Általános egészségi állapot

Az antibiotikumos kenőcsök szerepe

Régen, ha az ember megvágta magát vagy lehorzsolta a bőrét, kimosta, majd bekötözte a sebet. Ma valószínűleg még egy lépésre sor kerül: bekeni a sebet antibiotikumos kenőccsel. Túlzás ez, vagy valóban hasznosak a kenőcsök?

Felgyorsítja az anti­biotikumos krém a sebgyógyulást?

IGEN De lehet, hogy ez inkább magának a krémnek, és nem a hatóanyagának köszönhető.

Az antibiotikumos kenőccsel ellátott sebek gyorsabban gyógyulnak. Kutatók 48 ember elfertőződött vízhólyagból származó sebének kezelése kapcsán azt találták, hogy az antibiotikumos krémmel kezelt sebek gyorsabban gyógyultak, mint azok, amelyekre hidro-gén-peroxidos antiszeptikus fertőtlenítőszert kentek. Ugyanebben a vizsgálatban azonban egy olyan, elsősegély­nyújtáskor alkalmazott krém is jobbnak bizonyult a hidrogén­peroxidnál, amelyik nem tar­talmazott antibiotikumot.

„Nem teljesen világos, hogy az antibiotikumok valóban elősegítik-e a sebgyógyulást”

mondja dr. Hayes Gladstone, a Stanford Egyetem bőrgyó­gyásza. Az is lehet, hogy a se­bet védő krém vagy kenőcs segít a bőrsejteknek „hidat építeni” egymás felé, ami a sebgyógyulási folyamat része.

Csökkentik a krémek a hegképződést?

TALÁN Egyes antibiotiku­mos krémek gyártói azt állít­ják, hogy termékük minimális­ra csökkenti a hegképződést. Bár nincs olyan kenőcs, amely képes lenne megakadályozni a hegesedést, dr. Gladstone sze­rint az antibiotikumos krém valamivel simábbá teheti a ke­zelt felületet. Ám a hatás ez esetben is valószínűleg nem az antibiotikumtartalomnak köszönhető, hanem annak, hogy a kenőcs nedvesen tartja a sebet, és ezért a hegszövet puhább lesz.

Használjunk ilyen kenőcsöt?

IGEN Az antibiotikumokkal kapcsolatos rezisztencia prob­lémájára való tekintettel kér­dés, hogy célszerű-e a kenő­csök használata. Egy dolog miatt igen: azért, hogy meg­előzzük a seb elfertőződését. A sebek és vágások ajtót nyit­nak a kórokozóknak, ezért érdemes antibiotikumos kenő­csöt használni. Egy tanulmány szerzői kimutatták, hogy az antibiotikumos krémmel kezelt sebeknek csak az 5 százaléka fertőződött el, míg a vazelinnel bekent sebek 18 százaléka.

Jó tanács

Ha kifogyott az antibiotiku­mos kenőcse, próbálja ki a mézet. A természetgyógyá­szok régóta alkalmazzák bőrsérülések kezelésére. Laboratóriumi kísérletek igazolják, hogy a méz gátolja a baktériumok szaporodását. Egy 2001. évi felmérés szerint a mézzel történő kezelés hét vizsgálat közül hatban haté­konynak bizonyult a sebgyó­gyításban és a fertőzések megelőzésében.
Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.