Allergia és asztma

Hogyan kerülhetők el azok az ételek, melyekre allergiásak vagyunk?

Első hallásra talán nem is érthető a probléma. Aki allergiás a földimogyoróra, az ne egyen, és kerüljön el minden olyan ételt, amelyben földimogyoró van. Aki pedig allergiás a rákra, az ne rendeljen rákot az étteremben.

Senkinek sem tesznek jót az előre csomagolt ételek, amiből sajnos egyre többet eszünk.
Senkinek sem tesznek jót az előre csomagolt ételek, amiből sajnos egyre többet eszünk.

A helyzet nem ilyen egyszerű!

Különösen azért nem, mert egyre több előre cso­magolt és feldolgozott ételt eszünk. A földimogyoró-allergiában szenvedőknek közel a fele a legnagyobb körültekintés ellenére is átlag négyévente egyszer véletle­nül olyan ételt eszik, amely tartalmaz földimogyorót. Elképzelhető, hogy egy gyü­mölcslevet ugyanazon a gépsoron töltenek dobozokba, amellyel máskor tejterméke­ket szerelnek ki, és így elegendő tejfehérje-szennyeződés kerülhet az italba ahhoz, hogy allergiás reakciót váltson ki.

Maureen Jenkins sussexi allergológus kimutatta, hogy ha egy banánkarika egy kiviszelethez ér, elegendő kivifehérje kerülhet a ba­nánra az allergiás reakció kiváltásához, vagy ha egy korábban mogyorót tartalmazó tálban kínálják a chipset, az rohamot válthat ki a mogyoróallergiában szenvedőknél.
Már majdnem minden ételben tojás van!
Már majdnem minden ételben tojás van!

Már az is komoly feladat, hogy az ember kiderítse, pontosan milyen összetevők vannak egy bizonyos élelmiszerben. A szakkifejezések, valamint a nem egyértelmű összetétel tovább bonyolítják a helyze­tet.

A tojás elkerülése például különösen nagy kihívást jelent, ugyanis a legtöbb előfőzött tészta (beleértve a készételek­ben, például a zacskós levesekben lévőket is) tojást is tartalmaz, illetve hogy azokat ugyanazokon a gépeken gyártják, mint a tojásos tésztákat. Még ennél is különösebb, hogy tojást hasz­nálhatnak a kávékülönlegességek hab­jának előállításához, s belekeverhetik egyes koktélokba is. Az influenza elleni oltóanyag tojásban készül, és tartal­mazhat tojásfehérjét is. Ha pedig allergiás a halra, akkor óvakodjon a Worcestershire-szósztól és a cézár­saláta-öntettől, mivel mindkettőben van szardella!

Vigyázat! Nagyon sok gyógyszer tartalmaz élelmiszerekből származó fehérjéket!
Vigyázzunk! Attól még h rá van írva valamire h tejtermék mentes, nem biztos hogy úgy van.
Vigyázzunk! Attól még h rá van írva valamire h tejtermék mentes, nem biztos hogy úgy van.

A tejjel is adódhatnak gondot

Ha a címke szerint egy árucikk mentes a tej­termékektől, az nem jelenti azt, hogy tejmentes is. A jelenleg érvényes tájé­koztatási előírások ugyanis megenge­dik, hogy olyan ételekre is használják a tejtermékmentes kifejezést, amelyek tejből származó melléktermékeket tartalmaznak.

A tej- és szójafehérjéket gyakran és sokféle élelmiszerben használják a fehérjetar­talom növelésére vagy az íz javítására. Hasonlóképpen számos feldolgozott ételben vannak fűszerek (például fokhagyma vagy koriander) és növényi magvakból szárma­zó hozzávalók (például mustár vagy szezámmag).

Mogyorófélék

Földimogyorót, illetve egyéb mogyoróféléket használnak a szószok és mártások (például spagetti- és barbecue-szószok) ízesítéséhez, valamint sűrítéséhez is. A földimogyoró-olajat néha őrölt­mogyoró- vagy arachisolaj néven tüntetik fel, de sok gyártó egyszerűen csak annyit ír az összetevőkhöz, hogy „növényi olaj”, ami akár mogyoróolaj is lehet. A lehetsé­ges szennyezettséget általában a „Nyomokban mogyorót is tartalmazhat” figyel­meztetés jelzi. Ilyet olvashatunk például a teljesen „natúr” tej csokoládén, amelynek elvben semmi köze a különböző töltött változatokhoz.

Ki lehet nőni a földimogyoró-allergiát?
Ki lehet nőni a földimogyoró-allergiát?

Bővebben a földimogyoró­allergiáról

A köztudatban nagyon sok tévhit él a földimogyoró-allergiáról. Az egyik széles körben elterjedt hiedelem szerint ez az allergia élete végéig elkíséri az érintet­teket. Egészen a legutóbbi időkig valóban így gondol­ták, de újabban egyre több bizonyíték van arra, hogy egyesek mégis „kinőhetik” a földimogyoró-allergiájukat.

Másik feltevés szerint az allergiás reakció kiváltá­sához már az is elég lehet, ha az ember beszippantja a földimogyoró illatát, vagy olyan személy mellett ül, aki éppen mogyorót eszik. Tény, hogy egyes adatok ezt támasztják alá. Az ételekből származó allergének be-légzése ugyan nagyon ritkán vált ki reakciót, de a fogé­kony személyeknél előfordulhat. Számos légitársaság már nem kínál a fedélzeten az italokhoz sós mogyorót.

Az elmúlt néhány évben a fogyasztók egyre tudatosabban figyelnek az élelmisze­rek összetevőire

A magyarországi törvények pontosan szabályozzák, hogy mit kell a csomagolt élelmiszerek címkéin feltüntetni. Ebből pontosan leolvashatók a ter­mék előállításához felhasznált nyers- és adalékanyagok, csökkenő mennyiségi sor­rendben (az adalékanyagokat a csoportnévvel és az anyag nevével, illetve E-számá-val kell feltüntetni).

A jelek szerint ugyan az emberek valamivel jobban bíznak már a címkékben, egy felmérés során megkérdezett fogyasztók mégis több mint a fele nyilatkozott úgy, hogy nincs meggyőződve a különböző termékek egészségügyi hatásaival kapcsolatos állítások helytállóságáról, bár a többség (58%) az „eléggé aggódik emiatt” lehető­séget választotta a „nagyon aggódik” helyett.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.