Allergia és asztma

Az ételallergiák diagnosztizálása és kezelése

Az ételallergiákat egyes esetekben igen könnyű diagnosztizálni. Ha egyértel­műen allergiás tünetek, például csalán­kiütés vagy anafilaxiás sokk jelentkezik közvetlenül egyetlen gyanús étel, mondjuk földimogyoró vagy garnéla fogyasztása után, akkor az orvos néhány kérdés feltétele után egyből továbbléphet a bőr- vagy vérvizsgálatra, hogy igazolja a diagnózist.

Ha egy étel után valamilyen allergiás reakció alakul ki, mindenképpen forduljunk orvoshoz!
Ha egy étel után valamilyen allergiás reakció alakul ki, mindenképpen forduljunk orvoshoz!

Máskor azonban nem ennyire nyil­vánvaló az étel és a reakció közötti kapcsolat

Fejfájást, hasmenést például sok minden okozhat, illetve ha az étel elfo­gyasztása és a reakció között eltelik némi idő, vagy ha a reakciót sokféle összetevőt tartalmazó, rakott étel vagy egy pite váltja ki.

Az azonosítást na­gyon megnehezítheti az étel-túlérzé­kenység is, amely nem tévesztendő össze a valódi allergiával.

Ezekben az esetekben orvosa valószínűleg alaposan kifaggatja a tünetekről: arról, hogy pontosan mikor jelentkeznek, mennyi ideig tartanak, milyen kezelések vol­tak hatásosak ellenük, mennyit evett a reakció jelentkezése előtt, hogyan készítették el az adott ételt, és mi mást fogyasz­tott az ön szerint gyanús fogással egy időben. Valószínűleg arra is megkéri majd, hogy vezessen az alább bemutatotthoz hasonló ételnaplót, amelybe mindent fel kell jegyeznie, amit csak megeszik.

Az ételallergiák ellen a tudomány jelenlegi állása szerint nincs gyógyszer.
Az ételallergiák ellen a tudomány jelenlegi állása szerint nincs gyógyszer.

Az ilyen módszerek segítségével orvosa további vizs­gálatok nélkül is képes lehet a diagnózis felállítására; s olyan diétát ír elő, amelyből egy-két hétig teljesen ld kell küszöbölni a gyanús ételt, hogy lássák, megszűnnek-e a tünetek. Az ételnapló segítségével ellenőrizheti, hogy a diéta használ-e. Ha tünetei a szóban forgó étel elhagyására megszűnnek, újbóli fogyasztásakor pedig előjönnek, akkor szinte biztos lehet benne, hogy az a bűnös.

Nézzük milyen allergia vizsgálatok léteznek:
Nézzük milyen allergia vizsgálatok léteznek:

Az ételallergia igazolása céljából orvosa az allergiás reakciót mérő vizsgálatokat is kérhet

Ezek a következők lehetnek:

