Veszélyes vagy biztonságos

Elektromágneses mező káros vagy egészséges?

Egyes tudósok szerint az erősáramú vezetékek elektromágneses mezője csökkentheti a szervezet melatoninszintjét. Ez azonban még nem nyert bizonyítást.

Bár nem lehet őket látni, hallani vagy más módon érzékelni, az elektromágneses mezők egyre sűrűbben áthatják környezetün­ket – mindenhol előfordulnak, ahol elektro­mos áram van. Ezért az elmúlt 20 év során a kutatók nagy figyelmet szenteltek annak a kérdésnek, hogy az elektromágneses me­zők veszélyeztetik-e az emberek egészségét.

Mi az elektromágneses mező?

Ha bekapcsolunk egy elektromos ké­szüléket, az azon áthaladó áram mágneses mezőt hoz létre, ami körülöleli a készüléket. Ezt a mezőt nem lehet leárnyékolni, és ha elég közel állunk, akkor áthalad a tes­tünkön is. Az erősáramú vezeté­kek, az erőművek és alállomások is ilyen típusú elektromágneses mezőt hoznak létre.

A kutatók a váltóáram által keltett elektromágneses mezőt vizsgálták, ami az erősáramú vezeté­kekre, háztartási készülékekre és irodai be­rendezésekre jellemző. Azt találták, hogy bár az elektromágneses mezők a forrás közelében meglepően erősek, a készüléktől távolodva igen gyorsan gyengül­nek. Amikor kapcsolatba ke­rülünk az elektromágneses mezővel, gyenge elektromos áram képződik a testünkben.

Jó vagy rossz?

Korábban kapcsolatot feltéte­leztek az elektromágneses mezők és egyes betegségek (pl. leukémia) között. Ám arra máig nincs tudományos magyarázat, hogy ezek a mezők milyen módon okoz­hatnának betegséget. Az egyik legkiterjedtebb kutatás Finnországban 20 éven át tar­tott, és 383 700 embert vizsgáltak meg. Megállapították, hogy nem nőtt a rák kockázata azok körében, akik erőművek közelében laknak.

1996-ban az amerikai Nemzeti Tudomá­nyos Akadémia kutatói 17 évre visszamenő­leg 500, az elektromágneses mezőket vizsgáló tanulmány adatait elemezték, és azok alapján semmilyen egészségügyi kockázatra sem de­rült fény. Nem találtak ok-okozati összefüg­gést az otthonokban észlelhető elektromág­neses mezők és az olyan betegségek között, mint a rák, a fejlődési rendellenességek vagy a tanulási és viselkedési zavarok.

A vita azonban továbbra is folyik, sok szakértő még mindig aggódik. 1998-ban az Egyesült Államokban bizottságot hoztak létre annak megállapítására, hogy mely elektromágneses mezők okozhatnak rákos megbete­gedéseket. Bár a bizottság is megosztott volt, arra a következtetésre jutottak, hogy az erő­művek közelében élő gyerekek és az iparban erős elektromágneses mezőkkel érintkező felnőttek körében kismértékben nő a leuké­mia kockázata. Ugyanakkor megállapították, hogy nincs elegendő bizonyíték az otthonok­ban lévő elektromágneses mezők és a felnőtt­korban kialakult rosszindulatú daganatok, az Alzheimer-kór, a fejlődési rendellenessé­gek és más betegségek közötti összefüggésre. Ehhez további kutatásokra van szükség.

Mit tehetünk?

Íme, hogyan csökkenthetjük az elektromág­neses mezőkkel való érintkezést.

 • Minimalizáljuk az erős elektromágneses mezőt kibocsátó készülékek használatát. Ilyen a villanyborotva, a hajszárító, a mik­rohullámú sütő, a varrógép, a ventilátor,a mixer, a porszívó és a fénymásoló gép.
 • Asztali számítógép és monitor helyett használjunk laptopot. Ha erre nincs mód, üljünk a monitortól a lehető legtávolabb.
 • Az elektromos készülékeket, pl. a rádiós ébresztőórát legalább karnyújtásnyi távol­ságra tegyük a fejünktől.

Hogyan használjuk a melegítőpárnákat?

