Alvás javítás

A szorongás mint az álmatlanság oka

Ha nehézséget okoz az elalvás, és napközben is tapasztal valamiféle tar­tós nyugtalanságérzést, akkor lehet, hogy ön az egyik lelki betegségben, az úgynevezett „szorongásos zavarban” szenved. Szorongás természetesen mindannyiunkban van, ez az az állapot, amikor kellemetlenül érezzük magunkat, félelem lappang bennünk, aggódunk, hogy valami bekövetke­zik.

A szorongás mindenkinél előfordul?

A szorongás teljesen normális emberi érzés, és mindenki érzett már ilyet valami vizsga vagy az autóvezetői teszt előtt, vagy ha egy megbeszélést röviden, de nyilvánosan el kell kezdenie, de legtöbbünk számára ez az aggodalom csak átmeneti jelenség, ami stresszhelyzetben előfordul, de utá­na el is múlik. Egyesek számára azonban a túlzott, tartós szorongás olyan hatalmas, pusztító erő, mely megfosztja az életet minden örömtől.

Akár állandóan is fennállhat, nemcsak időnként, és ha egész nap, egész éjjel velünk van egy meghatározhatatlan félelem vagy feszültség, az megaka­dályozza a lazítást, odavezet, hogy a legegyszerűbb döntésen is hossza­san habozunk, és minden mozdulatunkat megbénítja a félelem, hogy va­jon mi lesz a következmény.

Probléma: ha a szorongás sokáig fennáll

A szorongás maga kellemetlen félelemérzés, nyugtalanság, amikor a tudat azt mérlegeli, hogy vajon mi következhet be a jövőben. Ha ez állandóan fennáll, a pszichológusok „általános szoron­gásos zavarról” beszélnek. Az abnormális szorongás második leggyako­ribb formája a „pánikbetegség”, melynek során hirtelen, erős, félelmetes szorongás vagy pánik söpör végig a betegen, mindenféle előjel nélkül.

Túlzottan szorong?

A szorongás a félelem és rossz előérzet kellemetlen érzése, hogy vajon mi történhet a jövőben. Ez egy normális emberi érzés, mely gyakran segít bennünket, hogy felkészüljünk a jövőre azzal, hogy különböző lehetősége­ket mérlegelünk, a túlzott szorongásra azonban a következők jellemzőek:

  • Valótlan, túlzó félelem vagy aggodalom az életkörülmények miatt, külö­nösen ha ezek a félelmek aránytalanul nagyok a problémához képest -például ha olyan szerencsétlenség miatt aggódik valaki, ami esetleg megtörténhet a gyerekével, holott a gyerek nem forog veszélyben.
  • Ha valaki felspannoltnak érzi magát, felpörög, hiperaktív vagy feszült, esetleg túlzottan érzékeny a környezet változásaira, mint például a tele­foncsörgésre vagy más zajokra. Olyan érzése van, hogy képtelen lazí­tani.
  • Nehézséget jelent a koncentrálás, az az érzés, hogy „üres az agyam”, az aggodalom vagy a folytonos sürgetettségérzés miatt.
  • Fáradtsággal társuló ingerlékenység.
  • Gondot okoz az elalvás vagy az éjszaka végigalvása.
  • Rendkívüli remegés, rángatózás, az izmok reszketése, megnövekedett izomfeszültség, izomfájdalom vagy -érzékenység és fokozott fáradé­konyság.
  • Ismétlődően előforduló légszomj, fojtogató érzés, erős szívdobogás, iz­zadó vagy hideg, nyirkos tenyér, szájszárazság, szédülés, hányinger, hasmenés vagy más hasi panasz, mely együtt jelentkezik intenzív féle­lemérzettel vagy aggodalommal, hogy valami borzasztó fog történni. Ezek a tünetek jelentkezhetnek éjszaka is, lehet, hogy valaki erre ébred álmából.
  • Állandóan kísért a „kicsúsznak a kezemből az események” érzés, hogy képtelen a dolgokkal megbirkózni, hogy „mindjárt betörnek az életembe” stb.
A szorongás sok tünete más egészségügyi probléma miatt is bekövetkez­het (például pajzsmirigytúltengés) vagy okozhatja túlzott koffein- vagy egyéb ajzószer fogyasztás. A szorongásos betegség, mint a depresszió, jól felismerhető orvosi probléma, nem valamiféle gyengeség vagy más jellem­beli hiányosság tünete. A kezelésre való odafigyelés gyakran lehetővé te­szi a betegeknek, hogy újra uralkodni tudjanak az érzelmeiken, és élvez­hessék az életet.

Szorongási rohamok tünetei

Ezek a szorongásos rohamok olyan súlyosak, hogy többnyire fizikai tü­neteket is okoznak, nem csak érzelmit – a betegeket hányinger fogja el, szédülnek, mellkasuk szorul, felgyorsul a szívritmusuk, fulladnak, kiveri őket a veríték, gyakran társul hozzá hasi fájdalom és erős fejfájás. Az akut szorongásnak ezek a zavaró és kiszámíthatatlan rohamai természetesen roppant félelmetesek. A betegek ilyenkor kórházi sürgősségi ellátást ke­resnek, mert azt hiszik, hogy szívrohamuk, stroke-juk vagy más életve­szélyes bajuk van.

A szorongás fóbiába is átcsaphat

A szorongás megjelenhet „fóbiás” formában – súlyos, oktalan, logikátlan félelmek formájában, melyek tárgyakhoz vagy tevé­kenységekhez kötődnek – vagy „obszesszív-kompulzív betegség” formá­jában, amikor valaki ellenállhatatlan kényszert érez, hogy ismétlődő, fö­lösleges, minden ésszerűségnek ellentmondó feladatot végezzen. Bár tud­ják, hogy ez nem helyes vagy nem logikus, ezek a betegek úgy érzik, kénytelenek ismétlődő, gyakran szimbolikus tevékenységet végezni (pél­dául folyton kezet mosni), attól a mélyen gyökerező félelemtől hajtva, hogy milyen következménye lesz, ha nem teszik meg.

Stresszbetegség

A szorongás egyik legdrámaibb formája a „poszttraumás stresszbetegség”, ami a stressznek egy olyan súlyos, gyakran megnyomorító formája, ami valami előzőleg átélt rettenetes élményhez kapcsolódik, például háborús rémtettekhez, katasztrófához vagy erőszakos bűncselekményhez.

Mindezek a szorongások alvási nehézséget okozhatnak

Az alvásdiag­nosztikai laboratóriumokba az alvási rendellenességek kivizsgálására be­utalt betegek csaknem 25%-ánál állapítható meg súlyos szorongás. A szo­rongás általában úgy hat az alvásra, hogy megnehezedik az elalvás – a szorongásos állapot akadályozza az éberségi központ tevékenységének csökkenését, és ha az álom el is jön, az éjszaka folyamán gyakori a feléb­redés, s aztán általában rövidebb, felületesebb, kevésbé felüdítő alvás kö­vetkezik. A szorongás rengeteg energiát emészt fel, és ez az energiafel­használás együtt a rossz, nem pihentető alvással a betegeknél egész nap­ra kiterjedő fáradtságot eredményez.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.