Általános egészségi állapot

Alacsony vércukorszint

A cukorbetegség sokakat érint napjainkban, amelynek kiderítése sokszor nem is olyan egyszerű. Különösen gyermekek esetében fordul elő gyakran, hogy az ingerlékenység, a fejfájás, a depresszió és szorongás hátterében az alacsony vércukorszint ál.

Mi a cukorbetegség oka?

A belső elválasztású mirigyek, valamint az általuk termelt hormonok működési zavarainak hatására a vércukorszint túl magasra emelkedhet, illetve folyamatosan túl alacsony lehet. Előzőnél beszélünk cukorbetegségről, az utóbbinál pedig hipoglikémiáról.

A hipoglikémia akkor is előfordulhat, ha a cukorbetegségre szedett gyógyszert túladagolják. A betegség jelei étkezés után 3-5 órával jelentkeznek. Mivel az agy működésekor glükózra van szükség, ha ez nem áll megfelelő mennyiségben rendelkezésre, akkor jelentkezik fejfájás, gyengeség, édesség iránti fokozott vágy, szorongás, ingerlékenység, depressziós tünetek, vagy álmatlanság.

Az elhomályosuló látás mellett az izzadás is fokozódik. A kutatások azt is bebizonyították, hogy a hiperaktivitás hátterében is állhat a túl alacsony vércukorszint. Arra is fény derült, hogy a finomított szénhidrátok túlzott bevitele is egyértelműen vércukorszinttel kapcsolatos problémákhoz vezet.

Nem csak az elhízás megelőzése, hanem a vércukorszint szabályozása szempontjából is kulcsfontosságú szerep jut a táplálkozásnak. A cukrot és a finomított szénhidrátokat mindenképpen száműzni kell a konyhából, hiszen ezek hirtelen emelik meg a vércukorszintet, ezzel fokozott inzulin elválasztást okozva. Ezekkel szemben azonban a rostokban gazdag táplálékok és a teljes kiőrlésű szénhidrátok nem csak hosszú órákra jóllakatnak, de a vércukorszintre is pozitívan hatnak.

A glükóz és a fruktóz

A glükóz, vagyis a szőlőcukor elsősorban a gyümölcsökben, mézben, édes kukoricában található meg. Kémiai összetételét illetően azonos vele a fruktóz, vagyis a gyümölcscukor. Különbség azonban mégis akad, mégpedig az, hogy a szervezet a fruktózt csak akkor tudja hasznosítani, ha azt előbb a máj glükózzá alakítja.

Az úgynevezett vízben oldódó rostok lassítják a szénhidrátok felszívódását. A barnarizs, a joghurt, a kefir, a zöldségek, a zabkorpa, a magvak, a hüvelyesek valamint az olajos magvak remek választásnak bizonyulnak a mindennapi táplálkozás során.

Naponta körülbelül 50 gramm rostra van szüksége a szervezetnek, ám nem mindegy milyen forrásból vesszük azt magunkhoz. Az allergiásoknak különösen ajánlott figyelniük az ételek alapanyagainak összeválogatásakor, és az ételallergiát kiváltó élelmiszereket kerülni kell.

Kerülje az alkohol fogyasztását!

Az alkohol fogyasztása alapvetően zavarja meg a szervezet működését, így a glükóz normális felhasználását is, s ezáltal fokozott inzulin elválasztáshoz vezet. Nem véletlen, hogy az alkoholisták gyakran szenvednek hipoglikémia tüneteitől. A tea és a kávé is hasonló hatással bír, így ezeket is csak mértékletesen fogyasszuk.

Rendszeres testmozgás

Kiemelten fontos, hogy legalább hetente háromszor végezzünk olyan testmozgást, amelynek hatására a pulzus minimum hatvan százalékkal nő. A hipoglikémia kezelése és megelőzése érdekében is nagy jelentőséggel bír az, mennyire figyelünk a rendszeres edzések mindennapokba illesztésére.

Cukorbetegség esetén a vesék, a húgyhólyag, a hasnyálmirigy, az agy és a hipofízis kezelése rendkívül fontos.

Akupresszúra

Testen kezelendő pont: Véb-4 (serkenti az inzulintermelést).

Az elhízást, az alacsony vércukorszintet, a cukorbetegséget sokszor okozza a króm hiánya. A szénhidrát-anyagcserében fontos szerepet játszanak a B-vitamin csoport elemei, de a magnézium és a kalcium sem hiányozhatnak a szervezetből.

A testzsír százalék csökkentésében az L-karnitinnek jut szerep, ez a mozgás hatékonyságát is növeli. Hasonlóképpen hasznos lehet a cink fogyasztása is.

Világosan látható tehát, hogy a hiánybetegségek sok esetben vezetnek vércukorszinttel kapcsolatos problémákhoz, a megelőzésre és a teljes értékű táplálkozásra- akár táplálék kiegészítők fogyasztásával is – érdemes fokozottan ügyelni.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.