A melegítőpárnák enyhítik az izom- és ízületi fájdalmakat. Mivel használatuk ugyanolyan veszé­lyes, mint az elektromos takaróké, körültekintően kell őket használni. Íme néhány jó tanács:

 • Ne használjuk a melegítőpárnát folyamatosan 20 percnél tovább.
 • Ne tegyük a párnát meztelen bőrre, ne üljünk rá és ne hajtsuk össze.
 • Soha ne aludjunk el bekapcsolt melegítőpárnával (erre különösen figyeljünk, ha altatót, ill. álmosí­tó hatású gyógyszert szedünk).
 • A melegítőpárnával együtt ne használjunk ízületi gyulladás elle­ni krémet. A hőhatására a bőr nagyobb mennyiségű gyógyszert szívhat fel, ami mérgező lehet.
Azok, akik leszoktak az elektromos takaró használatáról, bátran újra elővehetik. A takarók által gerjesztett elektromágneses mező és a rákbetegség között feltételezett összefüggés nem nyert bizonyítást. Ráadásul az újabb elektromos takarók kisebb intenzi­tású elektromágneses mezőt gerjesztenek. Továbbra is ügyelni kell azonban az égési sérülésekkel, tűzesetekkel és áramütésekkel kapcsolatos biztonságra.

Biztonságos használat

Ne feledjük, hogy az elektromos takaró fűtő­berendezés, és mint ilyen, elővigyázatossággal kezelendő. Íme néhány tanács, hogy nyugod­tan alhassunk.

Égési sérülések. Az elektromos takaró az érzékeny bőrt még alacsony hőmérsékletre állítva is megégetheti. Azok, akiknek gyen­gébb a hőérzékelésük, nagyobb veszélyben vannak. Helytelen használat esetén még ak­kor is csúnya égési sérüléseket szerezhetünk, ha a bőrünk nem túl érzékeny. Ezért soha ne feküdjünk a takaróra, és házi kedvenceinket se engedjük ráfeküdni!

Elektromos takaró

Tűz. Az elektromos takaró, mint minden fűtőberendezés, helytelen használat esetén tüzet okozhat. A túlzott felmelegedés növeli a tűzveszélyt. Mindenképpen tartsuk be az alábbi biztonsági előírásokat.

 • Soha ne tűrjük be a takaró vezetékét, széleit vagy végét a matrac alá.
 • A bekapcsolt takarót ne hajtsuk össze!
 • Soha ne tegyünk még egy takarót az elektromos takaróra.
 • Mindig kapcsoljuk ki a takarót, amikor nem használjuk.

Áramütés. Az elektromos takaró puha külső borítása vezetékeket rejt, amelyek megsérülhetnek és áramütést okozhatnak. Az alábbi óvintézkedésekkel csökkenthetjük a kockázatot.

 • Gondosan vizsgáljuk meg az elektromos takarót, és ha bárhol kopottnak vagy sérültnek látszik, vagy a vezetéke hibás, akkor ne használjuk.
 • Semmihez se tűzzük hozzá, mert a tűk megsérthetik a vezetékeket.
 • Finoman mossuk a takarót (természete­sen áramtalanítva), és ne használjunk hypót.
 • Ne tároljuk az elektromos takarót kis helyre begyűrve vagy bármi­lyen nehéz tárgy alatt, és ne tart­sunk a közelében molyirtót.
 • Ügyeljünk, hogy a bekapcsolt takaróra ne ömöljön rá semmilyen folyadék.
 • Óvatosan húzzuk ki a vezetéket a kon­nektorból. Az elektromos takarót azért kedve­lik, mert lefekvés előtt fel lehet vele melegíteni az ágy­neműt. Csak ne fe­ledkezzünk meg róla, és ne hagyjuk néhány percnél tovább őrizetlenül.

Kiknek nem ajánlott az elekt­romos takaró használata?

Terhes nőknek (mivel a túl­zott hő károsíthatja a mag­zatot), továbbá olyanoknak, akiknek nem jó a hőérzéke­lésük. Ilyenek:

 • a csecsemők és az idő­sebbek,
 • a cukorbetegek,
 • szélütés vagy gerincvelő­sérülés miatt bénult betegek,
 • aki alkoholt fogyasztott,
 • aki fájdalomcsillapítót vagy altatót vett be.

Tipp: Az elektromos takaró lehetővé teszi hogy kényelmesen érezzük magunkat az ágyban, de ne aludjunk el anélkül, hogy kikapcsolnánk.

Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.