A betegségek okai

Fejfájás, migrén okai, tünetei és kezelése

A fejfájás jelentette kellemetlenségeket mindannyian jól ismerjük. Számos ok vezethet oda, hogy a fájdalomcsillapítóért nyúljunk, de hosszú távon ez biztosan nem jelenthet megoldást. A túl kevés alvás, a stressz, a rohanással töltött napok mellett az alkoholfogyasztás, vagy egyes mikrotápanyagok hiánya is okozhat kínzó fejfájást. A panaszok nem csak fájdalommal járnak, de akár az egész napi tevékenységet is ellehetetlenítik. Létezik megoldás gyógyszerek nélkül?

Kezelje gyökerénél a problémát!

Amennyiben visszatérő fejfájásról van szó, megéri foglalkozni a problémával, ugyanis a háttérben olyan életmódbeli sajátosságok állhatnak, melyek kiküszöbölésével végleg búcsút mondhatunk a panaszoknak. Fejfájást nem csak a megfázásos, influenzás időszakban tapasztalhatunk, de allergia, egyes gyógyszerek mellékhatásai, vagy például vérnyomásproblémák is állhatnak a háttérben.

Nőknél nem ritka, hogy a menstruációt megelőző időszakban jelentkezik a panasz, de a látással kapcsolatos gondok is azonnal fejfájás formájában jelentkeznek. Az ésszerűtlen fogyókúra és a szénhidrátbevitel minimalizálása is járhatnak fejfájással, sőt, egyes mikrotápanyagok hiánya szintén.

Fontos tehát, hogy amennyiben fogyni szeretnénk, mindig ügyeljünk arra, hogy hozzájusson a szervezet a megfelelő mennyiségű vitaminhoz és ásványi anyaghoz. Nem ritka az sem, hogy frontérzékenység okozza a panaszokat, sajnos napjainkban már egészen fiatal korban is észlelni ilyet.

Életmód fejfájással

A rendszeresen tapasztalt fejfájás ellen a legtöbbet életmódváltással lehet tenni. Fontos, hogy megtanuljuk kezelni a mindennapokban bennünket ért stresszt, és olyan kikapcsolódási formát válasszunk, amely lehetőséget ad a feszültség levezetésére. E területen a masszázs, a zenehallgatás éppen olyan jó választásnak bizonyul, mint egy főzőtanfolyam, vagy valamilyen társastánc.

A rendszeres testmozgás fontosságára nem lehet elégszer felhívni a figyelmet, így érdemes beiktatni a hétvégékre egy-egy kirándulást, és naponta ügyelni a sportolásra.

Nem mindegy, milyen alapanyagokat használunk a konyhában, így a vegetáriánus étrend például jó döntés lehet. Természetesen a dohányzás és az alkoholfogyasztás elhagyása ajánlott, de a méregtelenítésre is érdemes figyelni, hasznosnak bizonyulnak időnként a léböjt kúrák.

Gyógynövények

Amennyiben tartós stressz és feszültség állnak a fejfájás hátterében, úgy az olyan gyógynövényekből készült teák javasoltak, mint a citromfű, a levendula, vagy a macskagyökér. Ezeket egyébként fürdőként is használhatjuk, de fogyasztásra a lándzsás útifű, vagy a gyermekláncfű is jó választásnak bizonyulnak.

Illóolajok

A természet patikáját illóolajok formájában is megéri bevetni a cél érdekében. A borsmenta-, és az eukaliptuszolaj kézfejtől belélegezve hatékonyan veszi fel a küzdelmet a fejfájással.

Lábfürdő

A test és a lélek számára egyaránt remek választás a forró lábfürdő. Ha rozmaringlevélből készült főzetet is adunk a vízhez, majd hideg vízbe, s újból melegbe tesszük a lábunkat, az általában használni szokott a migrénes fejfájásra.

Reflexológia

Migrén és fejfájás esetén a meridián masszázs ajánlott, de a vese, a máj, az agy és az epehólyag is a kezelendő területek közé tartoznak.

Akupresszúra

Annak függvényében ajánlottak az egyes pontok, hogy milyen jellegű fejfájásról van szó. Homloktáji fájdalmakra a Vab-4. fejtetőn érzett panaszokra a V-1. halántéktájra a HM-5, tarkótáji fájdalomra pedig az Eh-20 javasolt.

Táplálékkiegészítők

Nem lehet elégszer hangsúlyozni a magnézium bevitelének fontosságát. Naponta legalább 250-400 mg ajánlott, s mellette a B-vitamincsoport elemei sem hiányozhatnak a táplálékkiegészítők sorából. Fontos tudni, hogy a napjainkban kapható élelmiszerek gyakran nem tartalmazzák a szervezet számára szükséges mikrotápanyagokat. Éppen ezért rendkívül lényeges a pótlás, hiszen csak így kerülhetőek el a hiánybetegségek.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.