Allergia és asztma

Asztmabarát iskolák – Szülők és tanárok figyelem!

Bizonyára felszedte már a padlószőnyeget, kidobta a plüssállatokat, speciális huzat­tal látta el a matracokat és párnákat, s vett egy EIEPA-szűrős porszívót is.

Tényleg léteznek asztmabarát iskolák ?
Tényleg léteznek asztmabarát iskolák ?

De arra gondolt-e, mi várja gyermekét az iskolában?

Ha gyermeke allergiás vagy asztmás, mindegy, mekkora gondot fordít lakókör­nyezete átalakítására, az iskolában töl­tött idő akkor is ronthat az állapotán, így aztán talán nem is meglepő, hogy amikor az asztma hatásaira vonatkozó kérdőívet töltettek ki asztmás gyerme­kekkel, a válaszokból kiderült: 75 szá­zalékuk hiányzott az elmúlt évben az asztmája miatt az iskolából, és a válasz­adók egyharmadánál a hiányzás leg­alább egy hétig tartott. Egy 1999-es felmérésben a gyerekek jelentős része (45 százaléka) nyilatkozta azt, hogy néha ki kell hagynia a testnevelésórákat, 34 százalékuk pedig a közös játékokban sem mindig tud résztvenni.

Fontos hogy tájékoztassuk az iskolát is gyermekünk betegségéről!
Fontos hogy tájékoztassuk az iskolát is gyermekünk betegségéről!

Iskoláskorú asztmás gyermek esetén három fontos dolgot kell megtennie:

 1. Először is tájékoztassa a tanárokat és más iskolai dolgozókat a gyermek állapotáról, hogy figyelemmel kísérhessék szükség esetén segítséget nyújthassanak.
 2. Másodszor, gondoskodjon arról, hogy gyermeke asztmáját megfelelően kezeljék (a terhelés hatására jelentkező tünetek gyakran az asztma nem kielégítő kezelését jelzik).
 3. Harmadszor, próbálja a lehető legegészségesebbé tenni a környezetét.
Gondoskodjon arról, hogy gyermeke asztmáját megfelelően kezeljék!
Gondoskodjon arról, hogy gyermeke asztmáját megfelelően kezeljék!

Nem könnyű feladat megállapítani, hogy mennyire jelent veszélyt a gyerek számára az iskolai környezet. Próbáljon tájékozódni az iskola egészségügyi és kör­nyezetvédelmi szabályzatáról. Kérdezze meg, hogy bemehet-e tanítási időben fel­mérni a helyzetet. Az iskolákban gyakran előforduló, asztmát kiváltó tényezők közé tartoznak a szőrös, illetve tollas állatok, a vegyszerek és az általuk kibocsátott gőzök, a penész, a krétapor, a pollen és a fű.

Az intézmények a következő lépésekkel pró­bálhatják megóvni diákjaikat az asztmás rohamoktól:

 • Ne tartsanak szőrös vagy tollas állatokat a tantermekben, sőt lehetőleg az egész iskolában!
 • Amennyire csak lehetséges, kerüljék el, hogy a természettudományi vagy kézművesórákon a gyerekek vegyszergőzökkel kerüljenek érintkezésbe!
 • Az előbbi órákon használjanak elszívót, ahol csak lehet. Ha tudott, hogy a vegyszergőzök aszt­mát válthatnak ki egy gyermeknél, engedjék meg neki, hogy a gőzök kiszellőzéséig elhagyja a tantermet.
 • Kerüljék a páralecsapódást, így csökkenthetik a poratkák és a penészspórák mennyiségét!
 • Távolítsák el a tanteremből az újságkötegeket, mivel azokban penészgombák és poratkák telepedhetnek meg! A tábláról mindig nedves ronggyal vagy szivaccsal töröljék le a krétával írottakat! Gondoskodjanak a tantermek megfelelő szellőztetéséről!
 • Gondoskodjanak arról, hogy a tantermekben a felületeket rendszeres időközön­ként áttöröljék nedves ronggyal, ezzel is csökkentve a por és a poratkák lehetséges mennyiségét!
 • Kísérjék figyelemmel, hogy az iskola fűtő- és szellőzőrendszereit és azok szűrőit rendszeresen tisztítják, illetve cserélik-e!
 • Gyorsan szüntessék meg az iskolában előforduló nedves foltokat, a penészt pedig azonnal távolítsák el!
 • Ne tartsanak virágport termelő növényeket a tanteremben vagy a játszóterület közelében!
 • Zivatarok idején csukják be az ablakokat, mivel olyankor nagy mennyiségű pollen kerülhet a levegőbe, és asztmás rohamot okozhat!
 • Legyenek tisztában azzal, hogy a tisztítószerekben lévő egyes vegyszerek néme­lyik tanulónál asztmás tüneteket okozhatnak! Vessék össze az iskolában használt anyagok listáját az asztma kiváltására képes anyagokéval, és ne használják tovább azokat, amelyek mindkettőn szerepelnek.
 • A porszívózást és a vegyszeres takarítást csak tanítási időn kívül végezzék!
 • Ügyeljenek rá, hogy a sportpályákon a tanítási időn kívül nyírják a füvet!
 • Gondoskodjanak arról, hogy ősszel a felgyülemlett avarkupacokat (ame­lyekben penészspórák lehetnek) a ta­nulóktól távol tartsák, és rendszeres időközönként elszállítsák az iskola területéről!
Ha a gyermek beteg, mindenképpen maradjon otthon, főleg ha súlyosbodik az állapota!
Ha a gyermek beteg, mindenképpen maradjon otthon, főleg ha súlyosbodik az állapota!
Felmérés: Ezek az irányelvek összhangban vannak az Allergiás és Asztmás Bete­gek Társaságainak Európai Szövetsége (EFA) által 2000-ben készített, az óvo­dák, az általános, valamint a középis­kolák beltéri levegőminőségére vonatkozó felmérésében közzétett ajánlásokkal.