  • Prick-teszt: A vizsgálathoz használt tűt szabványos, gyárilag előállított allergén-készítménybe, ennek hiányában a gyanús friss ételbe mártják, majd megszúrják vagy megkarcolják vele az alkar bőrét. Az esetleges duzzanat vagy kivörösödés allergiás reakciót jelez, s azt jelenti, hogy a bőr hízósejtjei hordoznak olyan IgE-molekulákat, amelyek reakcióba lépnek a vizsgált étellel.
  • RAST-vérvizsgálat: Ha a gyanús ételre adott reakció anafilaxiás sokkot okoz, vagy súlyos csalán-, illetve egyéb ldütés alakul ki, orvosa RAST- vérvizsgálatot javasol majd, amivel az adott ételre specifikus IgE jelenléte mutadiató ki a véréből.
    Noha az IgE közvetítette ételaller­gia diagnózisának felállításához általá­ban elegendő az ételre adott allergiás reakció és a pozitív eredményű Prick-teszt vagy RAST-vérvizsgálat, sem a bőrpróba, sem a vérvizsgálat nem alkal­mas az ételekre adott allergiás reakciók biztos előrejelzésére – sok páciens, aki­nél a tesztek pozitívnak bizonyultak, semmiféle tünetet nem tapasztal az adott étel elfogyasztása után. A tesztek eredménye olykor megtévesztő is lehet, ha nem a megfelelő ételt vizsgálják.
  • Kettős vak ételpróba: A próba során többféle gyanús és nem gyanús ételt tesznek külön-külön, nem átlátszó kapszulákba. A vizsgálati alany először lenyel egy kapszulát, s az orvossal együtt várják, hogy jelentkezik-e vala­milyen jellegzetes reakció. Ezt addig folytatják, amíg az összes kapszula el nem fogy. A módszert azért nevezik „kettős vaknak”, mert a vizsgálat befejeztéig sem az alany, sem az orvos nem tudhatja, hogy mi van az egyes kapszulákban. (Egy hasonló módszer során a gyanús ételeket más ételeknek álcázzák.)
    Az eredmények alapján a magukat ételallergiásnak tartó személyeknek csak kevesebb mint a felénél kaptak pozitív eredményt ezzel a módszerrel. Aki korábban súlyos tüneteket tapasz­talt, annál persze nem alkalmazható ez a vizsgálati módszer, ráadásul mivel meg­lehetősen sokáig tart, rendkívül költséges is.

Az ételallergiák kezelése

Az ételallergiák ellen a tudomány jelenlegi állása szerint nincs gyógyszer. Pillanat­nyilag a legmegfelelőbb kezelés az azonosított, allergénként viselkedő élelmiszer teljes kiiktatása az étrendből. Remény azonban van, mivel már folynak vizsgálatok egy olyan szerrel, amely hozzákapcsolódik a vérben keringő IgE-hez, és gátolja an­nak kötődését a hízósejtek felszínéhez. Az IgE tehát már azelőtt ártalmatlanná válik, hogy munkához láthatna.

Tanulmány: A New England Journal of Medicine orvosi lap 2003-as számában megjelent tanulmány szerzői arról számoltak be, hogy az injekcióban beadható szer megakadályozta a mogyoróallergiában szenvedőiméi a súlyos reakció kialakulását.
Ami a mogyoróallergiát illeti a kínai orvossá­goknak is lehetnek antiallergén tulajdonságai.
Ami a mogyoróallergiát illeti a kínai orvossá­goknak is lehetnek antiallergén tulajdonságai.

Kínai orvosságok eredményesek lehetnek a mogyoróallergia esetén!

Vannak bizonyítékok arra vonatkozóan, hogy egyes hagyományos kínai orvossá­goknak is lehetnek antiallergén tulajdonságai, és hasznosak lehetnek a mogyoróallergia kezelésében. Az egyik kínai gyógynövénykészítmény hatását egy súlyosan mogyoróallergiás egértörzsnél vizsgálták. A Mount Sinai Orvosi Egyetem és a Johns Hopkins Egyetem kutatói azt találták, hogy a szer teljes mértékben gátolta az anaíilaxiás tüneteket, és még a kezelés után két héttel is jelentősen csökkentette a vér mogyoróspecifikus IgE-szintjét.

A tradicionális kínai medicina szereivel azon­ban allergiás hajlam esetén jobb vigyázni, növényi összetevőik ugyanis előre megjósolhatatlan tüneteket, keresztreakciókat válthatnak ki élelmiszer- vagy pollen­érzékenyeknél.

Biztatóak a mogyoró elleni specifikus immunterápiát célzó kutatások utóbbi években közreadott eredményei is.

Figyelem! Egyes kutatók pedig olyan genetikai változtatásokat próbálnak létrehozni élelmi­szerekben, például a mogyoróban vagy a szójában, amelyek eltávolítanák belőlük az allergiát okozó fehérjéket. A szakemberek abban bíznak, hogy egy nap az ételaller­giások is bármit megehetnek úgy, hogy a címkéket sem kell előtte átböngészniük.
Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.