Általános egészségi állapot

Csontritkulás

Mi is az a csontritkulás?

A csontritkulás elsősorban a klimaxot követően jelentkezik a hölgyek körében a hormonális változások következtében. A férfiak azért is kevésbé érintettek, mert nekik a csonttömegük legalább harminc százalékkal nagyobb, mint a nőké.

Természetesen nem csak a változó kor miatt alakulhat ki a betegség, hiszen számos életmódbeli sajátosság hatására is megjelenhet a probléma. A mozgásszegény életmód, a pajzsmirigy működési rendellenességei, a rendszeres alkoholfogyasztás, a dohányzás, valamint a nem megfelelő étrend mind rányomják bélyegüket a csontok egészségi állapotára. Az ezekből fakadó kalciumhiány gyakran vezet csontritkuláshoz.

Fontos tudni, hogy fiatal életkorban még javában zajlik a csontépítés, ám az évekkel inkább annak lebomlása lesz túlsúlyban. Ahhoz, hogy a csontanyagcsere minél tovább egészségesen működjön, a vese, a máj is hozzájárul, de a hormonrendszer egészsége és a bevitt mikrotápanyagok mennyisége sokkal inkább döntőnek bizonyul.

Ha hátfájással küzd, esetleg gerince, bordája, vagy lábfeje fáj rendszeresen, érdemes szakemberhez fordulni, valamint az egészséges életmódra való áttéréssel megtámogatni a szervezetet. A csontsűrűség-mérés hasznos választás lehet akkor, ha szeretnénk többet megtudni csontjaink állapotáról.

Élet csontritkulással

A tejtermékek, a zöldségek, gyümölcsök, a hüvelyesek, a tengeri halak, a mogyoró, valamint a szójatermékek megtámogatják csontjaink egészségét. A tojássárgája, a fokhagyma, a vöröshagyma különösen ajánlottak, hiszen kéntartalmuknál fogva teszik erősebbé csontjainkat.

Az egészségükre tudatosan ügyelők körében talán nem hangzik ismeretlenül az a házilag elkészíthető anyag, amely már számtalanszor bebizonyította hatékonyságát. Ez nem más, mint a tojáshéj por. Akár otthon is könnyedén elkészíthetjük. A tojás belsejét engedjük ki, majd a héjat főzzük meg, izzítsuk fel jó forróra pl. egy serpenyőben, majd törtjük finom porrá. Joghurtban, főzelékben elkeverve fogyasztható, és bizonyítottan segíti a csontképzést.

Milyen élelmiszereket kerüljünk?

Már gyermekkorban sok gondot okoz, hogy a mindennapi táplálékainkat nem megfelelően válogatjuk össze. A csokoládé, a magas foszfortartalommal bíró üdítőitalokat érdemes száműzni a konyhából. A magas fehérjetartalmú étrend szintén nem javasolt, de érdemes kerülni az olyan alapanyagokat, amelyek savasító hatással vannak a szervezetre. A só fogyasztás mérséklése szintén ajánlott.

A finomított cukor és az alkohol szintén fokozott mennyiségben ürítik ki a szervezetből a kalciumot, ezzel hozzájárulva a csontritkulás kialakulásához. Azok, akik vízhajtót, vérhígító gyógyszereket, vagy a pajzsmirigy működésére hatással levő hormonkészítményeket szednek, szintén fontos, hogy odafigyeljenek a kalcium bevitelére.

Bár manapság rendszerint felhívják a figyelmet a napozás káros hatásaira, de naponta legalább 15 percet mindenképpen érdemes a napon tölteni, ez ugyanis a D-vitamin képződéséhez nélkülözhetetlen.

A rendszeres testmozgás minden életkorban nagyon fontos, sőt, a változókor után is érdemes ügyelni arra, hogy legalább hetente háromszor egy órát mozogjon. A változó kor előtti nőknél segít megelőzni csontritkulást, a későbbiekben pedig a csonttömeg fogyását lassítja. Azok, akik mozgásszegény életmódot folytatnak, általában nagyobb mennyiségben veszítenek kalciumot a vizelettel, ami végső soron szintén csontritkuláshoz vezet.

A menopauza időszakát követően a nők szervezetében csökken az ösztrogén hormon mennyisége. Ennek egyébként az lenne a feladata, hogy a szervezet kalciumháztartását szabályozza. Lehetőség van a hormon pótlására, ám fontos tisztában lenni azzal, hogy ezek a készítmények a szív-, és érrendszeri megbetegedések kockázatát növelik. A természetes megoldások kedvelői számára jó hír, hogy léteznek olyan növényi eredetű hatóanyagok is, amelyek a hormonkészítményekhez hasonló hatást fejtenek ki.

Gyógynövények

A diófa leveleiből készült főzetet a fürdővízhez keverve hatékonyan tehetünk a csontritkulás ellen.

Reflexológia

A kezelendő területek a vese, a máj, a lép, a pajzsmirigy, a mellkas, a csípő, a gerinc és a bordák

Táplálékkiegészítők

A kalcium elengedhetetlen a csontok tömegének megőrzéséhez. Legjobb, ha olyan készítményt szerzünk be, amely a kalcium mellett D-vitamint is tartalmaz, hiszen csak képes az hasznosulni a szervezetben. Fontos tudni,hogy a magnézium is szükséges, tehát ha már táplálék kiegészítőt választ, akkor részesítse előnyben a komplex készítményeket.

A réz, a cink, a mangán, a folsav és a B-vitaminok is elengedhetetlenek, a megfelelő kénbevitelhez pedig rendkívül fontos a fokhagyma, a tojás, valamint a spárga fogyasztása.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.