Általános egészségi állapot

Magas rosttartalmú ételek a székrekedés ellen?

Ha dietetikusok uralkodnának a világon, mindenki korpát reggelizne, lencsét ebé­delne és kelbimbót vacsorázna. Vagyis mindnyájan elegendő rosthoz jutnánk és egészségesebbek lennénk. Ezzel szemben nagyon kevesen fogyasztják el az ajánlott napi 25-35 gramm rostmennyiséget. A mulasztást sokan úgy próbálják bepótolni, hogy rosttartalmú étrend-kiegészítőket szednek. De vajon éppolyan jók a porok és a tabletták, mint az őszibarack és a borsó?

A rosttartalmú kiegészítőkkel lehet a legjobban küzdeni a székrekedés ellen?

NEM Azok közül, akik szék­rekedés ellen rosttartalmú étrend-kiegészítőt szednek, a végén sokan még rosszab­bul járnak. A nehezen kezel­hető esetekben más gyógy­szerekre van szükség.

A szervezetben nem szívódnak fel azok a rostok, amelyeket az élelmiszerek és a kiegészítők tartalmaznak. A megemészthetetlen anyag hatására a széklet bőségesebb és puhább lesz, így azt könnyebb kiüríteni (a ros­tokat tartalmazó kiegészítőket a széklet mennyiségét növelő hashajtóknak is nevezik). Az orvosok székrekedés enyhí­tésére gyakran tanácsolják rosttartalmú kiegészítők szedé­sét olyanoknak, akik nem tud­nak vagy nem akarnak több rostos élelmiszert fogyasztani. Kimutatták viszont, hogy akik elkezdik szedni ezeket a szere­ket, azoknak kb. a fele idővel abba is hagyja. Valószínűleg azért, mert e kiegészítők kelle­metlen felfúvódást okoznak.

Van, aki azért hagyja abba a szedésüket, mert nem sokat segítenek. Kimutatták, hogy rosttartalmú kiegészítők napi bevétele csak heti eggyel növeli a székletürítések számát. Az Amerikai Gasztroenterológusok Kollégiumának vizsgálatai szerint idült székrekedés esetén csak a lándzsás útifüvet tartal­mazó kiegészítők hatékonyak.

Ha úgy dönt, hogy szorulás miatt rosttartalmú kiegészítőt szed, először csak kis adagot vegyen be, és igyon rá sok fo­lyadékot. Ha makacs székreke­désben szenved, feltétlenül for­duljon orvoshoz.

Megfelelően helyette­sítik a kiegészítők a rostokban gazdag ételeket?

NEM Ezekből a szerekből hiányoznak a rostos élelmisze­rekben található vitaminok és ásványi anyagok.

Ha étrendjében kevés a rostos élelmiszer, jó megoldásnak tűnhet kiegészítők szedése, kü­lönösen, mert óriási a válasz­ték. Korábban székrekedés el­len egyedül útifűport tartalma­zó koktélokat fogyasztottak az emberek, míg manapság kapszulák, tabletták, sőt ropo­gós kekszek sokasága kínálja magát.

Ám a gyors megoldások rit­kán hatásosak annyira, mint a hosszú távúak. Igaz ez a rost­tartalmú étrend-kiegészítőkre is, mert nem látják el a szerve­zetet azokkal a vitaminokkal és ásványi anyagokkal, ame­lyekhez a rostos ételek fo­gyasztásával juthatunk. Egy szem körte például kb. 5 g ros­tot tartalmaz, ugyanakkor nagy mennyiségű C- és E-vita­mint és káliumot is. Egy adag zöldborsóval nemcsak 9 g rost­hoz jut a szervezet, de kiadós mennyiségű antioxidáns luteinhez és zeaxantinhoz is, ame­lyek egyes kutatások szerint védenek a megvakulás ellen.

Az amerikai Nemzeti Rák­kutató Intézet kutatói közel fél­millió ember étrendjét felmérve azt találták, hogy azok, akik a legtöbb, rostban gazdag, tel­jes kiőrlésű lisztből készült ter­méket fogyasztották, 21 száza­lékkal csökkentették annak kockázatát, hogy vastag- vagy végbélrákot kapjanak. A kiegé­szítők nem nyújtanak ilyen vé­delmet. A vizsgálat szerint nem is maguknak a rostoknak volt köszönhető ez a hatás, hanem valamilyen más összetevő ha­tása mutatkozott meg.

Lehet, hogy orvosa azt ajánl­ja: szedjen rosttartalmú kiegé­szítőt (például a koleszterin­szint csökkentése érdekében), és ez segít is az esetenkénti székrekedés megoldásában. Ám a mindennap fogyasztott (teljes kiőrlésű lisztből készült) kenyér rosttartalma jobban véd a betegségek ellen.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.