A szervezet jelentése azt javasolja, hogy a dohányfüst, az allergénforrások, a nedvesség és a penész elkerülése mellett az iskolák gondoskodjanak a megfelelő takarítás­ról és karbantartásról, a fűtés és a szellőzés hatékony szabályozásáról, a beltéri levegőminőség rendszeres ellenőrzéséről, valamint az irányítás­ban, a karbantartásban és a takarítás­ban részt vevő személyzet megfelelő képzéséről. Javasolja továbbá, hogy a tiszta iskolai levegő belélegzéséhez való jogot ismerjék el alapvető egész­ségjogként, és hogy indítsanak európai szintű programot az iskolák beltéri levegő­minőségének j avításáért.

Gyermeke nyugodtan mehet iskolába, ha bedugult az orra, de nincs nehézlégzése.
Gyermeke nyugodtan mehet iskolába, ha bedugult az orra, de nincs nehézlégzése.

Önnek is joga van kérdéseket feltenni az igazgatónak az iskolai környezetről

Valamint bemenni gyermeke tantermébe, hogy meggyőződjön a környezet egész-ségességéről. Ela nem elégedett a kapott válaszokkal, jelezze ezt a tényt az iskola­széknek, amely megvitatja az aggodalmait, és megteszi a megfelelő lépéseket.

Beszélje meg a tanárokkal, hogy gyermeke mindig és mindenhol magánál tart­hassa az inhalátorát! (Öt viszont figyelmeztesse arra, hogy az inhalátor nem játék­szer, és nem szabad csupán viccből elővenni, vagy a barátokat szórakoztatni vele!) Az igazgató tartozik felelősséggel azért, hogy minden gyógyszert biztonságosan tároljanak. A gyermekelmek tudniuk kell, hol tartják a gyógyszereiket, és ha el van zárva, kinél van a kulcs. A vészhelyzeti gyógyszereknek, például az asztma ellen bevethető inhalátoroknak vagy az „adrenalintollaknak” könnyen hozzáférhetőknek kell lenniük.

Arra is ügyelnie kell, hogy gyermeke testneveléstanáránál és edzőjénél megle­gyenek a vészhelyzeti telefonszámok, és pontos, részletes ismertető leírást kapjanak arról, hogy mit kell tenniük szükséghelyzetben.

Ha a terhelés asztmás rohamot vált­hat ki (amint az a legtöbb gyermeknél jellemző), feltétlenül magyarázza el nekik, hogy gyermekének a testmozgás előtt inhalátort kell használnia. Hangsúlyozza, hogy az asztma nem ok a testmozgás csökkentésére vagy arra, hogy gyermekét ne vegyék be a csapatba!

Szülők kérdezték

Mikor maradjon otthon a gyerek?

Ha gyermeke éppen egy súlyos asztmás vagy allergiás roham közepén van, akkor természetesen szó sem lehet az iskolába menésről. De mi a helyzet akkor, ha csak megfázott, vagy előző éjjel többet köhögött a szokásos­nál? Az alábbi útmutató segíthet eldönteni, mit tegyen.

Gyermeke nyugodtan mehet iskolába, ha:

 • bedugult az orra, de nincs nehézlégzése;
 • kissé nehezen lélegzik, de ez gyógyszer hatására megszűnik;
 • képes a szokásos napi tevékenységei elvégzésére;
 • nincsenek légzési problémái.

Tartsa otthon a gyermekét, ha:

 • fertőzésre utaló tüneteket észlel, fáj a torka, vagy megduzzadtak a nyirokmirigyei;
 • a láza szájban mérve meghaladja a 37,8 °C-ot, az arca forró és kipirult;
 • erőlködve lélegzik, és ez a gyógyszer használata után egy órával sem javul;
 • gyenge vagy fáradt, ezért nem képes elvégezni szoká­sos napi tevékenységeit;
 • légzési nehézségei vannak.

Kísérje figyelemmel a csúcsáramlásmérővel kapott értékeket is! Ha alacsonyabbak a normálisnál, és a gyer­meken fertőzésre utaló jeleket észlel, vagy levertnek, bágyadtnak látja, érdemes lehet egy napra otthon tartani, hátha roham közeleg.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.