Orvosi tanácsok

A szorongás és pánikbetegség kezelése

Legyen bár szó nem múló aggodalomról és nyugtalanságról vagy hirte­len fellépő pánikról, valamennyien jól ismerjük a szorongás tüneteit. A hangulat megváltozását gyakran kísérik testi változások is: gyorsul a szívritmus és a légzés, s talán verejtékezés és ájulás közeli állapot is tapasztalható. Olvasson tovább, hogy megtudja, milyen módszerekkel birkózhat meg e gyakori problémával.

Sírjon!

Azt gondolhatja, hogy a nevetés az aggodalom elűzésének legjobb módja, ám valójában a sírás sokkal őszintébb és haszno­sabb reakció. Egy kiadós sírás szó szerint segít elmosni a szorongás hormonjait, s egyben jelzi a környezetében lévőknek, hogy valami nincs rendben – így megkaphatja azt a segít­séget, amelyre szüksége van. A sírás jelzi környezetének, hogy segítségre van szüksége

Nézzen szembe félelmeivel!

Azt hi­hetné, hogy ha kerüli azokat a dolgokat, amelyek miatt szorong, az segít elfojtani a rossz érzést. A pszichológusok szerint azonban ennek épp az ellenkezője igaz. Alig 45 perc kell csak ahhoz, hogy felismerje, miért szorong, s ezután az érzés szépen elosz­lik. Ha viszont megpróbálja elfojtani, a szo­rongás egyre makacsabbul próbálja majd fel­ütni a fejét. Szedje tehát össze a bátorságát, nézzen szembe a félelmével, s látni fogja, ahogy semmivé foszlik.

Pattanjon bringára!

Amikor támad a szorongás, az ember ter­mészetes reakciója, hogy igyekszik egy helyben maradni. Ámde sokkal haszno­sabb lehet, ha kerékpárra ül, gyalogló­cipőt húz, vagy lemegy az edzőterembe. A mozgás hatására fokozódik a vérkerin­gése, és több endorfin, azaz „boldogság-hormon” kerül a szervezetébe.

Rágódjon rajta!

Ha stresszesnek érzi magát, kapjon be egy kis rágógumit – a rágás folyamata ugyanis segít a stressz enyhítésé­ben és javítja az összpontosító képességet. Ezt állapították meg ausztrál kutatók, akik különféle stresszteszteknek vetették alá ön­kéntes alanyaikat – egy részük rágógumizhatott közben, a többi nem.

Az eredmények szerint a rágógumizók sokkal jobban össz­pontosítottak és nyugodtabbak voltak, emel­lett jobb teljesítményt is nyújtottak az össze­tett feladatokban.

Ha legközelebb nehezen megoldható problémával szembesül, rágód­jon… egy darab rágógumin.

Lássa elmúlni a szorongást!

Ezt az autogén tréningnek nevezett, igen hatékony technikát egy német pszichiáter fejlesztette ki az 1930-as években. A módszer napi há­rom, egyenként 15 perces gyakorlásból áll. Ezek során előre meghatározott helyzeteket kell elképzelni, amelyek ellazult állapotot idéznek elő. Üljön vagy feküdjön kényelmes testhelyzetben, és összpontosítson az alábbi gondolatokra.

Az egész sorozatot háromszor ismételje meg:

  • Elnehezedik a jobb karom.
  • A karom és a lábam elnehezedik és meleg­gé válik (ismételje háromszor).
  • A szívverésem lassú és szabályos (ismétel­je háromszor).
  • A hasam meleg (ismételje háromszor).
  • A homlokom hűvös.
  • A nyakam és a vállam elnehezedik (ismé­telje háromszor).
  • Békesség tölt el (ismételje háromszor).

Egyszerre csak egy dologra össz­pontosítson!

Az elfoglalt emberek sok feladat egyidejű elvégzésekor úgy érezhetik, hogy így eredményesebben tudnak sok min­dent elintézni, pedig könnyen lehet, hogy ezzel inkább rontják a hatékonyságukat.

Az egyszerre több szálon futó tevékenység sokakban igen erős stresszt gerjeszt, aminek következtében aztán egyiket sem képesek sikeresen teljesíteni. Csökkentse szorongá­sát úgy, hogy egyszerre csak egy feladaton dolgozik – és feltétlenül lazítson egy kicsit az egyes teendők befejezése után.

Használjon macskagyökeret!

Ez a kü­lönös szagú növény (Valeriána officinalis) ha­tékony és természetes szorongáscsökkentő szer lehet: hatóanyagai a kutatások szerint ugyanazokhoz a receptorokhoz kapcsolód­nak az agyban, mint egyes jól ismert, szoron­gás elleni gyógyszerek. Használja tea vagy tabletta formájában – mindkettőt beszerezheti a bioboltokban. Mindig tartsa be a hasz­nálati utasítást, és ha valamilyen gyógyszert szed, előzőleg egyeztessen orvosával.

A szeretethormon segíthet legyőzni a félénkségét

Az oxitocin nevű hormon segít, hogy az anyákban erős kötődés alakuljon ki kisbabájuk iránt. De ennek a hormonnak köszönhető az a közelség- és összetarto­zás-érzés is, amelyet szex közben vagy a családdal, illetve a barátokkal közös ét­kezés alatt tapasztal. A „szeretethormonnak” is nevezett anyag segíthet legyőzni az embereknek a félénkségüket.

Győzze le a szociális szorongást!

A varjúhájat (Rhodiola rosea) Szibéria és az északi sarkkörön túli területek lakói hosszú évszázadok óta használják, hogy segítsen elviselni a hideg éghajlaton az élettel járó stresszt. Egy 2008-ban a Journal of Alternative and Complementary Medicine című szaklapban megjelent tanulmány tudományosan is iga­zolta a növény szorongáscsökkentő hatását. Ha terhes vagy gyógyszert szed, a varjúháj használata előtt kérje orvosa tanácsát!

Dobja el a mankót!

Stresszes időszakokban az ember hajlamos olyan anyagokhoz fordulni, amelyek gyorsan enyhítik szorongásukat. Az alkohol olyan „mankó”, amelyet sok, stressztől szenvedő ember használ, a dohányosok pedig gyakran többet szívnak, ha úgy érzik, nagy rajtuk a nyomás. Ám ha alkoholt vagy nikotint használ ahelyett, hogy szembenézne a probléma valódi okával, az csak tovább rontja a helyzetet. Forduljon orvosához, ha szorongása már olyan súlyos, hogy efféle „mankókat” érez miatta szükségesnek!

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.