Allergia és asztma

Az étel-allergének hatásai egy allergiásra

Mindazoknak, akiknek valódi ételallergiája vagy coeliakiája van, nagyon óvatosnak kell lenniük bizonyos élelmiszerekkel szemben. Az alábbi informá­ciók elsősorban nekik szólnak, nem annyira az étel-intoleranciával küszködőknek, akiknél a problematikus élelmiszer kis mennyiségének elfogyasztása még nem okoz bajt.

Az érzékenység mértéke a valódi ételallergiával küszködők között sem azonos

A legérzékenyebbek szervezete az élel­miszer hihetetlenül parányi mennyiségére is reagál, ami a min­dennapi életet különösen megnehezíti számukra. Ugyanez igaz a coeliakiások egy részére is, akik a glutén egészen kis mennyiségére is érzékenyek. Ők azonban nagyon kevesen vannak.

Jegyezzük meg! Természetesen a proble­matikus élelmiszer elkerülésére nagy gondot kell fordítani, de az is fontos, hogy ne legyünk túl aggodalmaskodók!

Az alapvető hozzávalók beszerzése

A táplálkozás legbiztonságosabb módja mindazok számára, akik valódi ételallergiával, coeliakiával küszködnek, ha ma­guknak főznek. Ilyenkor aránylag alacsonyabb a kockázat, bár pl. a bioboltokban nem árt az óvatosság, amikor az eladó vala­milyen egzotikus gabona- vagy lisztféleséget próbál ránk sóz­ni (pl. tönkölyt, bizonygatva, hogy „biztosan nem búza”). Legyünk tisztában azzal, hogy a problematikus élelmiszer különböző formái milyen „álnevek” alatt kerülhetnek forgalomba.

A géntechnológia és az ételallergia

Sok ételallergiás beteget nagyon nyugtalanít az a gondolat, hogy az allergének a géntechnológia révén az egyik növényfajból átkerülhetnek a másikba. Ezt az aggodalmat hivatalos szinten is osztják; a szaktárcák felelősei jelenleg éber figyelemmel kísérik a fejleményeket, és óvatosak. Amíg ez a nézet uralkodik, addig az ételallergiában szenvedőknek nem kell veszélytől tartaniuk.

Olykor a kukoricából, ill. földimogyoróból készült olaj is ad­hat okot aggodalomra

A közönséges finomított főzőolajok olyan alapos feldolgozáson mennek át, hogy allergizáló hatású fehérjék gyakorlatilag nem maradnak bennük, így biztonsággal használhatjuk őket. Az ínyencek által kedvelt dió- és mandula­olaj azonban más eset – ezeket jobb elkerülni az olajos mag­vakra érzékeny egyéneknek. A szezámmagolajat sem finomít­ják, így súlyos reakciókat idézhet elő.

Ha egy főzőolajról nem lehet egyértelműen eldönteni, mennyire biztonságos, jobb, ha a szaglásunkra hagyatkozunk: azok az olajok, amelyeknek az illata vagy az íze emlékeztet arra az élelmiszerre, amelyből ké­szültek, nagy valószínűséggel tartalmaznak allergéneket.

Létezik tonhalallergia?

Tonhalallergia esetén a konzervváltozat általában kockázat­mentesen fogyasztható, mert a halat a feldolgozás nagyjából mentesíti az allergénektől. Mivel a főzés általában a friss gyü­mölcsökben, zöldségekben lévő allergéneket is hatástalanítja, a lekvárokat, konzerveket többnyire nyugodtan lehet fogyasz­tani – de azért előbb nem árt egy próba. Más ételallergénekre, a tojást leszámítva, a főzés nincs ilyen jelentős hatással. Ritkán az is előfordulhat, hogy épp a fő­zés során keletkeznek allergének.

Figyelem! Használat előtt fontos minden evőeszközt, tá­nyért, poharat stb. ellenőrizni, hogy teljesen tiszták-e. A coeliakiások ügyeljenek, hogy a margarinos dobozban, lekvárosüvegben, kenyérpirítóban ne legyen egyetlen kenyérmorzsa sem. Ha a családban a kis­gyermeknek van ételallergiája, érdemes a problematikus élelmiszert teljesen száműzni otthonunkból.
Jegyezzük meg! Egyes érzékenységek oka élelmiszerallergia lehet. A gumikesztyűk pl. tartalmazzák a kazein nevű tejfehérjét, amelyet a latexhez a gyártás során segédanyagként adnak hozzá.

