Egészségügyi kérdezz-felelek

Vénymentes fájdalomcsillapítók – GYIK

Ha rendszeresen szedek kis dózisú aszpirint, mit vegyek be fájdalom ellen?

Nyugodtan használhat ibuprofent, ha jól időzíti a bevételét, és ha sima, nem pedig gyomorsaválló bevonatú aszpirint szed. Máskülönben az ibuprofen gátolhatja az aszpirin vérrögképződést gátló és ez által szívvédő hatását.

Mindkét gyógyszer ugyanazokhoz a receptorokhoz kapcsolódik a vérlemezkékben (ezek a véralkotók hozzák létre a vérrögöket). Ha az aszpirin ér oda előbb, akkor a vérlemezkék védettek lesznek, és gátolják a rögképződést, ami rendszeres szedés esetén nagyjából 30 százalékkal csökkenti a szívroham kockázatát. Ám ha az ibuprofen kötődik hozzájuk előbb, akkor az aszpirin már nem képes erre, ön pedig elveszíti a szívroham és egy friss tanulmány szerint a szélütés elleni védettségét.

A legjobb hatás érdekében a napi, kis dózisú aszpirinjét reggel vegye be, majd egykét órával később vegyen be 400 milligramm ibuprofent a fájdalom ellen! Szükség esetén este, lefekvés előtt bevehet még egy 400 milligrammos ibuprofen tablettát, de ügyeljen arra, hogy legalább 8 óra elteljen, mielőtt másnap reggel beveszi a szokásos aszpirinjét!

Ha nem szeretne a gyógyszerszedési időpontokkal bűvészkedni, vagy ragaszkodik a gyomorsaválló bevonatú aszpirinhez, amely lassabban szívódik fel a vérbe, akkor jobban jár, ha paracetamolt vagy naproxent vesz be a fájdalom ellen. Szükség esetén az orvosától kérhet erősebb, vényköteles fájdalomcsillapítókat.

Igaz, hogy az ibuprofen növelheti a szívroham kockázatát?

Vannak arra vonatkozó bizonyítékok, hogy az ibuprofen négy hétnél tovább tartó rendszeres szedése megemelheti a vérnyomást. De hacsak nem kifejezetten nagy önnél a szívroham kockázata, ez csak igen jelentéktelen mértékben növeli azt. Dán kutatók egymillió fő egészségügyi adatait elemezve azt találták, hogy a fájdalomcsillapítót gyakorlatilag egyáltalán nem szedőkhöz képest az ibuprofent használók körében mindössze 1 százalékkal volt nagyobb a szívroham kockázata. Ezzel szemben a vényköteles nem szteroid gyulladáscsökkentőt például rofecoxibetet vagy celecoxibetet használók körében csaknem a duplájára nőtt ez a kockázat. A naproxent szedők esetében ugyanakkor 3 százalékkal kisebb kockázatot találtak.

Ugyanezek a kutatók azt is megállapították, hogy az ibuprofen veszélyesebb lehet azokra nézve, akiknek már volt szívrohamuk. Egy korábbi, szívrohamtúlélők körében végzett vizsgálatban azt találták, hogy az ibuprofent több héten át nagy adagban (kb. napi 1800 mg 37 napon át) szedőknél mintegy 50 százalékkal nagyobb volt a második szívroham kockázata.

Ha ön szívbeteg, szívrohamtúlélő, vagy ha nagy önnél a szívbetegség kockázata, érdemes megkérdeznie orvosától, hogy mit javasol az ibuprofen helyett, ha rendszeresen szüksége van fájdalomcsillapítóra.

Hiba lenne…: Folyamatosan aszpirint szedni az orvos megkérdezése nélkül.

Vannak, akiknek nem ajánlható a rendszeres aszpirinfogyasztás, elsősorban azért, mert gyomor­vérzést okozhat. Az orvosok általában csak azok­nak javasolják ezt, akiknél nagy a szívroham, illetve a szélütés kockázata. Az aszpirinkúra a nőknél nem feltétlenül olyan előnyös hatású, mint a férfiaknál, és a szer a jelek szerint egyeseknél nem képes ki­fejteni a vérrögképződést gátló hatást. (Léteznek is az ilyen aszpirinrezisztencia ellenőrzésére szolgáló tesztek, bár egyes orvosok kétségbe vonják azok megbízhatóságát.)

Azt hallottam, hogy veszélyes dolog sok paracetamolt szedni. Mennyit vehetek be biztonságosan?

A paracetamol számos fájdalomcsillapító és többkomponensű meghűlés elleni orvosság hatóanyaga, s általában biztonságos is. Az aszpirinnal és az ibuprofennel ellentétben nem irritálja a gyomor nyálkahártyáját sem. Ám a szakkifejezéssel „szűk biztonsági határnak” nevezett jelenség miatt ez a fájdalomcsillapító minden más gyógyszernél gyakrabban okoz májkárosodást. Ha ugyanis a megfelelőnél csak egy kicsivel is többet vesznek be belőle, az májkárosodást okozhat, sőt akár májelégtelenséget is olyannyira, hogy évente többen kerülnek e probléma miatt a kórházak sürgősségi osztályára.

A paracetamollal kapcsolatos, egyre fokozódó aggodalmak miatt Amerikában egy szakértői bizottság azt javasolta, hogy az FDA csökkentse az ajánlott napi bevitel felső határértékét, az egyszeri adagok esetében pedig 650 milligrammnál húzza meg a biztonságos felső határt. A napi bevitel jelenleg elfogadott felső határa 4000 milligramm, de egyes szakértők szerint ezt 2600 milligrammra kellene csökkenteni.

(A Magyarországon kapható paracetamoltartalmú készítmények 250-500 mg tartalmúak, és a napi maximális alkalmazható mennyiség 8 tabletta, vagyis 4000 mg. Természetesen ennyit csak nagyon erős fájdalomra lehet bevenni egykét napig, átlagosan fájdalomcsillapításra 2000 mg is elegendő szokott lenni.) Nagyon ügyeljen arra, nehogy véletlenül túladagolja

Fontos gyógyszerkölcsönhatások

A vény nélkül kapható gyógyszerek szedése előtt mindig gondosan olvassa át a betegtájékoztatót, hogy el tudja kerülni a veszélyes gyógyszerkölcsönhatásokat és a szerek által esetlegesen kiváltott reakciókat! Ügyeljen a figyelmeztetésekre, és a gyógyszert az utasításoknak megfelelően alkalmazza!

Mindig az előírt dózisban és az előírt időben használja a készítményt, és figyeljen oda azokra a tanácsokra is, hogy étkezés közben kell-e bevenni az adott szert, vagy vannak-e olyan napszakok, amikor kerülni tanácsos a használatát. Emellett célszerű tisztában lenni azzal is, hogy milyen gyakori kölcsönhatások tapasztalhatók egyes népszerű VNK szerek és más gyógyszerek, ételek, étrend kiegészítők és szeszes italok között. íme, néhány fontos példa.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.