Alvás javítás

Alvás és testmozgás

A rendszeres testmozgás az egyik legjobb gyógyír alvás­problémákra. Nemcsak felkészít a pihenésre, de azokat a betegségeket is megelőzi vagy enyhíti, amelyek meg­zavarhatják az alvást. Ebben a cikkben (és a következőben is) azt járjuk körül, hogyan jöhetünk lendületbe.

Biciklisek

A testmozgás gondoskodik arról, hogy esténként a szó jó értelmében kimerülten kerüljünk ágyba

A testi-lelki feszültség akadályozza, annak oldása pedig elősegíti az alvást. Feszültség nélkül azonban az ellazulás sem lehetséges. Az embernek aktivitásra és pihenésre egyaránt szük­sége van. A napközben végzett testmozgás elősegíti az elalváshoz szük­séges ellazulást.

Azok, akik alig mozognak, mert egész nap az íróasztal mellett vagy az autóban ülnek, nem vesznek tudomást testük természe­tes mozgásigényéről. A következmény – többek között -, hogy testük nem fárad ki, ami nyugtalansághoz és álmatlansághoz vezet.

Mit mond az orvos?

A mozgás a legjobb orvosság. A modern kutatási eredmények ezt újból és újból bebizonyítják. Aki mozog, kisebb valószínűséggel lesz beteg, illetve az esetleges betegségek vagy műtétek után rövidebb lábadozás! időszakra számíthat. A mozgás megnöveli a várható élettartamot, és segít leküzdeni a legkülönfélébb egészségügyi problémákat, köztük az alvászavarokat is. A mozgás aktivizálja szervezetünk öngyógyító erőit, továbbá pozitívan be­folyásolja belső óránk működését, és vele összefüggésben az alvás szabá­lyozását is.

E jótékony hatások eléréséhez nem kell máról holnapra élsportolóvá vál­nunk. Már attól is jobban alszunk, ha naponta 20 percet sétálunk. De még jobb, ha – lehetőségeinktől függően – valamilyen kíméletes, állóképességet fejlesztő sportot űzünk.

Minél több energiát használunk fel napközben, annál fáradtabbak leszünk estére. 2009-ben ausztrál kutatók vizsgálták ezt az összefüg­gést. Mozgásszenzorokat erősítettek 871 gyerekre, hogy a nap folyamán regisztrálják a mozgásukat.

A vizsgálat célja az volt, hogy megállapítsák, valóban jobban alszik-e az, aki többet mozog. Normális körülmények között a gyerekeknek 10-40 percre van szükségük ahhoz, hogy elaludjanak

A kutatásokból kiderült, hogy minden testmozgással eltöltött óra átlagosan 3 perccel rövidíti meg az elalváshoz szükséges időt.

Felnőtteken végzett vizsgálatok hasonló eredményekhez vezettek

Egyértelművé vált, hogy a nap folyamán végzett testmozgás megrövidíti az elalváshoz szükséges időt és hosszabb alvást tesz lehetővé, különösen az el- és átalvási zavarokkal küzdők esetében.

Az ideális az, ha délelőtt vagy délután végzünk valamilyen sporttevé­kenységet, vagy legalább sétálunk valamennyit a friss levegőn. A lefek­vést megelőző 2-4 órában azonban már nem ajánlatos aktívan mozogni. Az esti kocogás vagy úszás például serkenti a vérkeringést, ami meg­nehezíti az elalvást. Ezzel szemben jótékony hatású lehet például az esti séta. A „szelíd” mozgásformák, mint amilyen a progresszív izomrelaxáció, szintén segítik az alvást.

Ha valamilyen oknál fogva nincs lehetőségünk arra, hogy sportolni kezdjünk, egy kevés mozgással akkor is lendületbe hozhatjuk a szerve­zetünket.

Kezdjük el máris a következőket:

  • Liftezés helyett menjünk föl gyalog a lépcsőkön.
  • Autó vagy tömegközlekedési eszközök helyett válasszuk a kerékpárt.
  • Gyalogoljunk, menjünk sétálni.
Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.