Vitaminok táplálékkiegészítők

Szorongás, pánik: Mit tehetek a szorongás és a pánik ellen?

A civilizációs betegségek közül egyre többeknél jelentkeznek szorongásos zavarok, melyek akár pánikbetegségig is fajulhatnak. Teljesen természetes, hogy időnként nem vagyunk lelki harmóniában, hiszen a mindennapokban rengeteg stressz és feszültség ér bennünket. Tény viszont, hogy ez az állapot elmozdulhat egy olyan irányba, amikor már tényleges odafigyelést igényel. A gyógyszeres kezelésen túl azonban vannak olyan mikrotápanyagok és természetes megoldások, melyek segíthetnek a felborult egyensúlyt helyreállítani, vagy legalábbis a panaszokat enyhíteni.

Milyen tünetei vannak a betegségnek?

 • Félelemérzés, melyet racionális érvek nem, vagy nem mindig indokolnak.
 • Gyors légzés, szapora szívverés.
 • Izzadékonyság, hőhullámok.
 • Kiszáradt száj.
 • Szédülés.
 • Súlyosabb esetekben anginás roham

Milyen tünetekkel jár a szorongás?

 • Gyakori fejfájás, hátfájdalmak, izomfeszülés
 • Álmatlanság
 • Depressziós jelek
 • Csökkenő libidó.
 • Pihenésre, lazításra való képtelenség.

Mikor forduljunk szakemberhez?

 • A szorongásos panaszokra szedett gyógyszerhez hozzá kell szokni a szervezetnek. Éppen így a leszokás is időt vesz igénybe, ezért csak úgy soha nem szabad letenni a gyógyszert. Ha ezt tervezi, akkor mindenképp konzultáljon előtte orvosával.
 • Egyes gyógyszerek mellékhatásaként is felléphetnek szorongásos panaszok. Ha ilyeneket tapasztal, forduljon orvoshoz.

A betegség leírása

A szorongás a szervezet természetes reakciója egyes helyzetekben. Ilyenkor a szervezet olyan hormonokat termel, amelyek felkészítik a védekezésre, a közelgő veszélyhelyzetre. Nem véletlen jelentkezik ilyenkor szapora pulzus, megfeszülő izomzat, és szaporává váló légzés. Előfordulhat azonban, hogy ez a vészreakció mindenféle valós veszélyhelyzet nélkül is jelentkezik, ami rendkívül káros hatással lehet hosszú távon a szervezetre. Ezért tapasztalnak a szorongással, pánikbetegséggel küzdők gyakran fejfájást, kimerültséget, a koncentrálóképesség gyengülését, magas vérnyomást vagy akár emésztési panaszokat is.

Mi okozza a betegséget?

Szorongás és pánikbetegség esetén tulajdonképpen arról van szó, hogy az idegrendszer a stresszre eltúlzott reakcióval válaszol, és a megszokott nyugalmi állapot eléréséhez hosszabb időre van szükség. Az évek óta jelen levő tényezőket egy hirtelen esemény, haláleset, baleset vagy válás, szakítás is felszínre hozhatja és megmutatkozhat mindez szorongásos betegség tüneteiben.

Kutatási eredmények: Egyes kutatások arra világítanak rá, hogy a pánikbetegségben szenvedők vérében sokkal több a tejsav szintje, mint egészséges társaikéban. Ugyanakkor tény az is, hogy a stresszhormonok is felelőssé tehetőek a panaszokért.

A táplálék-kiegészítők segíthetnek!

A gyógyszeres kezelés mellett vagy akár annak kiváltására is érdemes megpróbálkozni a különféle étrend-kiegészítőkkel. Ezek nem okoznak függőséget és semmilyen káros mellékhatással nem rendelkeznek.

Ajánlott gyógykészítmények

MámorborsAdagolás: Naponta kétszer-háromszor - vagy szükség szerint -250 mg kivonat.
Ajánlat: Keresse az engedélyezett kivonatot tabletta, kapszula vagy tinktúra formájában, amely legalább 30% kavaint és laktonokat tartalmaz.
Kalcium/MagnéziumAdagolás: Naponta kétszer 500 mg kalcium és 250 mg magnézium.
Ajánlat: Étkezés közben szedje; néha kapható egyetlen készítményként is.
B-vitamin komlexAdagolás: Minden reggel 1 tabletta vagy kapszula, étkezés közben.
Ajánlat: Válassza azt a B-50-komplexet, amelyben 50 µg B12-vitamin
és biotin, 400 µg folsav és az összes többi B-vitaminból 50 mg van.
Orvosi macskagyökérAdagolás: Naponta kétszer 250 mg kivonat.
Figyelmeztetés: Álmosságot okozhat, lefekvés előtt vegye be.
OrbáncfűAdagolás: Naponta háromszor 300 mg kivonat.
Ajánlat: Az engedélyezett készítmény 0,1 % hipericint tartalmaz.

A szorongásos tünetek például jól reagálnak a mámorbors-kivonatra. Természetesen nagyon fontos az olyan alapvető mikrotápanyagok megfelelő mennyiségű pótlása, mint a kalcium, a magnézium és a B-vitamin. Ezeket gyakran gyógyszeres terápia mellé is javasolni szokták a szakemberek, hiszen nélkülözhetetlenek az idegrendszer és az agy megfelelő működéséhez.

Alvásproblémákra érdemes lehet megpróbálkozni az orvosi macskagyökérrel. Az orbáncfű nem csak recept nélkül kapható készítmények alapanyagát képezi, de teaként is hasznos lehet. Nem árt tudni, hogy hatását rendszeres fogyasztás, körülbelül egy hónap után fejti ki.

Mit tehetünk még a szorongásos panaszok ellen?

 • A koffein, az alkohol és a cukros ételek fokozhatják a szorongást, így ezek fogyasztásával érdemes felhagyni.
 • A mindennapi edzés elősegíti a tejsav lebontását és hatására endorfinok szabadulnak fel a szervezetben. Ez utóbbiaknak köszönhető az edzés utáni jó hangulat és energikusság
 • Ma már lehetőség van arra, hogy megosszuk problémáinkat másokkal akár a világhálón keresztül is. Az önsegélyező csoportok éppen úgy remek választásnak bizonyulnak, mint a szakember felkeresése.

A pánikbetegségről érdemes tudni, hogy nem valamiféle szégyellnivaló probléma, hiszen sokkal többeket érint, mint ahányan ténylegesen is szakemberhez fordulnak. A lakosság körülbelül 10 százaléka már találkozott életében pánikszerű tünetekkel, és közülük sokak rendszeresen észlelik a tüneteket.

A természet patikája már nagyon sokszor bebizonyította, hogy hatékony segítséget képes nyújtani. A kamillatea például kellemesen ellazít a nap folyamán, és mégsem okoz hozzászokást.

Érdemes tudni, hogy a pánikroham tünetei a megfelelő légzéstechnikával csillapíthatóak és ezáltal kezelhetővé válnak. Lélegezzen be lassan, miközben négyig számol, majd négyig tartsa benn azt, végül lélegezze ki szintén négy másodpercig. Mielőtt ismét levegőt venne, számoljon el négyig. A technikát érdemes gyakorolni, és „éles helyzetben” is alkalmazni. Meglepően jók az eredmények.

Megéri a kávéfogyasztást is visszavenni, és figyelni, miként alakulnak a szorongásos panaszok. Könnyen lehet, hogy a megfelelő vitaminokkal és az életmódra való fokozott odafigyeléssel gyógyszer nélkül enyhíthetőek a szorongásos betegség tünetei.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.