Általános egészségi állapot

Ízületi gyulladás, reuma

Nem csak az idősebb korosztály tagjai találkoznak az ízületi fájdalmakkal, hanem a fiatalok körében is elterjedt a betegség. A visszatérő, vagy akár állandósuló fájdalmak az egész közérzetre rányomják bélyegüket, ezért nem csak a probléma kezelésére ajánlott figyelni, hanem a megelőzésre is. Az ízületeket érintő megbetegedés a túlerőltetés, a vitaminhiány, vagy akár az elhízás és a mozgásszegény életmód miatt is kialakulhat, de a húgysavszint emelkedéséből eredő, köszvény névre hallgató anyagcsere betegség is állhat a háttérben.

A reumás betegek esküsznek a méz és a mák fogyasztására, méghozzá napi rendszerességgel. Hasonlóképp jó választás lehet a gyömbér is, ám az olyan alapanyagokat érdemes kerülni, amelyek allergiát válthatnak ki. A rostokban gazdag zöldségek és gyümölcsök, valamint a vegetáriánus étrend kizárólag pozitív hatással van az egészségi állapotra és a reumatikus eredetű fájdalmak enyhítésére.

A köszvény, mint anyagcsere betegség megköveteli, hogy az állati eredetű táplálékokat kerüljék az érintettek. A banán, a csokoládé, az alkohol, a hüvelyesek és az állati belsőségek szintén kerülendőek. Van, akiknél bevált a cseresznye, mint a köszvényes rohamok ellenszere.

Nem mindegy az sem, miként alakítjuk ki mindennapi szokásainkat

Az egészséges életmód, a meghűlések elkerülése, valamint a plusz kilóktól való megszabadulás egyértelműen hozzájárulnak ahhoz, hogy a reumás fájdalmak enyhüljenek, illetve a betegség megelőzhető legyen. A dohányzás és a rendszeres alkoholfogyasztás semmiképpen nem ajánlottak.

Ördögcsáklya, zsurlófű tea, csalántea- ezek a gyógynövények már bizonyítottak az ízületi fájdalmak ellen.

Ha az ízületek fájdalmasan duzzadtak is, akkor a fekete nadálytő tinktúra, vagy a gyógynövény leveléből készült forrázat pépesítve kiválóan alkalmas. Vannak, akik az átmelegített káposztalevéllel történő borogatást javasolják.

A zsurlós dunsztkötés készítése során forrásban levő víz fölé helyezünk zsurlót, majd ha már átmelegedett, akkor akár egész éjszakán keresztül egy kendőbe kötve ráhelyezzük a fájó testrészre. A zsurló egyébként ülőfürdőhöz is alkalmas.

Kezelendő zónák: vese, mellékvese, pajzsmirigy, mellékpajzsmirigy, gerinc, és ha szükséges: váll, csípő, könyök, térd.

Akupresszúra

Testen kezelendő pont: Vab-11.

Az egészséges táplálkozás fontosságára nem lehet elégszer felhívni a figyelmet. Érdemes különösen ügyelni az omega-3 telítetlen zsírsavak fogyasztására, ajánlott a tengerihal-olaj, a lenmagolaj, a ligetszépe olaj, valamint a kendermagolaj.

Vannak, akik a szójalecitinre esküsznek, egy próbát ez is megér.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.