalomcsillapítók: aszpirin, paracetamol
Antidepresszánsok: amitriptilin
Antiepileptikumok: karbamazepin
Triptánok: szumatriptan, zolmitriptan

Nem szteroid gyulladáscsökkentők

A gyógyszerek e nagy csoportját gyakran NSAID-ként emlegetik. Fájdalomcsillapításra, gyulladáscsökkentésre és egy sor ízületi rendellenességben, pl. reumás ízületi gyulladásban alkalmazzák.

Típusok

Az NSAID-ek egy olyan enzim működését gátolják, amelyek segítik a gyulladások kialakulásában szerepet játszó, prosztaglandin nevű vegyület termelését. Aszerint csoportosítják őket, hogy mennyire szelektíven hatnak erre az enzimre.

Hogyan kell szedni?

Általában tabletta vagy kapszula formájában, bár kaphatók folyadékként is. Néhány NSAID kapható közvetlenül a fájdalom helyén külsőleg alkalmazható krém, gél vagy spray formájában is.

Lehetséges mellékhatások

A szájon át szedett NSAID-ek fő mellékhatása a gyomor nyálkahártyájának gyulladása. Meg kell említeni a vesekárosodást, az asztma súlyosbodását, és a vérrög-megnövekedett kockázatát.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.