Az előre csomagolt élelmiszerek

Ezeknél több probléma is felmerülhet:

  • Az allergizáló összetevőket olykor „álnéven” tüntetik fel, ezért vásárlás előtt a terméken lévő tájékozta­tót gondosan el kell olvasni.
  • Hibás lehet a csomagolás.
  • A termék elenyésző mennyiségben allergén-szennyezett lehet, ha a gyártó gépsort nem tisztítják megfelelően. Pl. a dobozos gyümölcslevek nyomokban tejet tartalmaz­hatnak, mert csomagolásuk ugyanazon a gyártósoron történik, mint a dobozos tejé. Ezek a parányi mennyisé­gek azonban csak a legérzékenyebbeknél okoznak bajt. Az olajos magvak anyagával történő szennyeződés vi­szont minden érzékeny személynél reakciót válthat ki.
  • A késztermékek a gyártási folyamat során használt anya­gok maradványait tartalmazhatják. Különös elővigyázatosságot igényelnek a feliratozás nélküli késztermékek. Gyakran tojást használnak pl. a péksütemények mázbevonatához, olajos magvak bújhatnak meg bennük, a tej és a búza pedig a legváratlanabb élelmiszerekben bukkanhat fel.

Éttermek, étkezdék, gyorséttermek

A valódi ételallergiában szenvedőket érintő halálos vagy igen súlyos kimenetelű reakciók többségét éttermi, kifőzdéi, menzai ételek okozzák. A gyorséttermek is problematikusak lehetnek, kivéve azokat, ahol szigorú előírások határozzák meg, milyen összetevőket használhatnak. Aggasztó, hogy olykor olyan éte­lekhez, szendvicstöltelékekhez is alkalmaznak erősen aller­gizáló összetevőket (főleg földimogyorót), amelyekben senki nem számítana rá – ráadásul anélkül, hogy ezt előre jeleznék.

A földimogyoróra vagy a rákokra, kagylókra allergiás egyén nagyon vigyázzon a kínai, thai vagy maláj konyhával – a tejal­lergiások azonban itt elengedhetik magukat, mert a hagyomá­nyos kelet-ázsiai ételek nem tartalmaznak tejet.

A legjobb megoldás a vendéglőkben a legegyszerűbb fogásokat választani – pl. sülthúst salátával.

Jegyezzük meg! Tartózkodjunk a pörköltektől, raguktól, sűrű levesektől, amelyekben nehéz azonosítani az összetevőket (a szakács a habaráshoz földimogyoróvajat is használhat!). Kerülni kell a tésztába göngyölt ételeket.

Óvatosan az édességekkel!

A desszertek, sütemények mindenki számára kockázatosak, aki allergiás az olajos magvakra, tojásra vagy tejre. Az étel megkóstolása előtt hasznos pontos tájékoztatást kérni arról, hogy miből készült. Ha a személyzet bizonytalankodik az összetevőket illetően, kerítsük elő a séfet, vagy ha készételből dolgoznak, mutassák meg az eredeti csomagolást, legyünk kitartóak, és soha ne lássunk neki egy ételnek úgy, hogy nem tudjuk róla, mit tartalmaz.

Nézzünk a szemébe annak, akivel beszélünk, mert így tudjuk a legjobban megállapítani, hogy igazat mond-e. Az életünk múlhat azon, hogy meg tudjuk-e állapítani, vajon a pincérnek pontosak-e az ismeretei az ételről, vagy csak blöfföl, hogy nyugton hagyjuk.

Ne távolítsuk el!

Nagy hiba azzal próbálkozni, hogy az ételből eltávolítsuk a problematikus alkotórészt – pl. egy gyümölcssalátából a kividarabokat -, és a többit megegyük. Ilyenkor ugyanis szinte mindig marad annyi allergén az ételben, ami érzékeny egyéneknél súlyos allergiás reakciót válthat ki. Azoknak, akik szélsőségesen érzékenyek valamely élelmiszerre, a konyhában szennyeződés formájában bekerült allergénekre is gondolniuk kell.

Az éttermekben, vendéglőkben, menzákon használatos grillsütők, rostélyok, serpenyők hal és olajos magvak allergénjeivel szennyeződhetnek, amelyek azután átkerülhetnek a sült krumplira vagy más ételre, allergiás reakciót kiváltva a kellően érzékenyeknél. Ebből már származott haláleset is. A szezámmagok allergénjei ugyancsak rákerülhetnek a konyhai eszközökre, munkafelületekre, pékségek pultjaira.

Valóban halallergia?

Az Anisakis nevű féreg halakban élősködik, és túlélheti a főzést – így az emberbe is bekerülhet. Magukat a férgeket az immunrendszer könnyen hatástalanítja, de amint újra bekerülnek a szervezetbe, IgE antitestek termelődése indul meg. Ismételt fogyasztás a fertőzött halból – akkor is, ha ezúttal élő Anisakis nem jut a szervezetbe, csak az allergénjei – heves IgE reakciót provokál, ami anafilaxiás sokkhoz vezethet. E problémát gyakran tévesen a hallal szembeni allergiás reakcióként diagnosztizálják.

Élelmiszerek által kiváltott allergiás reakciókat szennyező anyagok is okozhatnak, pl. antibiotikumok, tartósítószerek és élelmiszer-adalékok, valamint egyes természetes módon is jelenlévő méreganyagok.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.