Allergia és asztma

Homeopátia az asztma kezelésére?

A homeopátia a „hasonló a hasonlót gyógyítja” elv alapján működik. Ennek megfelelően a ho­meopátiás gyógyszerek nagyon kis mennyiségben olyan anyagot tartalmaznak, amely jóval nagyobb dózisban a kezelendő betegséghez hasonló tüneteket okozna.

Ha lehet gyógyszerek helyett inkább homeopátiával gyógyuljunk.
Ha lehet gyógyszerek helyett inkább homeopátiával gyógyuljunk.

Úgy tartják, hogy minél jobban felhígítják a hatóanyagot – persze csak bizonyos határok között -, annál jobb terápiás hatást lehet elérni vele. A hígítás néha olyan nagy mértékű, hogy a hatóanyagnak csupán né­hány molekulája marad a szerben, ám a homeopátia elmélete szerint ez is elegendő a szervezet saját, természetes gyógyító erejének mozgósításához.

A vény nélkül kapható sok ezer készítmény többsége szilárd vagy folyékony kiszerelésű

Rendszeresen ellenőrzött gyártók és gyógyszertárak állítják elő az engedélyezett, a homeopá­tiás gyógyszerkönyvek előírásainak megfelelő szereket. Egyes homeopaták saját gyógyszereket is készítenek. Az EU-n belüli jogharmonizációt szolgáló jelenlegi EU-irányelvek egyike szerint az előrecsomagolt homeopátiás szerek esetében engedélyezni fogják, hogy mellékeljenek hoz­zájuk egy listát azokról a kisebb rendellenességekről, amelyek kezelésére jóváhagyták őket.

Mielőtt homeopátiás módszert választaná, mindenképpen kérje ki kezelőorvosa véleményét!
Mielőtt homeopátiás módszert választaná, mindenképpen kérje ki kezelőorvosa véleményét!

Homeopátiás kezelésre hazánkban többnyire csak magánúton van lehetőség. Ha érdekli a módszer, kérje orvosa tanácsát.

Mit mutatnak a vizsgálatok?

Néhány tanul­mány kedvező eredményt hozott az allergiás nátha homeopátiás kezeléséről. Egy placebokontrollált kettős vak vizsgálatban 28 mérsékelt vagy súlyos asztmában szenvedő személy egy részét a hígított allergénből készült homeopátiás készítménnyel ke­zelték négy héten át, és azt találták, hogy a tüneteik jelentősen csökkentek a placebót kapott csoport tagjaihoz képest.

Egy nagyobb, 242, a poratkára allergiás személy bevonásával végzett, kontrollált kettős vak vizsgálatban viszont nem sikerült jelen­tős különbséget kimutatni a homeopátiás készít­mény és a placebo hatása között.

Figyelmeztetés! A homeopátiát biztonságosnak tekintik, bár rövid távon súlyosbíthatja a meglévő panaszokat. Nem tévesztendő össze a herbalizmus­sal, ahol nagyobb adagokat alkalmaznak, s emiatt fennáll a különböző gyógynövények, illetve a gyógy­növények és a hagyományos gyógyszerek között ve­szélyes kölcsönhatások kialakulásának a kockázata.
A homeopátia Magyarországon szinte csak magánrendelés keretében vehető igénybe.
A homeopátia Magyarországon szinte csak magánrendelés keretében vehető igénybe.

Költség

A homeopátia Magyarországon szinte csak magánrendelés keretében vehető igénybe. Mielőtt bejelentkezik egy vizsgálatra, kérdezze meg, mennyibe fog kerülni. A gyógyszertárakban kapható homeopátiás készítmények természetesen általában jóval olcsóbbak a szakember által, egyéni igények szerint kikeverteknél.

Összegzés

Noha további meggyőző bizonyítékokra lenne szükség, az előzetes adatok alapján úgy tűnik, hogy a homeopátia hasznos lehet allergiás nátha ellen, azt viszont egyértelmű tudományos adatok igazolják, hogy az asztmára nem hat.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.