Veszélyes vagy biztonságos

Ibuprofen – hogyan kell szedni? Mellék­hatáa az emésztőrendszeri vérzés?

Ha fájt már a foga, sajgott már a feje, vagy előfordult, hogy csúnyán meghúz­ta valamelyik izmát, akkor talán jó ismerőse az ibuprofen, ez a nem szteroid gyulladás­gátló szerek csoportjába tartozó fájdalom­csillapító. A különféle márkanevek alatt for­galmazott gyógyszert tartják az egyik legjobb készítménynek a lázcsillapításra, valamint a menstruációs görcsök és a csontízületi gyul­ladás okozta fájdalom enyhítésére. Persze csak akkor, ha kellő óvatossággal, az orvos utasításai szerint használják.

Amit tudni kell róla

Az ibuprofen a fájdalom és a gyulladás csökkentésével hat a sérült szövetekre. A gyulladás kialakulását elősegítő, hormon-szerű prosztaglandinok termelődését gátolja. Egy nemrég készült tanulmány szerint az ibuprofen még az Alzheimer-kór kialaku­lásának valószínűségét is csökkentheti. Az orvosok azonban nem tanácsolják az ibuprofen kizárólag e célból való szedését.

Ennek az az oka, hogy pontosan az a ha­tásmechanizmus jelent kockázatot, amely az ibuprofent oly hatékonnyá teszi a fájdalom és a gyulladás leküzdésében. A proszta-glandin-termelés túl erőteljes vagy túl gyako­ri gátlása ugyanis fokozhatja az emésztő­rendszeri vérzések, az emésztési zavarok, a gyomorfekély és a vesebetegségek kialaku­lásának valószínűségét, különösen időseb­beknél. Ráadásul az ibuprofen és más gyulladásgátlók szedése fokozhatja a szerve­zet vízvisszatartását is. Ez különösen azok számára lehet veszélyes, akik pangásos szívelégtelenségben vagy tüdővizenyőben szenvednek, ill. magas vérnyomásuk van: az ő állapotuk súllyosbodhat, a szedett gyógyszerek hatása csökkenhet.

Az ibuprofen egyes idős embereknél vér­nyomásnövelő hatású, különösen ha az elő­írtnál tovább szedik. Akadályozhatja a magas vérnyomás ellen felírt béta-blokkolók műkö­dését is. Az ibuprofen megzavarhatja bizo­nyos vizelethajtó szerek hatását, és növelheti a mániás-depressziós betegség kezelésére használt lítium vérszintjét. A gyulladáscsök­kentő szerek – így az ibuprofen is – lassít­hatják a csonttörések gyógyulását, ezért ilyen esetben csak szakorvos hozzájárulásá­val szedhetők.

A fogamzóképes korban lévő nőknek óvatosan kell bánniuk az ibuprofennel, mivel a terhesség ötödik és nyolcadik hete között veszélyt jelenthet a magzat egészségére. A gyógyszer növelheti a hasfalhasadék koc­kázatát is: ennél a születési rendellenességnél az újszülött nyitott hasfallal jön világra.

Fő a biztonság

A legtöbb ember számára az ibuprofen továbbra is az egyik legbiztonságosabb fájda­lomcsökkentő gyógyszer – ha megfelelő módon alkalmazzák. A leggyakoribb mellék­hatás, azaz az emésztőrendszeri vérzés főként azoknál jelentkezik, akik a gyógyszer szedése közben szeszes italt fogyasztanak, vagy akik az előírtnál nagyobb adagot szednek hosszú időn keresztül.

Azonban a biztonság kedvéért, ha allergiá­sak vagyunk az aszpirinre, ill. ha asztmában, gyomorfekélyben, vese- vagy májbetegség­ben, cukorbetegségben vagy szívelégtelenség­ben szenvedünk, csak orvosi hozzájárulással szedjünk ibuprofentartalmú gyógyszereket.

Jegyezze meg! Az ibuprofen és más gyulladásgátló szerek izomrándulás esetén a fájdalmat és a gyulladást is csökkentik; a paracetamol csak a fájdalmat csillapítja.

Figyelmeztető jel

Ha ibuprofen szedése köz­ben az alábbi tünetek vala­melyikét észleljük, azonnal forduljunk orvoshoz:

  • tartós émelygés,
  • kellemetlen érzés a gyo­morban, amin a savkötő szerek sokat javítanak,
  • gyomorégés és véres köpet,
  • véres vagy fekete széklet.
Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.